Ο μακρύς, μνημονιακός χειμώνας των ΜΜΕ

image_pdfimage_print

Του Γιάννη Νικολόπουλου

Η αδειοδότηση, τα δώρα της κυβέρνησης στους καναλάρχες, οι επί ξύλου κρεµάµενοι εργαζόµενοι.

Οι ειδήσεις των τελευταίων ηµερών από το χώρο των ΜΜΕ πιστοποιούν το µακρύ και βαρύ χειµώνα που έχει πλήξει τους εργαζόµενους, νυν και πρώην, του χώρου, µε τη διαχρονική, στα χρόνια των µνηµονίων, ανοχή και συνέργεια των κυβερνήσεων και την πλήρως αναποτελεσµατική τακτική των συνδικαλιστικών γραφειοκρατιών. Αν και τα τελευταία δύο χρόνια η επικαιρότητα µονοπωλείται από το σίριαλ των τηλεοπτικών αδειών (πόσες θα δοθούν, µε ποια διαδικασία, από ποιον, πότε και σε ποιους), στη σκιά τους φυτρώνουν τα µύρια όσα προβλήµατα και κακά επισσωρεύουν η µνηµονιακή νοµοθεσία, τα διάφορα κυβερνητικά «δωράκια» προς τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ και η ολοκληρωτική αποχαλίνωση των τελευταίων. Που έχουν εξαπολύσει γενική, ταξική επίθεση τόσο προς το εσωτερικό (εργαζόµενους) όσο και προς το εξωτερικό (κοινωνία και υποτελείς τάξεις) µε τα προγράµµατα, την ψευδοενηµέρωση και τις πάσης φύσεως παράλληλες δραστηριότητες στις οποίες επιδίδονται (ποδόσφαιρο, επιχειρήσεις, εφοπλισµός, τοπική αυτοδιοίκηση).

Ξεκινώντας εν τάχει από το θέµα των τηλεοπτικών αδειών, η τυπική διαδικασία που πέρασε τον προηγούµενο χειµώνα στα χέρια των µελών του Εθνικού Συµβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), έπειτα και από την προδιαγεγραµµένη ήττα της κυβέρνησης και τον καταποντισµό της προηγούµενης, νοµικά αστείας, διαγωνιστικής διαδικασίας στο Συµβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), έχει δώσει µόνο προσωρινούς αναδόχους και όχι τους οριστικούς. Μάλιστα για τις πέντε άδειες, καθώς αποκλείστηκε η Ελληνική Τηλεοπτική ΑΕ, συµφερόντων Βρυώνη, του προηγούµενου ιδιοκτήτη του Εψιλον, προτού αυτό εξαγοραστεί από τον Ιβάν Σαββίδη. Με άλλα λόγια, δύο άδειες είναι «ορφανές», ενώ και η νέα διαδικασία βρίσκεται στον αέρα, καθώς υποψήφιοι και µη καναλάρχες έχουν προσφύγει εκ νέου στο ΣτΕ εναντίον της διαγωνιστικής διαδικασίας.  Το ΣτΕ οποίο συζήτησε-εκδίκασε µέρος αυτών των προσφυγών στις αρχές Μαΐου και θα εκδώσει µια ακόµη απόφαση επί της νοµιµότητας και της συνταγµατικότητας του τυπικού διαγωνισµού, µε ό,τι αυτή θα συνεπάγεται σε περίπτωση νέας αποδοχής των αιτιάσεων των καναλαρχών.

 

«Σκαστή» παρανοµία

Το ουσιαστικό όµως µέρος της εν λόγω υπόθεσης έγκειται στο γεγονός ότι ακόµη και αυτό το ΕΣΡ δεν διαπίστωσε την καραµπινάτη και σκαστή παρανοµία να εκπέµπουν στη χώρα από την 1 Ιανουαρίου 2016 έως και την όποια ώρα καταλήξει ο όποιος διαγωνισµός, ιδιωτικά κανάλια (πανελλαδικής ή περιφερειακής εµβέλειας) τα οποία δεν διαθέτουν καµία άδεια -ούτε καν του προηγούµενου, πανάθλιου καθεστώτος των προσωρινών, διαρκούς παράτασης- ενώ και οι ιδιοκτήτες τους καταπατούν και νέµονται δηµόσιο αγαθό (τηλεοπτικό αέρα) έξω από κάθε πλαίσιο, ακόµη και αυτής της διάτρητης, αστικής νοµιµότητας όπως ισχύει.

Με απλά λόγια, αυτή τη στιγµή, δεν θα έπρεπε να εκπέµπει κανένα ιδιωτικό κανάλι, µια πραγµατικότητα που διαφεύγει µονίµως και σκοπίµως στο δηµόσιο διάλογο από τους Ηρακλείς της νοµιµότητας και της πρωτοκαθεδρίας του ιδιωτικού τοµέα έναντι των δηµόσιων αγαθών και κτηµάτων. Αντίθετα, και σύµφωνα µε ακριτοµυθίες και πληροφορίες που είδαν το φως της δηµοσιότητας την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραµµές, από τα ραντάρ του ΕΣΡ, του ΕΦΚΑ και του Ε∆ΟΕΑΠ (µηχανισµοί είσπραξης, ασφάλισης και υγείας) έχουν εξαφανιστεί οι εργαζόµενοι όσων ΜΜΕ η εργοδοσία σταµάτησε µονοµερώς και αυθαίρετα να καταβάλει µέσα στο 2017 µισθούς και κυρίως ασφαλιστικές εισφορές. Όπως συνέβη για παράδειγµα στο Μέγκα (συνιδιοκτησίας Βαρδινογιάννη, Μαρινάκη και ήσσονος ποσοστού Σαββίδη) και το ραδιόφωνο του Βήµατος (ιδιοκτησίας Μαρινάκη)! Χρόνια, ακόµη και δεκαετίες εργασίας εξαφανίζονται και ρευστοποιούνται λες και δεν υπήρξαν ποτέ, επειδή η αποθράσυνση των µιντιαρχών µε την ανοχή και τη συνεργία της κυβέρνησης και η στάση στις πληρωµές και την καταβολή εισφορών τείνει να γίνει παγιωµένο καθεστώς ακόµη και στα άλλοτε «µαγαζιά γωνία».

