Το έγκλημα της Πτολεμαΐδας

image_pdfimage_print

του Στέφανου Πράσσου

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου:
Ίσως και να μην ξανάγινε στην ιστορία…

Η λιγνιτική Πτολεμαΐδα 5 που τώρα κατασκευάζεται και υπολογίζουν να μπει σε λειτουργία στα τέλη του 2021 ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης προαναγγέλλει από την Αμερική ότι θα την κλείσει το 2028! Είναι μια σύγχρονη μονάδα νέας τεχνολογίας με μεγάλο βαθμό απόδοσης, με τεχνολογία παρακράτησης των ρύπων (πλην διοξειδίου του άνθρακα) δεν έχει καν καμινάδα, κοστίζει 1,5 δις ευρώ, σήμερα δουλεύουν 1500 εργαζόμενοι, γίνεται προς αντικατάσταση των 4 μονάδων του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας που έκλεισαν και θα έπρεπε να δουλέψει άλλα 40 χρόνια!
Πολλοί πιστεύουν ότι κλείνει με απόφαση της ΕΕ… Λάθος δεν υπάρχει τέτοια οδηγία αφού ο αυτοκράτορας (Γερμανία) θα συνεχίσει να καίει λιγνίτη και λιθάνθρακα μέχρι το 2038 και βλέπουμε αφού η ΕΕ πήρε απόφαση να ολοκληρώσει την απανθρακοποίηση το 2050…
Άλλοι πάλι, λιγότερο ενημερωμένοι υποστηρίζουν ότι καλώς την κλείνει αφού παράγει βρώμικη ενέργεια και θα αντικατασταθεί από ΑΠΕ που παράγουν καθαρή ενέργεια.. Λάθος! Επειδή τυχαίο και ασταθές ρεύμα δεν μπορεί να αντικαταστήσει μονάδες βάσης! Βλέπε: Μπορούν οι ΑΠΕ να υποκαταστήσουν την Πτολεμαΐδα 5; https://kokinokamini.blogspot.com/2018/10/5.html
Το μόνο που μπορεί να αντικαταστήσει τις λιγνιτικές μονάδες βάσης είναι μονάδες Φυσικού αερίου (κατασκευάζονται ήδη 6 νέες μονάδες ισχύος 4.300 MW) και επειδή από τους αγωγούς δεν επαρκεί και για οικιακή κατανάλωση και για ηλεκτροπαραγωγή Έρχεται το αμερικάνικο σχιστολιθικό, συμπιεσμένο Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (LNG) Θα αποθηκεύεται στη Ρεβυθούσα, στην πλωτή δεξαμενή της Αλεξανδρούπολης και στην υπόγεια δεξαμενή της καβάλας. Αυτό μόνο δικαιολογεί τις δηλώσεις Μητσοτάκη από τις ΗΠΑ που έκανε μια συνολική συμφωνία με τους Αμερικάνους και για την παραμονή των βάσεων, όπου καθόλου τυχαία, μπαίνει και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Βέβαια είναι πανάκριβο (τριπλάσια τιμή από το Ρώσικο) αλλά αυτά τα πληρώνουν τα συνήθη υποζύγια… Ο Μυτιληναίος που δεν πληρώνει ρεύμα στη ΔΕΗ παρήγγειλε ήδη τις πρώτες καραβιές… Αυτός ξέρει……..
Το υγροποιημένο φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ κ.α Γεωπολιτικά παιχνίδια καταπίνουν τις λιγνιτικές μονάδες και τη ΔΕΗ
https://kokinokamini.blogspot.com/2019/11/blog-post_10.html

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.