Σουδάν: Η συμφωνία με το Στρατιωτικό Συμβούλιο είναι το ξεπούλημα της Επανάστασης!

image_pdfimage_print

Έκτακτη ανακοίνωση της Επαναστατικής Κομμουνιστικής Διεθνούς Τάσης, RCIT- 08 Ιουλίου 2019

  1. Η μεγάλη επανάσταση κινδυνεύει να προδωθεί! Οι ηγέτες των Δυνάμεων Ελευθερίας και Αλλαγής – που εκπροσωπούν επίσημα το μαζικό κίνημα ενάντια στη δικτατορία – έκαναν συμφωνία με το Στρατιωτικό Συμβούλιο. Σύμφωνα με τη συμφωνία, οι δύο πλευρές θα σχηματίσουν ένα κοινό στρατιωτικό και πολιτικό κυρίαρχο συμβούλιο που θα ηγείται της χώρας κατά τη διάρκεια μιας μεταβατικής περιόδου τριών ετών και τριών μηνών. Το συμβούλιο θα περιλαμβάνει πέντε πολίτες που εκπροσωπούν την αντιπολίτευση και πέντε στρατιωτικά μέλη. Μια 11η θέση θα μεταβεί σε κάποιον πολιτικό που θα επιλεγεί και από τις δύο πλευρές. Ένας στρατιωτικός ηγέτης θα προεδρεύει του συμβουλίου για τους πρώτους 21 μήνες, κι έπειτα θα πάρει τη θέση του ένας πολιτικός.
  2. Η συμφωνία αυτή επιτεύχθηκε κάτω από την ασφυκτική πίεση των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και των περιφερειακών συμμάχων τους. Σύμφωνα με μια έκθεση του Associated Press, η κυβέρνηση Trump καθώς και οι δικτατορίες της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ζήτησαν από τους αντιπροσώπους τόσο της αντιπολίτευσης όσο και των στρατευμάτων να καταλήξουν σε μια τέτοια συμφωνία (AP: Οι Σουδανοί λένε ότι η πίεση των ΗΠΑ ήταν καθοριστική για την επίτευξη μεταβατικής συμφωνίας, 08.07.2019). Η έκθεση αναφέρεται σε έναν στρατιωτικό αξιωματούχο του Σουδάν: “Οι Αμερικανοί ζήτησαν μια συμφωνία το συντομότερο δυνατόν. Το μήνυμά τους ήταν σαφές: το μοίρασμα της εξουσίας με αντάλλαγμα εγγυήσεις ότι κανείς από το συμβούλιο δεν θα δικαστεί “, ανέφερε, αναφερόμενος στην καταστολή της 3ης Ιουνίου, όταν σκοτώθηκαν τουλάχιστον 128 άνθρωποι. Οι προσπάθειες αυτών των αντιδραστικών δυνάμεων κορυφώθηκαν σε μυστική συνάντηση στις 29 Ιουλίου στο σπίτι ενός Σουδανού επιχειρηματία στο Κάιρο. Σε αυτή συμμετείχαν οι ηγέτες των διαδηλώσεων, οι στρατηγοί Burhan και Hemedti, καθώς και αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου επετεύχθη η συμφωνία. Ως αποτέλεσμα, οι ηγέτες της αντιπολίτευσης ακύρωσαν τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας εναντίον ενός κυβερνώντος Στρατιωτικού Συμβουλίου που έχει σφαγιάσει εκατοντάδες αγωνιστές τους τελευταίους μήνες.

