Απεργίες σε ολόκληρη την Ιταλία για την αντιμετώπιση του κορονοϊού

image_pdfimage_print

Γράφτηκε από 

Paola Tamma

Ο κορονοϊός προκαλεί πανεθνικές απεργίες στην Ιταλία

Η επιδημία του κορονοϊού στην Ιταλία προκάλεσε πανεθνικές απεργίες που εξαπλώθηκαν από τους εργάτες των ναυπηγείων στη Λιγουρία στο βορρά μέχρι χαλυβουργούς στην Απουλία στο νότο, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τα αφεντικά των συνδικάτων.

Ενώ οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη καλούν τους εργαζόμενους να εργάζονται από το σπίτι, υπάρχουν πολλοί Ιταλοί εργάτες των οποίων οι εργασίας μπορούν να γίνουν μόνο σε σούπερ μάρκετ, εργοστάσια, αποβάθρες και χαλυβουργεία.

Οι αυθόρμητες απεργίες άρχισαν την Πέμπτη και τώρα ξεφυτρώνουν σε ολόκληρη την Ιταλία1, με τους εργαζόμενους που ανησυχούν ότι οι εργοδότες τους δεν εξασφαλίζουν προστασία από την εξάπλωση του ιού.

Την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε πραγματοποίησε μια τηλεδιάσκεψη2 παράλληλα με τους υπουργούς υγείας, οικονομίας, εργασίας και οικονομικής ανάπτυξης, προκειμένου να μεσολαβήσει μεταξύ των δύο πλευρών.

Μετά από 18 ώρες διαπραγματεύσεων, τα συνδικάτα και οι εργοδότες υπέγραψαν πρωτόκολλο ασφάλειας.

«Για το καλό της χώρας, για την προστασία της υγείας των εργαζομένων. Η Ιταλία δεν σταματά», ανέφερε ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε.

Το πρωτόκολλο «θα επιτρέψει σε επιχειρήσεις σε όλους τους τομείς, μέσω της χρήσης δικτύων κοινωνικής ασφάλειας και μείωσης ή αναστολής της εργασίας, να εξασφαλίσει την ασφάλεια του χώρου εργασίας», ανέφεραν τα συνδικάτα Cgil, Cisl και Uil. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της La Repubblica3.

Οι φόβοι των εργαζομένων

Η Ρώμη εξέδωσε την Τετάρτη ένα διάταγμα4 με το οποίο ζητά να δουλεύουν οι εργαζόμενοι από απόσταση και να λαμβάνουν άδεια μετ’ αποδοχών, συμβουλεύοντας το κλείσιμο «μη ουσιαστικών» γραμμών παραγωγής και ενθαρρύνοντας την κοινωνική απομόνωση και τήρηση κανόνων υγιεινής σε βιομηχανικούς χώρους. Ωστόσο, δεν διέταξε ένα πλήρες κλείσιμο της παραγωγής και άφησε τις εταιρείες να «αυτο-ρυθμιστούν».

Ορισμένα εργοστάσια, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία Fiat Chrysler, ανακοίνωσαν προσωρινό κλείσιμο των χώρων για να επιτρέψουν την εφαρμογή κανόνων υγιεινής και την αναδιοργάνωση της παραγωγής5. Άλλα έχουν εξοπλίσει τους εργαζόμενους με μάσκες και γάντια.

Αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για πολλούς εργοστασιακούς εργάτες, οι οποίοι παραπονούνται ότι οι εργοδότες τους δεν ήταν σε θέση να εγγυηθούν τα μέτρα «κοινωνικής απομόνωσης».

«Οι εργοστασιακοί εργάτες δεν είναι πολίτες για 24 ώρες μείον οκτώ. Δεν είναι ανεκτό να βλέπουν την καθημερινή τους ζωή προστατευμένη και εγγυημένη από πολλούς κανόνες, αλλά μόλις περάσουν τις πύλες του εργοστασίου βρίσκονται σε μια νεκρή ζώνη», δήλωσε η Φραντσέσκα Ρε Νταβίντ, εκπρόσωπος των εργοστασιακών εργατών του συνδικάτου Fiom-Cgil, στην καθημερινή εφημερίδα La Repubblica6.

