ΣΤΟΠ στις εξώσεις των προσφύγων – Ανοιχτές πόλεις και ανθρώπινη μεταχείριση για τους πρόσφυγες

image_pdfimage_print

Τρίτη 16/4 στις 12 το μεσημέρι στο Μουσείο και απογευματινή συγκέντρωση και πορεία στις 18:30 στα Χαυτεία

Η Κίνηση “Απελάστε το Ρατσισμό” στηρίζει την απεργιακή συγκέντρωση των εργαζομένων σε ΜΚΟ (του σωματείου ΣΒΕΜΚΟ) την Τρίτη 16/4 στις 12 το μεσημέρι στο Μουσείο και την απογευματινή συγκέντρωση και πορεία στις 18:30 στα Χαυτεία που καλούν αντιρατσιστικές οργανώσεις και συνδικάτα, ενάντια στις εξώσεις προσφύγων από στρατόπεδα και διαμερίσματα που υλοποιεί το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Οι εξώσεις χιλιάδων προσφύγων θα υλοποιούνται σταδιακά τους επόμενους μήνες, ανάλογα με την ημερομηνία κτήσης της προσφυγικής ιδιότητας, αρχής γενομένης από τους πρόσφυγες που αναγνωρίστηκαν το 2017 και θα ακολουθήσουν οι υπόλοιποι. Για όσους έλαβαν την προσφυγική ιδιότητα το 2019, η διαμονή στα καμπς της ενδοχώρας και τα διαμερίσματα των προγραμμάτων στέγασης, καθώς και η παροχή του επιδόματος περιορίζεται πλέον στο εξάμηνο από τη λήψη της προσφυγικής ιδιότητας!

Η τάχα “αλληλέγγυα στους πρόσφυγες” ελληνική κυβέρνηση, με το πρόσχημα της αποσυμφόρησης των νησιών πετάει στο δρόμο όσους έχουν αναγνωριστεί ως πρόσφυγες τα προηγούμενα χρόνια, ενώ κόβεται και το επίδομα που λαμβάνουν ως αιτούντες άσυλο. Την ίδια ώρα η κ. Γεροβασίλη και ο κ. Βίτσας με τον πιο χυδαίο τρόπο αρνούνται την μετακίνηση των προσφύγων προς τη Θεσσαλονίκη και τα βόρεια σύνορα της χώρας, στέλνοντας τα ΜΑΤ στα Διαβατά και το Σταθμό Λαρίσης, προκειμένου να εμποδίσουν τη μετάβαση των προσφύγων στους τελικούς ευρωπαϊκούς τους προορισμούς. Πρόκειται για  διπλή καταδίκη: τόσο για τον εγκλωβισμό τους στην Ελλάδα – φυλακή όσο και για την αστεγία και εξαθλίωση τους στη “μετα-μνημονιακή” πραγματικότητα της ανεργίας και της ανέχειας μαζί με τον ντόπιο πληθυσμό και μάλιστα χωρίς στοιχειώδη δικαιώματα. Η Κυβέρνηση αρνείται να εξασφαλίσει την οποιαδήποτε διαδικασία σταδιακής ένταξης των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία ως ελάχιστη προϋπόθεση δυνατότητας των προσφύγων να σταθούν στα πόδια τους από μόνοι τους, προδιαγράφοντας τη ζωή τους στο δίπολο: είτε “ωφελούμενοι” των προγραμμάτων των ΜΚΟ είτε άστεγοι και εξαθλιωμένοι. Προετοιμάζει τη δραστική μείωση των θέσεων διαμονής προσφύγων στην Ελλάδα, επαναφέροντας σταδιακά τη ρατσιστική “κανονικότητα” συλλογικής εξαθλίωσης των “λαθραίων” που επικρατούσε προ της υποδοχής εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων που έφτασαν στην ΕΕ τα προηγούμενα χρόνια. Πρόκειται για πολιτικές ρατσιστικής ντροπής και κοινωνικής αναλγησίας.

Στεκόμαστε στο πλευρό των προσφύγων που αρνούνται να μετακινηθούν από τα διαμερίσματα και τα καμπς, όσο και των εργαζομένων στα προγράμματα στέγασης προσφύγων που αρνούνται να υλοποιήσουν τις εντολές του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και να συντάξουν εκθέσεις ευαλωτότητας για να καθοριστεί ποιοι πρόσφυγες θα πεταχτούν έξω από τις δομές στέγασης πρώτοι και ποιοι δεύτεροι. Απαιτούμε τη στέγαση σε διαμερίσματα όλων των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων που ζουν στην ελλάδα, το κλείσιμο των άθλιων hot-spot στα νησιά και των προσφυγικών στρατοπέδων στην ενδοχώρα. Να ανοίξουν τα σύνορα της ΕΕ για τα θύματα της φτώχειας και του πολέμου και να επιτραπεί η ελεύθερη μετακίνηση και διαμονή των προσφύγων σε όποια χώρα της ΕΕ επιθυμούν. Πρόκειται για τη μόνη αλληλέγγυα πολιτική, παρά και ενάντια στις ρατσιστικές συμφωνίες της Ευρώπης – Φρούριο και της Ελλάδας – Φυλακή που υλοποιεί η Ελληνική κυβέρνηση. Αυτές ακριβώς οι ρατσιστικές πολιτικές είναι που θρέφουν την ακροδεξιά και τους φασίστες μαζί με τα υπερ-πλεονάσματα λιτότητας που οδηγούν στην απόγνωση τα φτωχότερα λαϊκά στρώματα. Όσοι εφαρμόζουν τέτοιες πολιτικές, καλό είναι να μην καμώνονται – προεκλογικά – τους προοδευτικούς που θα φράξουν το δρόμο στην ακροδεξιά και το νεοφιλελευθερισμό. Λίγη τσίπα ποτέ δεν έβλαψε κ.κ. Τσίπρα, Βίτσα και Γεροβασίλη!

Κίνηση “Απελάστε το Ρατσισμό”

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.