Αγωνιστική Κίνηση Εργαζομένων στην Τράπεζα Πειραιώς: ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2019 – ΑΝΑΤΡΟΠΗ της λιτότητας, των μνημονίων και των αντιλαϊκών πολιτικών

image_pdfimage_print

Αγωνιστική Κίνηση Εργαζομένων

στην Τράπεζα Πειραιώς

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2019
ΑΝΑΤΡΟΠΗ της λιτότητας, των μνημονίων και τωναντιλαϊκών πολιτικών

30/4/2019
Η Εργατική Πρωτομαγιά, ημέρα μνήμης του αγώνα των εργατών του Σικάγου για την καθιέρωση του 8ωρου, αποκτά ξανά νόημα, σήμερα, που το κεφάλαιο σε παγκόσμιο επίπεδο, στο όνομα της ανάπτυξης και του κέρδους επιχειρεί να εδραιώσει τη φτηνή, ελαστική και χωρίς δικαιώματα εργασία και να περιορίσει τα δικαιώματα που κατακτήθηκαν στη διάρκεια πολλών χρόνων. Στη χώρα μας, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, πληρώνουν σκληρά το τίμημα των μνημονίων, που έχουν προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση με χαρακτηριστικά επιδημίας.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει την εφαρμογή των αντεργατικών νεοφιλελεύθερων μέτρων, παρά την προσπάθεια να πουλήσει το success story, για δήθεν έξοδο από τα μνημόνια. Τα συνδικαλιστικά δικαιώματα (το δικαίωμα της απεργίας, η υπογραφή ΣΣΕ κ.ά) έχουν πληγεί, η μόνιμη και σταθερή εργασία τείνει να αντικατασταθεί από την ελαστική,ενοικιαζόμενη και εκ περιτροπής εργασία, οι μισθοί έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα, η λαϊκή κατοικία κινδυνεύει από τους πλειστηριασμούς και τέλος, το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης μετατρέπει τις συντάξεις σεπρονοιακά επιδόματα.

Στην τράπεζα Πειραιώς επικρατεί ανασφάλεια για τις θέσεις εργασίας(βλ. αποσχίσεις κλάδων, RBU, Φύλακες και καθαρίστριες), παντελής έλλειψη σεβασμού της νομιμότητας, όσο αφορά την εφαρμογή τουκανονισμού εργασίας,  την αξιολόγηση, το ωράριο. Η αξιοκρατία, οσεβασμός του εργαζόμενου, η δημοκρατία στους χώρους δουλειάς και ο τερματισμός του εργασιακού bullying είναι ζητούμενα στην πιο μεγάλη τράπεζα στην Ελλάδα.

Μια σειρά πρωτοβάθμια σωματεία στο χώρο των τραπεζών, αλλά και  η πλειοψηφία σε ΟΤΟΕ και ΓΣΕΕ, έχει υποστείλει τη σημαία των κινητοποιήσεων και βρίσκονται σε πλήρη σύμπνοια με τις νεοφιλελεύθερες επιλογές και τη βούληση της εργοδοσίας.

Η φετινή Πρωτομαγιά πρέπει να αποτελέσει την αρχή για μια κινητοποίηση από τη βάση όλων των εργαζομένων (νέων, ανέργων, επιστημόνων, ελευθέρων επαγγελματιών, αγροτών, εργατών, υπαλλήλων) που πλήττονται από τα μνημόνια. Να οικοδομηθεί ένα κοινωνικό μέτωπο που θα υπερασπίζεται τα εργασιακά δικαιώματα, την δημόσια περιουσία και θα στέκεται αλληλέγγυο σε όποιον αγωνίζεται.

Ενώνουμε τη φωνή μας με όλη την κοινωνία και επιδιώκουμε :

  • τερματισμό της λιτότητας
  • επαναφορά όλων των εργατικών και κοινωνικών κατακτήσεων που απωλέσθηκαν  τη μνημονιακή περίοδο
  • επαναφορά του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των ΣΣΕ
  • εργασία με πλήρη δικαιώματα για όλους
  • κατάργηση όλων των μορφών της ελαστικής και ενοικιαζόμενης εργασίας
  • καταβολή σ’ όλους τους άνεργους του επιδόματος ανεργίας,
  • εθνικοποίηση των τραπεζών και τον κοινωνικό έλεγχό τους
  • προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς
  • σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων και της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας
Ειδικότερα στην Τράπεζα Πειραιώς επιδιώκουμε
  • διασφάλιση των θέσεων εργασίας
  • εφαρμογή του Κανονισμού Εργασίας
  • Δημιουργία αξιοπρεπούς Ταμείου Εφάπαξ
  •  Αξιοπρεπή πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας για όλους
  • σεβασμό στο ωράριο και την πληρωμή υπερωριών
  • απάλειψη του χαρακτηρισμού τμήματος του μισθού μας ως «οικειοθελή παροχή»
  • σταμάτημα του εκφοβισμού και της ανασφάλειας των εργαζομένων
Η  1η Μάη 2019 να μας βρει στους δρόμους ενάντια στα μνημόνια και τη λιτότητα, ενάντια στα μέτρα σε βάρος των εργαζομένων και των συνταξιούχων.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
www.akinep.gr[email protected]

Τηλέφωνα επικοινωνίας: Θεοφανόπουλος Βασίλης 6944 723483, Κοκκινάκη Αναστασία 6973551657, Τρίμη Γεωργία 6974 032985, Κόλλιας Γεώργιος, Στασινού Άννα, Αντιγόνη Φουντουλάκη

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.