Οι εργάτες στο ναυπηγείο Fincantieri στη Λιγουρία, όπου ένας εργάτης βρέθηκε θετικός στις εξετάσεις κοροναϊό, κήρυξε απεργία την Πέμπτη, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και έχει εξαπλωθεί σε άλλα ναυπηγεία της εταιρείας στη χερσόνησο. Οι εργαζόμενοι στην Ilva, χαλυβουργείο στη νότια περιοχή της Πούλια, κήρυξαν απεργία 10 ημερών εξαιτίας έλλειψης προστατευτικού εξοπλισμού.

Οι τρεις κύριες συνδικαλιστικές οργανώσεις της χώρας, η Cgil, η Cisl και η Uil, ζήτησαν το κλείσιμο όλων των εργοστασίων μέχρι τις 22 Μαρτίου7, εκτός από εκείνα που παρέχουν «βασικές δημόσιες υπηρεσίες» και στον τομέα της υγείας, προκειμένου να «απολυμάνουν, να ασφαλίσουν και να αναδιοργανώσουν τους χώρους εργασίας» και κήρυξαν απεργία εκτός εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις αυτές.

Αυξανόμενη ανησυχία

Στο απέναντι μέτωπο, οι ηγέτες των επιχειρήσεων αντιτίθενται στην παύση της παραγωγής, ζητώντας αντ’ αυτού μια «ισορροπημένη λύση στη σοβαρή κατάσταση της στιγμής, συμβιβάζοντας τις διαφορετικές ανάγκες και αποφεύγοντας να προκληθούν ζημιές που θα μπορούσαν να αποδειχθούν ανεπανόρθωτες». Η Confindustria, το λόμπι της ιταλικής βιομηχανίας, πρόσθεσε σε ανακοίνωση νωρίτερα αυτή την εβδομάδα8 ότι οποιοιδήποτε περαιτέρω περιορισμοί θα έχουν «αναπόφευκτα αντίκτυπο στον κύκλο εργασιών και στην απασχόληση».

Ο εκπρόσωπος της Confindustria της Λομβαρδίας, Μάρκο Μπονομέττι, αποκάλεσε την Πέμπτη τις απεργίες «ανεύθυνες», κατηγορώντας τα συνδικάτα ότι «εκμεταλλεύονται αυτό το φαινόμενο»9.

Οι εργαζόμενοι θα πρέπει «να σκεφτούν πρώτα απ’ όλα την υγεία τους», δήλωσε η εκπρόσωπος της Cgil στην Λομβαρδία Έλενα Λαττουάντα, μιλώντας την Παρασκευή στο Radio Popolare.

Ζητούν το κλείσιμο μη σημαντικών εργοστασίων παραγωγής και την προστασία όλων των εκτεθειμένων εργαζομένων, όπως είναιοι υπάλληλοι των σούπερ μάρκετ και οι εργαζόμενοι στο χώρο των αποστολών.

«Τα σούπερ μάρκετ μπορούν να κλείσουν και να απολυμανθούν τις Κυριακές, εξασφαλίζοντας τη δυνατότητα αγορών σε καλύτερες συνθήκες… Η παράδοση στο σπίτι μπορεί να είναι απαραίτητη για την παροχή πρώτων βοηθειών, αλλά θα πρέπει να αποφύγουμε τις υπερβολικές αγορές», δήλωσε η Λαττουάντα.

«Δεν πρόκειται μόνο για τα εργοστάσια».

 

Μετάφραση: e la libertà

Paola Tamma, «Coronavirus sparks nationwide strikes in Italy», Politico, 15 Μαρτίου 2020· Europe Solidaire Sans Frontières.

Πηγή: https://www.elaliberta.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.