Όχι στην εισβολή και την κατοχή της βορειοανατολικής Συρίας από τον τουρκικό στρατό

image_pdfimage_print
  • Συμμαχία των Σοσιαλιστών/ριών της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής

Όχι στην εισβολή και την κατοχή της βορειοανατολικής Συρίας από τον τουρκικό στρατό

Η Συμμαχία των Σοσιαλιστών/ριών της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής καταδικάζει την εισβολή της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία και τη φονική επίθεσή της στους Κούρδους.

Την περασμένη εβδομάδα, μετά την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Τραμπ για την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη βορειοανατολική Συρία στις 9 Οκτωβρίου, η Τουρκία ξεκίνησε τον βομβαρδισμό παραμεθόριων περιοχών και πόλεων της Συρίας. Η αυταρχική και αντιδραστική κυβέρνηση της Άγκυρας ξεκίνησε μια άλλη στρατιωτική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία.

Η βορειοανατολική Συρία ελέγχεται από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), μια στρατιωτική συμμαχία ΚοούρδωνΑράβων και Ασσυρίων μαχητών στην οποία κυριαρχούν οι κουρδικές δυνάμεις των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), το στρατιωτικό τμήμα του Κουρδικού Κινήματος της Δημοκρατικής Ένωσης Κόμμα (γνωστό από το κουρδικό αρκτικόλεξο PYD). Η Άγκυρα την χαρακτήρισε ως «τρομοκρατική» οργάνωση λόγω των σχέσεών της με το Κόμμα Εργατών του Κουρδιστάν (PKK) της Τουρκίας.

Περισσότεροι από 100.000 πολίτες έχουν ήδη εγκαταλείψει τις περιοχές που έχουν βομβαρδιστεί και απειλούνται από την τουρκική εισβολή. Περίπου 200.000 απειλούνται με εκτόπιση.

Η επίθεση του τουρκικού στρατού διεξάγεται σε συνεργασία με Σύριους μαχητές του λεγόμενου Συριακού Εθνικού Στρατού (SNA), ενός συνασπισμού αντιδραστικών και ισλαμιστικών φονταμενταλιστικών ομάδων που χρηματοδοτούνται και διευθύνονται από την τουρκική κυβέρνηση. Το SNA έχει ήδη διαπράξει πολυάριθμες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδιαίτερα στην περιοχή Αφρίν, η οποία εξακολουθεί να καταλαμβάνει ο τουρκικός στρατός.

Αυτή η στρατιωτική επιχείρηση είναι η τρίτη εισβολή της Τουρκίας στη Συρία από το 2016: η πρώτη, τον Αύγουστο του 2016, με την ονομασία «Ασπίδα του Ευφράτη»· η δεύτερη, τον Ιανουάριο του 2018 που ονομάστηκε «Κλάδος Ελιάς», είχε σαν αποτέλεσμα στην κατοχή της περιοχής Αφρίν τον Μάρτιο του ίδιου έτους και οδήγησε στην εξαναγκαστική εκτόπιση περισσότερων από 150.000 ανθρώπων, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν Κούρδοι, με πολλές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εξακολουθούν ν συνεχίζονται.

Αυτή η τουρκική στρατιωτική επίθεση αποτελεί συνέχεια του πολέμου της κυβέρνησης της Άγκυρας ενντίον των κουρδικών απελευθερωτικών κινημάτων και των εκπροσώπων τους στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένου του Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος (γνωστού ως HDP) και στις γειτονικές χώρες, ιδίως της Συρίας και του Ιράκ.

Ένας άλλος στόχος της τουρκικής κυβέρνησης στη Συρία είναι να μεταφέρει με βίαιο τρόπο Σύριους πρόσφυγες από την Τουρκία στις περιοχές ανατολικά του Ευφράτη. Από το καλοκαίρι του 2019, η κυβέρνηση της Τουρκίας επιτάχυνε τις εκστρατείες εξαναγκαστικών απελάσεων Σύριων προσφύγων προς τη Συρία. Χιλιάδες Σύριοι πρόσφυγες στην Τουρκία έχουν υποστεί μαζικές απελάσεις ή έχουν επιστραφεί βίαια στα εδάφη της Συρίας. Οι τουρκικές αρχές και τα μέσα ενημέρωσης που ελέγχονται από την Άγκυρα έχουν επίσης κατηγορήσει τους Σύριους πρόσφυγες ως την αιτία των κοινωνικοοικονομικών και πολιτικών προβλημάτων στη χώρα.

Πριν από λίγες ημέρες, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλεισε να «στείλει» εκατομμύρια Σύριων προσφύγων από την Τουρκία στην Ευρώπη, απαντώντας σε ευρωπαϊκή κριτική για τη στρατιωτική του επίθεση στη Συρία. Για άλλη μια φορά, η Άγκυρα εργαλειοποιεί τους Σύριους πρόσφυγες ως πολιτικό προϊόν στις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία είναι επίσης ένοχη για τη διατήρηση της σκληρής, ρατσιστικής και δολοφονικής πολιτικής προς τους πρόσφυγες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κλείσει τα σύνορα απέναντι στους ανθρώπους που προσπαθούν απεγνωσμένα να ξεφύγουν για να γλιτώσον τη ζωή τους. Ως εκ τούτου, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι συνένοχος στην τουρκική επίθεση.