Κατά τα άλλα, η κυβέρνηση (ζωηρά) διά στόµατος υπουργού Νίκου Παππά και οι καναλάρχες (χλιαρά) υπόσχονται 400 θέσεις εργασίας µε σύµβαση αορίστου χρόνου ανά κανάλι στους νέους αδειοδοτηµένους σταθµούς. Πρόκειται για ένα µεγάλο ψέµα, όπως έχουµε αποκαλύψει σε παλιότερο κείµενο («Οι τρεις υπουργοί-µάγοι και τα δωράκια στη διαπλοκή των ΜΜΕ»), αφού οι υπουργικές αποφάσεις προ διετίας, έδωσαν το ασύδοτο στους καναλάρχες όχι µόνο να τροποποιούν κατά το δοκούν σχέσεις εργασίας, αλλά και να αυξοµειώνουν τον αριθµό των εργαζοµένων µε απλή τροποποίηση της µελλοντικής άδειας του σταθµού (γενικού περιεχοµένου, ψυχαγωγικού, αθλητικού κ.τ.λ.) ή µε διακαναλικές «ανταλλαγές». Τα προεόρτια µιας τέτοιας τακτικής, διαφαίνονται και από την πρόθεση του Σταρ (ιδιοκτησίας Βαρδινογιάννη) και του Άλφα (ιδιοκτησίας Κοντοµηνά) να προχωρήσουν σε συγχώνευση τµηµάτων παραγωγής και ειδήσεων, επενοικιάζοντας εκατέρωθεν υποδοµές και προσωπικό, µε σκοπό να συντρίψουν τους µισθούς και να εξαλείψουν θέσεις εργασίας. Όλα αυτά χωρίς να ιδρώσει το αυτί κανενός στους… αρµόδιους φορείς ελέγχου και ρύθµισης του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου και εκπροσώπησης των εργαζοµένων – κυβέρνηση και υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και ΜΜΕ, ΕΣΡ και εργοδοτικά ελεγχόµενα σωµατεία του Τύπου.

 

Όταν η κυβέρνηση «πληρώνει» τους καναλάρχες

Κερασάκι στην τούρτα των παραπάνω είναι η ουσιαστική απαλλαγή των καναλιών από την καταβολή φόρου επί των διαφηµίσεων. Από την 1η Απριλίου, ο φόρος των διαφηµίσεων έπεσε από το 20% επί του συνόλου της δαπάνης, στο 5% του 80% αυτής, δήθεν, κατά την κυβερνητική επιχειρηµατολογία, για να διευκολυνθεί η ρευστότητα των νέων, αδειοδοτηµένων καναλαρχών, ώστε να καταβάλουν τις ετήσιες δόσεις για τις άδειες, που είναι πολλαπλάσιες του φόρου. Ας δούµε αν κάτι τέτοιο ισχύει µε τη γλώσσα των µαθηµατικών: Από το φόρο των διαφηµίσεων, το κράτος εισέπραττε περίπου 40-44 εκατοµµύρια ευρώ το χρόνο, µε µια (ιδιωτική) τηλεοπτική διαφήµιση περίπου στα 200 εκατοµµύρια ευρώ (µε συγκυριακές αυξοµειώσεις). Από τις τηλεοπτικές άδειες (αν, όταν, όποτε κατακυρωθούν) το κράτος θα εισπράττει ετήσιες δόσεις 17,5 εκατοµµυρίων ευρώ (µιας και αυτή τη στιγµή, πέντε άδειες έχουν προσωρινούς υπερθεµατιστές και η ετήσια δόση ανά άδεια έχει καθοριστεί στα 3,5 εκατοµµύρια ευρώ για µία δεκαετία). Ενώ από το µειωµένο φόρο διαφηµίσεων θα εισπράττει µόνο 8 εκατοµµύρια ευρώ κάθε χρόνο. Με την απλή, σκληρή γλώσσα των µαθηµατικών, η κυβέρνηση έκανε, σήµερα, δώρο στους παλιούς και νέους καναλάρχες 40 εκατοµµύρια, για να εισπράξει στο άδηλο µέλλον, περίπου 25 εκατοµµύρια κάθε χρόνο, αν και εφόσον και όταν δοθούν οι τηλεοπτικές άδειες! Κατά τα άλλα, η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βρίσκεται σε διαρκή και ανελέητο πόλεµο µε τη διαπλοκή και τους καναλάρχες!

Ας σηµειωθεί, τέλος, ότι η παραπάνω ρύθµιση αντίκειται και στους ισχύοντες κανόνες της ΕΕ, καθώς εµπίπτει στην απαγορευτική νοµοθεσία των παράνοµων και έµµεσων κρατικών επιδοτήσεων προς ιδιώτες, που νοθεύουν τον κατά τα άλλα… ελεύθερο (εδώ γελάµε), ενδοευρωπαϊκό ανταγωνισµό – ψιλά γράµµατα για το καθεστώς εξαίρεσης που έχει επιβληθεί στην ελληνική κοινωνία στο βαρύ, µνηµονιακό χειµώνα…

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.