Έξω ο Γαλλικός Ιμπεριαλισμός από τη Δυτική Αφρική!

image_pdfimage_print

Ο Μακρόν και οι Λακέδες του των G5 σχεδιάζουν να εντείνουν την αποικιακή «Επιχείρηση Μπαρκχέιν»

Δήλωση της Επαναστατικής Διεθνούς Τάσης (RCIT), 15 Γενάρη 2020  , www.thecommunists.net

1.Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και οι ηγέτες του Μάλι, της Μπουρκίνα Φάσο, του Τσαντ, του Νίγηρα και της Μαυριτανίας (τα αποκαλούμενα «κράτη G5») διοργάνωσαν σύνοδο κορυφής στις 13 Ιανουαρίου στη νοτιοδυτική γαλλική πόλη Πω προκειμένου να συντονίσουν τις προσπάθειές τους “για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας” στην περιοχή. Αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια νέα δομή, που ονομάζεται “Συνασπισμός για το Σαχέλ”*, η οποία φέρνει τα κράτη G5, τις γαλλικές δυνάμεις και τα μελλοντικά στρατεύματα κάτω από ενιαία ηγεσία. Σκοπός του είναι να επιτρέψει κοινές επιχειρήσεις, μεγαλύτερη ανταλλαγή πληροφοριών και ταχύτερο δυνατότητα επέμβασης, ιδίως για τις γαλλικές δυνάμεις. Σε κοινή δήλωσή τους επιβεβαίωσαν την «αποφασιστικότητα τους να αγωνιστούν μαζί ενάντια στις τρομοκρατικές ομάδες». Εξέφρασαν επίσης την ευγνωμοσύνη τους προς την «κρίσιμη βοήθεια» των Ηνωμένων Πολιτειών και ζήτησαν από την κυβέρνηση του Τραμπ να μην αποσύρει τα στρατεύματά της από την περιοχή. Ο Μακρόν προσπαθεί επίσης να παρασύρει και άλλα ευρωπαϊκά κράτη να ενταχθούν στον ιμπεριαλιστικό “Συνασπισμό για το Σαχέλ” και να στείλουν στρατεύματα στη Δυτική Αφρική.

2.Επιπλέον, ο Μακρόν ανακοίνωσε ότι η Γαλλία θα στείλει επιπλέον 220 στρατιώτες στη Δυτική Αφρική. Αυτοί έρχονται να προστεθούν στους 4.500 Γάλλους στρατιώτες που βρίσκονται ήδη στην περιοχή ως μέρος της λεγόμενης Επιχείρησης Μπαρκχέιν. Πρόκειται για μια στρατιωτική εκστρατεία που καθοδηγείται από τον γαλλικό ιμπεριαλισμό και περιλαμβάνει χιλιάδες Αφρικανούς στρατιώτες από τη Μπουρκίνα Φάσο, το Τσαντ, το Μάλι, τη Μαυριτανία και το Νίγηρα. Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς αυτών των κρατικών ηγετών, αυτή η επιχείρηση δεν έχει καμία σχέση με τα «ανθρώπινα δικαιώματα», την «ελευθερία» ή τη «δικαιοσύνη». Σκοπός του είναι περισσότερο να εξασφαλίσει τα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα του γαλλικού ιμπεριαλισμού και άλλων Μεγάλων Δυνάμεων στην περιοχή και να διατηρήσει στην εξουσία τις τοπικές άρχουσες τάξεις. Επιπλέον, η εκστρατεία αποσκοπεί στο να σταματήσει τους πρόσφυγες που διασχίζουν τη Μεσόγειο Θάλασσα και εισέρχονται στην Ευρώπη.

3.Είναι οι απλοί άνθρωποι της βάσης που υποφέρουν από τις βάρβαρες συνέπειες αυτής της ιμπεριαλιστικής εκστρατείας. Σύμφωνα με τη Maureen Magee του Νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων, περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν πέρυσι το Μάλι λόγω των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

4. Επομένως, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η λαϊκή αντίσταση εναντίον των στρατευμάτων των Γάλλων και των G5 αυξάνεται. Εκατό στρατιώτες των G5 έχουν ήδη πεθάνει σε μάχες με αντιστασιακούς. Τον περασμένο Νοέμβριο, η Γαλλία υπέστη ένα ταπεινωτικό πλήγμα όταν 13 στρατιώτες πέθαναν κατά τη διάρκεια μιας στρατιωτικής αποστολής. Ήταν η χειρότερη απώλεια για τα στρατεύματα της Γαλλίας τα τελευταία 36 χρόνια. Στις 10 Ιανουαρίου εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα του Μαλί, τη Μπαμάκο, για να διαμαρτυρηθούν για την παρουσία ξένων στρατευμάτων, κρατώντας πλακάτ που έγραφαν: «Κάτω η Γαλλία, να φύγει το Μπαρκχέιν και «η Γαλλία είναι φρένο στην ανάπτυξή μας».

