Αυστρία και COVID-19: Ενάντια στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης! Θέλουμε σοβαρό σύστημα Υγείας, όχι αστυνομικό κράτος!

image_pdfimage_print

Μετάφραση αποσπασμάτων από κείμενο της Οργάνωσης RKO BEFREIUNG στην Αυστρία

 

Η αυστριακή κυβέρνηση επέβαλε στις 15 Μαρτίου κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Χώρα. Oι άνθρωποι ενθαρρύνθηκαν να μην αφήσουν τα σπίτια τους παρά μόνο για έκτακτες περιπτώσεις και τα περισσότερα μαγαζιά έκλεισαν. Η αστυνομία άρχισε να κάνει περιπολίες και να τιμωρεί τους παραβάτες. Ο καγκελάριος Κουρτς ανακοίνωσε ότι αυτά τα μέτρα μπορεί να κρατήσουν πολλές βδομάδες ή και μήνες. Αυτά τα υποχρεωτικά μέτρα τα αποφάσισε η κυβέρνηση OVP (στΜ Δεξιά)-Πρασίνων μέσα σε κλίμα εθνικής ομοψυχίας με την υποστήριξη των SPO, FPO και NEOS (στΜ σοσιαλδημοκρατία, ακροδεξιά και Φιλελεύθεροι αντίστοιχα).

Mέσα από επίσημες ανακοινώσεις και με τη βοήθεια των ΜΜΕ οι από πάνω προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τον εργαζόμενο πληθυσμό : «μη βγαίνετε από το σπίτι, μην πλησιάζετε άλλους ανθρώπους, ο θάνατος παραμονεύει σε κάθε γωνία» κλπ- με αυτή τη μέθοδο καλλιεργείται ένα κλίμα φόβου και οι άνθρωποι οδηγούνται σε πανικό.

H κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι αυτά τα μέτρα λαμβάνονται για την ασφάλεια του πληθυσμού. Ψέμα! Κανείς δεν πρέπει να πιστέψει αυτή την απάτη.

Αυτή τη στιγμή έχουν πεθάνει στην Αυστρία 3 άνθρωποι από κορωνοϊό. Λυπόμαστε βαθιά για τον θάνατο κάθε ανθρώπου. Αλλά είναι περισσότερο από προφανές ότι η κυβέρνηση παίρνει αστυνομικά μέτρα όχι από ενδιαφέρον για τη ζωή των ανθρώπων. Για να μειωθεί ο αριθμός των θυμάτων είναι αναγκαία η ενίσχυση του συστήματος υγείας σε όλη τη χώρα και γενικευμένες δωρεάν εξετάσεις. Αντίθετα η κυβέρνηση προχώρησε σε περικοπές του συστήματος υγείας και έδωσε περισσότερα από 2 εκατομμύρια ευρώ για την υλοποίηση ενός σχεδίου για την ενίσχυση της αστυνομίας. Η Νότια Κορέα μπόρεσε να ανταποκριθεί επιτυχώς στις συνέπειες του κορωνοϊού.

Η χώρα απέφυγε σε μεγάλο βαθμό τα δρακόντεια μέτρα καταναγκασμού που έλαβαν η Ιταλία, η Αυστρία και η Ισπανία. Εκατοντάδες χιλιάδες άτομα εξετάζονταν δωρεάν και, εάν χρειαζόταν, περιθάλπονταν στα νοσοκομεία. Eπίσης εκεί τα τελευταία χρόνια και δεκαετίες ενισχύθηκε o δημόσιος χαρακτήρας του συστήματος υγείας. Αντίθετα εδώ (στΜ στην Ευρώπη) οι νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις ανεξαρτήτως κόμματος προχώρησαν σε περικοπές στην Υγεία για να μπορούν να κάνουν φοροελαφρύνσεις στις πολυεθνικές και τους πλούσιους, να αγοράζουν πολεμικά αεροπλάνα. Δεν προκαλεί έκπληξη λοιπόν ότι η Νότια Κορέα τα πήγε πολύ καλύτερα στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού από την Ιταλία.

Η καπιταλιστική οικονομία βρίσκεται από το 2ο μισό του 2019 σε σοβαρή κρίση. Αυτή η κρίση είναι σαφώς πιο μεγάλης κλίμακας από αυτή του 2008-9 ή των προηγούμενων δεκαετιών. Πραγματικά βρισκόμαστε στο ξεκίνημα μιας παρατεταμένης βαθιάς ύφεσης της έκτασης του 1929-33.

Οι πραγματικές αιτίες της κρίσης δεν είναι ο κορωνοϊός αλλά το ότι γίνεται όλο και πιο δύσκολο για τους καπιταλιστές να πετύχουν υψηλά ποσοστά κέρδους και γι‘ αυτό οξύνονται οι συγκρούσεις μεταξύ πολυεθνικών και μεγάλων δυνάμεων. Φυσικά το κόστος της κρίσης θέλουν να το φορτώσουν στους εργαζόμενους. Επιτίθενται σε μισθούς, εργασιακά δικαιώματα, κοινωνικές παροχές κλπ. Σε τέτοιες περιόδους είναι χρήσιμο να βρίσκονται τεχνικές που να αποπροσανατολίζουν από τα αληθινά αίτια της κρίσης. Καλλιεργούν το αίσθημα του φόβου για το άγνωστο, κλείνουν τα σύνορα και ισχυρίζονται ότι το κάνουν για τη δημόσια υγεία. Οι επιθέσεις στα κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα προκαλούν κοινωνική δυσαρέσκεια. Γι’ αυτό ακριβώς απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις και οι διαδηλώσεις.

Χαιρετίζουμε τα Κίτρινα γιλέκα στη Γαλλία που το Σάββατο 14 Μαρτίου σπάσανε τις απαγορεύσεις Μακρόν στο Παρίσι και διαδηλώσανε. Εξίσου χαιρετίζουμε τους εργάτες και εργάτριες και νεολαίους στη Χιλή, απέναντι στις απαγορεύσεις του ακροδεξιού Πινέρα.

Είναι ντροπή που οι ηγεσίες των συνδικάτων κι άλλων μαζικών οργανώσεων υποστηρίζουν άφωνες τα υποχρεωτικά μέτρα της κυβέρνησης.

Αγωνιζόμαστε για: άμεση κατάργηση του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης και της απαγόρευσης των διαδηλώσεων. Δωρεάν εξετάσεις για όλους σε ότι αφορά τις νόσους του κορωνοϊού και της γρίπης. Δημόσια Δωρεάν Υγεία για όλους.  Βαριά φορολογία στους πλούσιους και τις πολυεθνικές. 

 

https://www.thecommunists.net/home/deutsch/covid-19-nieder-mit-dem-ausnahmezustand/ 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.