3. Η Επαναστατική Κομμουνιστική Διεθνής Τάση (RCIT) προειδοποιεί σοβαρά ότι αυτή η συμφωνία μοιρασιάς της εξουσίας είναι ένα επικίνδυνο ξεπούλημα των ηγετώντου κινήματος αντίστασης! Επαναλαμβάνουμε όσα είπαμε στην τελευταία δήλωσή μας ότι “τυχόν διαπραγματεύσεις με τη στρατιωτική διοίκηση θα αποτελέσουν μια επικίνδυνη εκτροπή. Η πραγματική ελευθερία και δημοκρατία δεν μπορούν να επιτευχθούν σε συνεργασία με την στρατιωτική διοίκηση – αλλά μόνο με την ήττα και την απομάκρυνσή της! ” Δεδομένου ότι η στρατιωτική διοίκηση διατηρεί μια πολύ ισχυρή θέση στο μεταβατικό συμβούλιο, ότι όλοι οι στρατηγοί παραμένουν σε ισχύ και ότι διατηρούν το μονοπώλιο των όπλων – συνεπώς μπορούν να διώξουν τους αντιπροσώπους της αντιπολίτευσης ανά πάσα στιγμή. Οι βασικοί υποστηρικτές τους είναι όλα πιλοτικά βάρβαρα δικτατορικά καθεστώτα στην Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα! Ακόμη και αν τηρήσουν τη συμφωνία, έχουν πάνω από τρία χρόνια για να δημιουργήσουν τις συνθήκες ώστε η οποιαδήποτε σοβαρή αντιπολιτευτική δύναμη να μπορεί να αποδυναμωθεί, να εξαγοραστεί ή να διαλυθεί. Εάν εφαρμοστεί η συμφωνία, θα σημαίνει ουσιαστικά ότι οι αστοί ηγέτες της αντιπολίτευσης θα ενσωματωθούν στην κυρίαρχη ελίτ και θα ξεπουλήσουν τους στόχους της μεγάλης σουδανικής επανάστασης ως αντάλλαγμα για θέσεις υφισταμένων και προσωπικά προνόμια. Θα σημαίνει ότι ένα νέο, μη εκλεγμένο, στρατιωτικό-πολιτικό καθεστώς παίρνει την εξουσία χωρίς ίχνος δημοκρατικού ελέγχου για πάνω από τρία χρόνια.

4. Ο σημαντικότερος στόχος για την άρχουσα τάξη – και το σημαντικότερο πισωγύρισμα για τον λαό – είναι ότι οι ηγέτες της αντιπολίτευσης στραγγαλίζουν τώρα το μαζικό κίνημα διαδηλώσεων. Μόλις οι εργαζόμενοι, οι νέοι και οι φτωχοί αγρότες αποσυρθούν από τους δρόμους, η όποια πίεση στην ελίτ για να προβεί σε σοβαρές παραχωρήσεις θα εξαφανιστεί. Στη συνέχεια, θα είναι ευκολότερο για τη στρατιωτική διοίκηση – η οποία θα διατηρήσει το μονοπώλιο των όπλων – να συλλάβει και να καταστείλει κάθε σοβαρή αντιπολίτευση.

5. Η RCIT καταγγέλλει με σθένος τη συνθηκολόγηση των ηγετών των Δυνάμεων Ελευθερίας και Αλλαγής – συμπεριλαμβανομένων εκείνων του –κακώς αποκαλούμενου- Κομμουνιστικού Κόμματος του Σουδάν (που ήταν μέρος αυτής της συμμαχίας από την αρχή).

 

6. Είναι επείγον για όλους τους αγωνιστές και τις οργανώσεις που παλεύουν για τους δημοκρατικούς στόχους της σουδανικής επανάστασης να απορρίψουν αυτήν την προδοσία. Πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις των λαϊκών μαζών. Πρέπει να στηρίξουν τις προσπάθειες για τη οργάνωση εργαζομένων, νέων και φτωχών αγροτών στις λαϊκές  επιτροπές αντίστασης που ξεπηδούνε στους χώρους εργασίας, στις γειτονιές και στα πανεπιστήμια. Ομοίως, είναι επείγον να δημιουργήσουν οι λαϊκές μάζες επιτροπές αυτοάμυνας για να αντισταθούν στις βίαιες επιθέσεις των παραστρατιωτικών.

7. Το πιο σημαντικό, όλοι οι επαναστάτες αγωνιστές πρέπει να ενωθούν με βάση ένα πρόγραμμα δράσης και να οικοδομήσουν ένα επαναστατικό κόμμα ως τμήμα μιας νέας Διεθνούς. Η RCIT ανυπομονεί να συνεργαστεί μαζί σας!

* Καθαιρέστε τους στρατηγούς!

* Για μια Επαναστατική Συντακτική Συνέλευση!

* Για μια κυβέρνηση των εργαζομένων και των φτωχών αγροτών!

Διεθνές Γραφείο της RCIT

 

https://www.thecommunists.net/worldwide/africa-and-middle-east/sudan-the-deal-with-the-military-council-is-a-sell-out-of-the-revolution/

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.