Στόχος της Τουρκίας είναι να δημιουργήσει μια «ασφαλή ζώνη» ελέγχου και κυριαρχίας κατά μήκος των συνόρων της, όπου θα μπορεί να διαχειρίζεται τις ροές των εσωτερικά εκτοπισμένων, να επαναπατρίζει βίαια τους πρόσφυγες από την Τουρκία, ενώ επίσης θα επιτίθεται στο PYD και στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις.

Ταυτόχρονα, η τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία πιθανότατα θα ενισχύσει την αναζωπύρωση των διάφορων τζιχαντικών ομάδων, κυρίως του αποκαλούμενου «Ισλαμικού Κράτους». Στις 11 Οκτωβρίου, πέντε μαχητές του IS διέφυγαν από μια φυλακή που ελέγχεται από Κούρδους. Η εξτρεμιστική ομάδα ανέλαβε την ευθύνη για μια βόμβα που εξερράγη στην πόλη του Καμισλί.

Η Συμμαχία των Σοσιαλιστών/ριών της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής καταδικάζει επίσης τον ρόλο του Εθνικού Συνασπισμού των Συριακών Συνασπισμών και των Συμμαχικών Δυνάμεων της Συρίας (γνωστού ως Ετιλάφ), που απαρτίζεται κυρίως από φιλελεύθερες και ισλαμιστικές συντηρητικές και φονταμενταλιστικές ομάδες και προσωπικότητες και άλλες συριακές αντιδραστικές ομάδες, όπως η Μουσουλμανική Αδελφότητα, για την υποστήριξή τους στα τουρκικά σχέδια εναντίον των βορειοανατολικών περιοχών. Εξακολουθούν να διατηρούν τις σοβινιστικές και ρατσιστικές τους πολιτικές και δηλώσεις εναντίον των Κούρδων στη Συρία.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους πολίτες στη βορειοανατολική Συρία και την υπόλοιπη χώρα. Οι λαοί της βόρειας Συριακής επαρχίας Ιντλίμπ εξακολουθούν να υποφέρουν από αδιάκριτες βομβαρδιστικές επιθέσεις από το καθεστώς Άσαντκαι από τις κυβερνήσεις της Ρωσίας και των ΗΠΑ.

Καταδικάζουμε τη νέα στρατιωτική επιχείρηση και την κατοχή της βορειοανατολικής Συρίας από την Τουρκία, η οποία πραγματοποιείται με τη συνενοχή της διοίκησης του Τραμπ. Εκφράζουμε την πλήρη υποστήριξή μας στη λαϊκή και προοδευτική αντίσταση, τόσο την πολιτική όσο και την ένοπλη, στα βορειοανατολικά της Συρίας ενάντια στην τουρκική ηγετική στρατιωτική επίθεση.

Καταγγέλλουμε τις επεμβάσεις και την παρουσία άλλων ξένων δυνάμεων στη Συρία (του Ιράν, της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών). Όλες αυτές οι διεθνείς ιμπεριαλιστικές και περιφερειακές δυνάμεις είναι εχθροί της απελευθέρωσης και της χειραφέτησης των λαών της περιοχής.

Η Συμμαχία των Σοσιαλιστών/ριών της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής επαναλαμβάνει την υποστήριξή της στο δικαίωμα αυτοδιάθεσης του κουρδικού λαού στη Συρία και στις άλλες χώρες της περιοχής.

Επαναλαμβάνουμε επίσης την αντίθεσή μας στη δικτατορία του συριακού καθεστώτος υπό την ηγεσία της κλίκας του Άσαντ και στα ισλαμικά φονταμενταλιστικά κινήματα, τα οποία αποτελούν τους δύο βασικούς πυλώνες της αντεπανάστασης στη Συρία.

Απέναντι σ’ αυτές τις διαρκείς και καταστρεπτικές αντεπαναστατικές επιθέσεις, η καλύτερη άμυνα είναι η διεθνής αλληλεγγύη. Στεκόμαστε δίπλα στις κοινότητες στη Συρία και σ’ όλο τον κόσμο που αγωνίζονται για αυτοδιάθεση. Ο αγώνας είναι παγκόσμιος!

Συμμαχία των Σοσιαλιστών/ριών της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής

12 Οκτωβρίου 2019

Μετάφραση: e la libertà

Alliance of Middle Eastern and North African Socialists, «No to the invasion and occupation of northeastern Syria by the Turkish army», Alliance of Middle Eastern and North African Socialists, 12 Οκτωβρίου 2019· سوريا الحرية للأبد – Syria Freedom Forever, 12 Οκτωβρίου 2019.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.