5. Οι Γάλλοι ιμπεριαλιστές γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι αφρικανικοί λαοί περιφρονούν την παρουσία των στρατιωτών της επιχείρησης Μπαρκχέιν και τους βλέπουν ως αποικιοκράτες κατακτητές. Ως αποτέλεσμα, το Παρίσι αυξάνει την πίεση που ασκεί στους ηγέτες των G5 να πνίξουν κάθε τέτοια αντιπολίτευση. Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην πρωτεύουσα του Νίγηρα, το Νιαμέι, ο Μακρόν τον περασμένο μήνα διαμαρτυρήθηκε για την έλλειψη “σαφούς πολιτικής καταδίκης των αντι-γαλλικών συναισθημάτων” της βάσης. Είπε: «Βλέπω αντιπολιτευτικά κινήματα, ομάδες που καταγγέλλουν τη γαλλική παρουσία ως νεοαποικιακή, ιμπεριαλιστική», προσθέτοντας ότι δεν επιθυμεί να στέλνει στρατιώτες σε χώρες όπου η παρουσία τους δεν είναι «ξεκάθαρα επιθυμητή».

6. Η RCIT καταδικάζει σθεναρά τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής του Πω για την εντατικοποίηση της στρατιωτικής επέμβασης στη Δυτική Αφρική. Καταγγέλλουμε την επιχείρηση Μπαρκχέιν/ “Συνασπισμός για το Σαχέλ” ως εκστρατεία για τη διασφάλιση της κυριαρχίας της ιμπεριαλιστικής Γαλλίας και άλλων Μεγάλων Δυνάμεων καθώς και των ντόπιων αστικών τάξεων. Είναι μια ιμπεριαλιστική εκστρατεία για τη διασφάλιση της εκμετάλλευσης των άφθονων πρώτων υλών της περιοχής από τις πολυεθνικές εταιρείες. Είναι μια ρατσιστική εκστρατεία για να αποτρέπονται οι Αφρικανοί να εισέλθουν στην Ευρώπη.

  • Ενώ η RCIT αντιτίθεται στην πολιτική ιδεολογία του μικροαστικού εθνικισμού και του ισλαμισμού, υποστηρίζουμε την τοπική αντίσταση ενάντια στη γαλλική ιμπεριαλιστική επέμβαση ως δίκαιη και νόμιμη πάλη. Διεκδικούμε “ανοιχτά σύνορα” και υπερασπίζουμε το δικαίωμα των ανθρώπων από τον Νότο να εισέλθουν στην Ευρώπη. Καλούμε σε διεθνή εκστρατεία αλληλεγγύης ενάντια στην ιμπεριαλιστική παρέμβαση στη Δυτική Αφρική. Η Δυτική Αφρική μπορεί να ελευθερωθεί μόνο αν εκδιωχθούν τα ιμπεριαλιστικά στρατεύματα και μονοπώλια και μόνο όταν το καπιταλιστικό σύστημα αντικατασταθεί από μια σοσιαλιστική κοινωνία!

 

* Κάτω η επιχείρηση Μπαρκχέιν / “Συνασπισμός για το Σαχέλ”! Έξω όλοι οι ιμπεριαλιστικοί στρατοί!

* Να ηττηθούν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και οι λακέδες των G5! Νίκη στη λαϊκή αντίσταση!

* Ανοίξτε τα σύνορα – Οι πρόσφυγες είναι ευπρόσδεκτοι στην Ευρώπη!

* Για μια ενωμένη και σοσιαλιστική Αφρική απαλλαγμένη από την ιμπεριαλιστική καταπίεση και την καπιταλιστική εκμετάλλευση.

Διεθνές Γραφείο της RCIT

Μετάφραση: Αλέξης Λιοσάτος

Πηγή: https://www.thecommunists.net

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.