Ήρθαν τα ΜΑΤ και… έλαμψε η αλήθεια: ο πραγματικός αντίπαλος είναι η κυβέρνηση κι όχι οι πρόσφυγες!

Λέσβος 26.02.2020 ΜΑΤ
image_pdfimage_print

Αναδημοσιεύουμε την ανακοίνωση της “Ανυπότακτης Μυτιλήνης” από τη σελίδα της στο facebook:

Σε «κανονικές» περιόδους η αλήθεια μπορεί να κρύβεται από την παραπειστική προπαγάνδα, την παραποίηση, την πολιτική κερδοσκοπία. Στις έκτακτες καταστάσεις πραγματικά κρίσιμων γεγονότων, όμως, η ουσία των πραγμάτων αναδύεται αναπόφευκτα. Η απόβαση των δυνάμεων καταστολής (ΜΑΤ) στη Λέσβο και τη Χίο υποδεικνύει πέρα από κάθε αμφιβολία ποιος είναι ο πραγματικός αντίπαλος: η κυβέρνηση της καταστολής κι όχι οι πρόσφυγες. Είναι σίγουρο ότι πολλοί/ές εξακολουθούν να διαφωνούν με το δεύτερο μισό της πρότασης («κι όχι οι πρόσφυγες»), αλλά πλέον και ο πιο φανατικός οπαδός της ΝΔ δυσκολεύεται να εκφράσει αντιρρήσεις για το πρώτο μισό. Το γεγονός αυτό μπορεί να αποτελέσει μια σημαντική στιγμή και ευκαιρία για να μπει σε νέες βάσεις η συζήτηση και η κοινωνική διεργασία γύρω από το προσφυγικό και να κατακτηθεί μια νέα «συλλογική αυτογνωσία».
Η άφιξη των δυνάμεων καταστολής (ΜΑΤ) στο νησί είχε/έχει το χαρακτήρα απόβασης για την κατάληψή του. Οι Λέσβιοι και οι Χιώτες έχουν τώρα μια ευκαιρία να γνωρίσουν το «επιχειρησιακό σχέδιο» και τις μεθόδους με τις οποίες τα ΜΑΤ έχουν «διαχειριστεί» πάγια όλα τα προηγούμενα χρόνια κάθε είδους κινητοποιήσεις και αγώνες: αντιμνημονιακούς, εργατικούς, νεολαιίστικους. Είναι οι μέθοδοι του «σοκ και δέος» και της «μηδενικής ανοχής». Από την πρώτη στιγμή που πάτησαν το πόδι τους στο λιμάνι μέχρι και σήμερα τα ΜΑΤ ακολούθησαν αυτό ακριβώς το «επιχειρησιακό σχέδιο» χωρίς την παραμικρή ταλάντευση – όχι με δική τους πρωτοβουλία αλλά βάσει κυβερνητικών οδηγιών. Ήρθε η ώρα λοιπόν να συνειδητοποιηθεί ότι στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΝΔ «νόμος και τάξη» δεν υπάρχει «περιούσιος λαός» που εξαιρείται: όσοι/ες αντιστέκονται στους πολιτικούς της σχεδιασμούς είναι ίσοι απέναντι στα ΜΑΤ!
Αυτό προσφέρει τη μοναδική ευκαιρία να θέσουμε το πραγματικό ερώτημα: ΓΙΑΤΙ; Γιατί η κυβέρνηση στρέφεται με τόση βιαιότητα, αναλγησία και έλλειψη διάθεσης για στοιχειώδη διαπραγμάτευση ακόμη και εναντίον όσων την ψήφισαν και πίστεψαν στις προεκλογικές της ρητορείες και υποσχέσεις;
Η απάντηση είναι απλή: διότι όταν τελείωσαν οι προεκλογικές ρητορείες και ήρθε η ώρα της εφαρμοσμένης πολιτικής, τότε έλαμψε η αλήθεια του προσφυγικού: Ποιος κρατάει εγκλωβισμένους τους πρόσφυγες στα νησιά; Οι κυβερνήσεις – σήμερα της ΝΔ, χθες του ΣΥΡΙΖΑ. Για ποιο λόγο; Επειδή αυτό προβλέπει η επαίσχυντη/ρατσιστική συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, που οι κυβερνήσεις τηρούν απαρέγκλιτα. Αυτή η συμφωνία δεν προβλέπει απλώς τον εγκλωβισμό των προσφύγων στη χώρα εισόδου, την Ελλάδα, αλλά και τον εγκλωβισμό τους στα νησιά (γεωγραφικός περιορισμός) μέχρι να κριθεί το αίτημα ασύλου. Ακόμη όμως και όταν κριθεί ότι δικαιούνται άσυλο, υπάρχουν δύο νέοι περιορισμοί: Πρώτο, η άρνηση των χωρών της ΕΕ να δεχτούν πρόσφυγες (και είναι γνωστό ότι οι πρόσφυγες θέλουν να πάνε στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη κι όχι να μείνουν στην Ελλάδα). Δεύτερο, η αδυναμία της κυβέρνησης να εξασφαλίσει τη φιλοξενία τους σε δομές της ενδοχώρας ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΝΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΤΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΞΕΝΟΦΟΒΙΚΟ-ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ-ΑΚΡΟΔΕΞΙΟ «ΛΑΟ» που η ίδια «έβγαλε στο κλαρί» προεκλογικά με αίτημα να μην εμφανιστεί πρόσφυγας πουθενά.
Ποιος είναι ο κοινός παρονομαστής όλων αυτών; Ότι για τον εγκλωβισμό των προσφύγων στα νησιά την ευθύνη φέρει η κυβέρνηση της ΝΔ! Και πίσω απ’ αυτήν, το «μεγάλο αφεντικό», η Ευρωπαϊκή Ένωση!

