Το ΚΚΕ και οι προστατευόμενοι μάρτυρες της Novartis

image_pdfimage_print
Η θέση του ΚΚΕ για τους προστατευόμενους μάρτυρες στο ζήτημα Novartis ακολουθεί την πάγια κομματική φόρμουλα των τελευταίων ετών: αριστερό φλας και επικές κορόνες για δεξιά πολιτική. Θα καταθέσω κάποια επιχειρήματα γι’ αυτό, αν και θα αρκούσε να σημειώσω τους επαίνους που δέχεται το ΚΚΕ για τη στάση του στο θέμα αυτό από όλο το σκυλολόι της νέας δεξιάς και των μίντια (περιλαμβανομένων και εμβληματικών μορφών όπως ο Πορδοσάλτε) – προφανώς το επαινούν οι σημερινοί ακροδεξιοί και ημιφασίστες γιατί υπερασπίζεται την ιστορία του και την τιμή των μελών του που κατέδωσαν οι πολιτικοί τους πρόγονοι…
Το να ταυτίζεις τους κουκουλοφόρους που κατέδιδαν μέλη του ΚΚΕ με τους προστατευόμενους μάρτυρες της Novartis είναι και ανιστόρητο και δεξιό: οι κουκουλοφόροι καταδότες των μελών του ΚΚΕ ήταν βαθύ κράτος και παρακράτος (ακροδεξιό και φασιστικό) που είχαν στόχο το κίνημα, την Αριστερά, τους κομμουνιστές. Τέτοια είναι η περίπτωση των μαρτύρων της Novartis; Προφανώς όχι. Περί τίνος πρόκειται συγκεκριμένα τώρα; Πρώτον, υπάρχει σκάνδαλο Novartis – μία από τις πολλές υποθέσεις καπιταλιστικής διαφθοράς. Πρέπει οι κομμουνιστές να αρπάζουν τέτοιες ευκαιρίες για να καταγγείλουν τον καπιταλισμό; Η απάντηση είναι ναι – ή μήπως όχι στο όνομα του ότι αυτά “αποπροσανατολίζουν από την ταξική πάλη”; Ας πούμε όμως ότι τους κομμουνιστές δεν ενδιαφέρει να αναδείξουν την καπιταλιστική διαφθορά – που στο κάτω σημαίνει λεηλασία ενός τμήματος της υπεραξίας που παράγει η εργατική τάξη. Υπάρχει κάτι ακόμη: η “μαφιοζοποίηση” του καπιταλισμού, που είναι τμήμα της γενικότερης στροφής στην καταστολή, τον εκφοβισμό, το ρατσισμό κ.λπ. Δεν ενδιαφέρει τους κομμουνιστές ούτε αυτό; Στο όνομα μιας “πολιτικής αρχών” δεν ενδιαφέρει ότι 9 μάρτυρες στην υπόθεση Noor1 έχουν βρει “περίεργο” θάνατο, ότι 3 εισαγγελείς παραιτήθηκαν και μία μετανάστευσε, ότι 3 μάρτυρες στην υπόθεση Novartis είναι νεκροί, ότι οι νόμοι της μαφίας κυβερνούν; Και δεν είναι φανερό γιατί η κυβέρνηση, συγκεκριμένα τώρα, θέλει να αποκαλυφθούν οι μάρτυρες; Για να πάρουν το μήνυμα όλοι/ες ότι σε αυτά τα θέματα πρέπει να κρατάς το στόμα σου κλειστό, αλλιώς μπορεί να σ’ το κλείσουν για πάντα.
Εντάξει, μπορείς να πεις ότι δεν με ενδιαφέρουν όλα αυτά, ότι δεν με ενδιαφέρει ό,τι συμβαίνει με την αστική δημοκρατία γιατί εγώ πιστεύω… στα σοβιέτ. Ότι δεν με ενδιαφέρει να δολοφονούνται μάρτυρες από μαφιόζους. Ότι δεν με ενδιαφέρει να γίνουμε μια λατινοαμερικανικού τύπου αυταρχία. Ότι δεν με ενδιαφέρει αν κυβερνήσει η άκρα δεξιά και οι φασίστες ακόμη, αφού εκδοχές αστικής δικτατορίας θα είναι κι αυτές… Μπορείς να τα πεις όλα αυτά. Και να σε συγχαρούν οι διάφοροι Πορτοσάλτε. Γιατί δεν θα κάνεις αριστερή πολιτική που μπορεί να είναι πραγματικά ενοχλητική για το σύστημα, αλλά θα ζεις σε παράλληλο σύμπαν – κι αυτό δεν θα ενοχλήσει ποτέ κανέναν Πορτοσάλτε.
Θέλει λοιπόν το ΚΚΕ να κάνει συγκεκριμένη πολιτική στη συγκεκριμένη κατάσταση όπως θα έπρεπε να κάνουν οι κομμουνιστές; θα μπορούσε και θα έπρεπε να πει:
1. Η ιστορία με τους προστατευόμενους μάρτυρες είναι απόδειξη όχι μόνο της καπιταλιστικής διαφθοράς αλλά και της ισχύος και ατιμωρησίας που έχουν πλέον οι μαφιόζικες μέθοδοι ξεκαθαρίσματος λογαριασμών στο σύγχρονο καπιταλισμό.
2. Διαφθορά σημαίνει λεηλασία δημόσιων πόρων και πλούτου που παράγει η εργατική τάξη και ιδιοποιούνται καπιταλιστές ολιγάρχες με πολιτική και δικαστική κάλυψη, την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενες τάξεις υποφέρουν από τη φτώχεια, τις περικοπές, την ανεργία, την υπερφορολόγηση. Καταγγέλλουμε και θα αγωνιστούμε ενάντια σε μια τέτοια λεηλασία και ζητούμε την πλήρη διαλεύκανση όλων των σκανδάλων, την ανάκτηση των λεηλατηθέντων πόρων και την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων.
3.Από θέση αρχής είμαστε ενάντια σε όλα αυτά, έχοντας πλήρη συνείδηση ότι για να ξεριζωθούν πρέπει να ανατρέψουμε τον καπιταλισμό. Μέχρι τότε όμως, δεν είμαστε αδιάφοροι όταν εκδηλώνονται τέτοια φαινόμενα. Καταγγέλλουμε τις προσπάθειες να κουκουλωθεί το σκάνδαλο Novartis, όπως και τόσα άλλα. Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση της ΝΔ ότι ο πραγματικός λόγος που ζητά την αποκάλυψη των προστατευόμενων μαρτύρων είναι για να σπείρει το φόβο, να κουκουλώσει το σκάνδαλο, να περάσει το μήνυμα ότι όποιος μιλάει και αποκαλύπτει τέτοια σκάνδαλα θα ρίχνεται βορά στους μαφιόζους. Καταγγέλλουμε την προσπάθεια εκφοβισμού μαρτύρων με την προσχηματική και υποκριτική προβολή της τάχα μου “διαφάνειας”.
Αν τα έλεγε όλα αυτά, θα είχε επαίνους από αριστερά κι όχι από (ακρο)δεξιά. Τα κατάφερε όμως να έχει επαίνους από τη λάθος πλευρά. Και δεν είναι η πρώτη φορά…Π.Κ.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.