Απόφαση συνέλευσης ΚΑΡ – ΚΣΜ 9/5/2020

image_pdfimage_print
Το Σάββατο 9 Μάη, πραγματοποιήθηκε συνέλευση της Κίνησης «Απελάστε τον Ρατσισμό» και του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών με βιντεοκλήση και αρκετά μεγάλη για τα δεδομένα συμμετοχή.
Στη συνέλευση συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο προσφυγικό-μεταναστευτικό και οι συνθήκες που επικρατούν στην περίοδο της σταδιακής χαλάρωσης των απαγορεύσεων της κυκλοφορίας. Στις προσφυγικές δομές φαίνεται πως η καραντίνα …πεθαίνει τελευταία, αφού τόσο στα hot spots των νησιών όσο και στα στρατόπεδα της ενδοχώρας όπου είχαν εντοπιστεί κρούσματα κορονοϊού, οι συνθήκες συνολικής απαγόρευσης εξόδου για τους πρόσφυγες είτε παραμένουν, είτε αντικαθίστανται με πολύ περιοριστικά μέτρα (π.χ. έξοδος για πολύ περιορισμένο αριθμό προσφύγων της τάξης του 2-5%). Ταυτόχρονα εκτιμήσαμε πως όσο επεκτείνεται η χαλάρωση των απαγορεύσεων μετακίνησης, τόσο επανέρχονται στο προσκήνιο οι ρατσιστικές πολιτικές της κυβέρνησης στον Έβρο και τα νησιά, οι παράνομες επαναπροωθήσεις, η άρνηση της διεθνούς προστασίας με νέους ασφυκτικούς περιορισμούς και αποκλεισμούς από την διαδικασία ασύλου. Επίσης επανέρχονται οι ρατσιστικές και φασιστικές κινητοποιήσεις (Κρήτη) ή και τα χειρότερα (εμπρησμός ξενοδοχείου που θα φιλοξενούσε πρόσφυγες στην Άρνισσα). Απέναντι σε όλα αυτά, θα χρειαστεί το επόμενο διάστημα να αντιτάξουμε ένα ευρύ αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό μέτωπο: με την έμπρακτη αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, με την αρθρογραφία και την ενημέρωση με εξορμήσεις σε γειτονιές και χώρους δουλειάς και με εκδηλώσεις, με μαζικές αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές κινητοποιήσεις.
Επίσης συζητήθηκε η συνέχιση και περαιτέρω προώθηση της Καμπάνιας «Όχι στις πολιτικές εξόντωσης – Να κλείσουν τώρα τα στρατόπεδα – φυλακές», αλλά και της καμπάνιας αλληλεγγύης που έχουν ξεκινήσει με πρωτοβουλία της Κίνησης «Απελάστε τον Ρατσισμό» και του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών. Προβληματιστήκαμε σχετικά με το πότε και πώς θα μπορούσαν να επανεκκινήσουν τα μαθήματα στον χώρο του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών, όπως και ο τρόπος με τον οποίο θα μπορούσε να διεξαχθεί η Αντιρατσιστική Γιορτή της ΚΑΡ και του ΚΣΜ που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στις αρχές του καλοκαιριού.
Στα πλαίσια της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης ενός ευρύτερου κοινού γύρω από τη στόχευση και τη σημασία των δράσεών μας αποφασίσαμε:
Καμπάνια για στρατόπεδα: Συνέχιση μαζέματος υπογραφών και έναρξη δημιουργίας νέου προωθητικού βίντεο. Πραγματοποίηση συνεντεύξεων καλλιτεχνών και άλλων προσώπων δημόσιο λόγο, με δηλώσεις αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, καθώς επίσης και ρεπορτάζ από καμπ φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, που θα καταδεικνύουν τον τρόπο διαβίωσης των ανθρώπων εντός αυτών. Διοργάνωση εκδήλωσης – συζήτησης για το προσφυγικό ζήτημα, είτε διαδικτυακά είτε δια ζώσης.
Καμπάνια αλληλεγγύης: Συνέχιση της συλλογής ειδών πρώτης ανάγκης και μονιμοποίησή της στον χώρο του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών τα Σάββατα. Διερεύνηση για συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης και σε άλλες περιοχές σε συνεργασία με σωματεία και τοπικές συλλογικότητες, έξω από λαϊκές ή super market. Άλλες δράσεις αλληλεγγύης σε δομές φιλοξενίας προσφύγων, όπως και σε δομές απόρων.
Οι ομάδες της καμπάνιας και της αλληλεγγύης θα πραγματοποιήσουν νέες συναντήσεις μέσω βιντεοκλήσεων για τον προγραμματισμό και την εξειδίκευση των ενεργειών αυτών.
Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών: Τα μαθήματα στον χώρο του σχολείου δε θα ξεκινήσουν μέχρι και το τέλος αυτής της χρονιάς για λόγους προστασίας των μαθητών-ριών και των εθελοντών-ριών από τη μετάδοση του νέου κορονοϊού.
14η Αντιρατσιστική Γιορτή: Η γιορτή δε θα πραγματοποιηθεί αυτό το καλοκαίρι όπως συνήθως, εξ αιτίας των έκτακτων συνθηκών. Διερευνούμε την πιθανότητα πραγματοποίησής της τον Σεπτέμβριο, ή ακόμη και μια εναλλακτικής εκδήλωση συναυλία / party σε ανοιχτό χώρο.
Τέλος αποφασίσαμε νέα Γενική Συνέλευση ΚΑΡ-ΚΣΜ την Κυριακή 31 Μάη στις 4 μ.μ.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.