Όταν λοιπόν οι πρόσφυγες θέλουν να φύγουν αλλά τους κρατούν εγκλωβισμένους εδώ η κυβέρνηση και η ΕΕ, τότε η ρατσιστική και ακροδεξιά λογική που ισχυρίζεται πως το πρόβλημα είναι οι πρόσφυγες κι αυτούς πρέπει να στοχοποιήσουμε («να τους διώξουμε», «να τους πετάξουμε στη θάλασσα» κ.λπ.) αποκαλύπτει όχι απλώς το απάνθρωπο και κανιβαλικό πρόσωπό της αλλά και τον ψεύτικο χαρακτήρα της: αντί να στοχοποιήσουν τον πραγματικό υπεύθυνο, στοχοποιούν το θύμα.
Τι μπορεί να παραγάγει η ακροδεξιά και ρατσιστική λογική έγινε φανερό με τα πρόσφατα γεγονότα στη Μόρια και την πόλη της Μυτιλήνης, όταν ακροδεξιές/φασιστικές ομάδες κρούσης οπλισμένες με στειλιάρια ανέλαβαν ρόλο «δημόσιας αρχής», προπηλακίζοντας και βιαιοπραγώντας κατά προσφύγων και εργαζομένων σε ΜΚΟ στη Μόρια, επιχειρώντας πογκρόμ κατά αλληλέγγυων, αριστερών, αναρχικών και εργαζόμενων σε ΜΚΟ στο κέντρο της Μυτιλήνης και απειλώντας ακόμη και με εισβολή στον οργανωμένο καταυλισμό προσφύγων που διαχειρίζεται ο δήμος στον Καρά Τεπέ.

Η ρατσιστική λογική της στοχοποίησης των προσφύγων οδηγεί στον κανιβαλισμό, στα πογκρόμ και αποτελεί αέρα στα πανιά των φασιστών. Σε αντίθεση με αυτήν, είναι ώρα γενικού αναπροσανατολισμού της στοχοθεσίας:

-Μαζικός απεγκλωβισμός των προσφύγων με κατάργηση στην πράξη της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και του γεωγραφικού περιορισμού.
-Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες. Ανθρώπινες συνθήκες διαμονής: πρόσβαση στην υγεία, την παιδεία, την εργασία. Θέλουμε να ζήσουν μαζί μας.
-Έξω τα ΜΑΤ από τα νησιά – κάτω η κυβερνητική καταστολή. Όλοι/ες στις κινητοποιήσεις – όλοι/ες στο μπλόκο στην Καράβα. Η επίταξη δεν θα περάσει.
-Όχι στο νέο κέντρο-φυλακή.
-Λέσβος γη αντιφασιστική!

Η γενική απεργία και οι συγκεντρώσεις στη Μυτιλήνη μπορεί να σηματοδοτήσουν ένα σημείο καμπής, μια γενική στροφή, μια νέα αφετηρία συλλογικής αυτοσυνείδησης πέρα από και ενάντια στο ρατσισμό και στην ακροδεξιά/φασιστική λογική της στοχοποίησης των προσφύγων, των πογκρόμ και του κανιβαλισμού.

Μυτιλήνη 27/2/2020

Ανυπότακτη Μυτιλήνη

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.