“Να σπάσει το φράγμα του φόβου”

image_pdfimage_print

Μια πλοήγηση στις κινητοποιήσεις της 8ης Μάρτη 2019

της Κικής Σταματόγιαννη

Η φετινή 8η Μάρτη -περισσότερο από ποτέ- σημαδεύτηκε από το ηχηρό «Θέλουμε να είμαστε ζωντανές – Θέλουμε να ορίζουμε το σώμα μας». Με παραλλαγές, πλαισιωμένο από άλλα συνθήματα, προσαρμοσμένο στις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε περιοχής του πλανήτη. Ωστόσο, ήταν αυτό. Ακόμα κι αν η 8η Μάρτη παραδοσιακά είναι δεμένη περισσότερο με ζητήματα οικονομικής φύσης, εργασιακής επισφάλειας και απλήρωτης ή κακοπληρωμένης εργασίας, ακόμα κι αν σε πιο προχωρημένα φεμινιστικά κινήματα, όπως στο ισπανικό, η μέρα συνδέεται με την απεργία, αυτό που προκύπτει ολοκάθαρα μπροστά, πίσω και ανάμεσα στις γραμμές είναι ότι οι γυναίκες δεν αισθάνονται ασφαλείς. Ούτε στο σπίτι ούτε στην εργασία τους. Ούτε στη σχολή τους ούτε στον δρόμο. Η παραβίαση του σώματός τους και το γεγονός ότι κάποιοι άλλοι αποφασίζουν γι’ αυτό, αναδείχτηκε η βασική αιχμή στις φετινές συγκεντρώσεις και πορείες.    

Ευρώπη:

Γαλικία, Βόρεια Ισπανία, 8 Μάρτη 2019

Ισπανικό κράτος: Ασφαλώς στην Ευρώπη όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στην Ισπανία. Το φεμινιστικό κίνημα έβαλε ένα μεγάλο στοίχημα με τον εαυτό του. Και τα κατάφερε. Έκανε την υπέρβαση. Πέρυσι η 8η Μάρτη είχε βγάλει στους δρόμους 5 εκατομμύρια ανθρώπους. Με την είσοδο του ακροδεξιού Vox στο τοπικό κοινοβούλιο της Ανδαλουσίας και την ψυχρολουσία σε Αριστερά και κινήματα, η φετινή 8 Μάρτη έπαιρνε εκ των πραγμάτων άλλο χαρακτήρα.

Μαδρίτη / 8Μ19

Ήταν διακηρυγμένο ήδη δύο μήνες πριν. Όλες οι αντισεξιστικές συλλογικότητες, οι πολιτικές οργανώσεις και τα συνδικάτα το δούλευαν επίμονα και συστηματικά. Στο τελείωμα της 8ης Μάρτης 2019 καταγράφηκε το αδιανόητο: η μεγαλύτερη φεμινιστική απεργία όλων των ετών και περισσότερα από 6.5 εκατομμύρια στους δρόμους. Γυναίκες και άντρες, άνθρωποι κάθε ηλικίας, εθνικότητας ή σεξουαλικού προσδιορισμού. Στις μεγαλύτερες πόλεις ο δημόσιος τομέας είχε παραλύσει.  «Είµαστε οι κόρες και οι εγγονές όσων δεν καταφέρατε να φιµώσετε». Είναι πολύ ισχυρή η φωνή που προειδοποιεί “Ούτε να διανοηθείτε να αγγίξετε τα δικαιώματά μας” για να φιμωθεί.

Μούρθια, Ισπανία, 8 Μάρτη 2019
Μπιλμπάο, 8Μ19
Σαραγόσα, Ισπανία, 8 Μάρτη 2019

Λειτουργεί σαν οδοδείκτης, σαν έμπνευση και σαν στήριγμα για τα φεμινιστικά κινήματα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Διαθέτει ένα ισχυρό και προστατευτικό έμφυλο νομικό οπλοστάσιο και εκατομμύρια ανθρώπους για να το υπερασπιστούν στους δρόμους. Βία, αυτοδιάθεση γυναικείου σώματος, αμβλώσεις, προστασία όλων των θηλυκοτήτων, ανάδειξη της ταξικότητας της γυναικείας καταπίεσης, χρησιμοποίηση της απεργίας ως ισχυρότατου εργαλείου για τη διεκδίκηση. Τα είχε όλα. Και τα απαίτησε με τον δυναμικότερο τρόπο.

Γαλλία, 8 Μάρτη 2019

Στη Γαλλία, που μετράει πριν λίγες μέρες την 30η γυναίκα θύμα δολοφονικής βίας από την έναρξη του έτους, οι γυναικοκτονίες κυριάρχησαν στα συνθήματα και στα πανό. Μαζί με την άμβλωση και τις φωνές για ίσα εργασιακά δικαιώματα. Ενάντια στην εργοδοτική σεξουαλική παρενόχληση και στις απολύσεις εγκύων. “Δεν είμαι μήτρα με πόδια” συμπύκνωναν εύγλωττα τα πλακάτ των διαδηλωτριών.

Γαλλία, 8 Μάρτη 2019
Γαλλία, 8 Μάρτη 2019

Παρόμοια κατάσταση σε Γερμανία, Ιταλία, Ελλάδα, Σκανδιναβία, καθώς και στις χώρες των Βαλκανίων.

 

 

 

Όσλο, Νορβηγία, 8 Μάρτη 2019
Ρώμη, Ιταλία, 8 Μάρτη 2019
Ρώμη, Ιταλία, 8 Μάρτη 2019
Λισαβόνα, Πορτογαλία, 8 Μάρτη 2019

Συγκεντρώσεις χιλιάδων και στην Ιρλανδία μετά το συντριπτικό 67% στο περσινό δημοψήφισμα για τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων.     

Ιστανμπούλ, 8 Μάρτη 2019

Τουρκία: Το -συνεχώς ογκούμενο- φεμινιστικό κίνημα είναι από τις πιο δυνατές φωνές αντίστασης και διαμαρτυρίας μέσα στη χώρα. Δεν πτοείται από απαγορεύσεις ούτε από αστυνομική καταστολή. Μια πλημμυρισμένη από γυναίκες και άντρες λεωφόρο Ιστικλάλ, με τους αστυνομικούς να δηλητηριάζουν την ατμόσφαιρα με δακρυγόνα, να ξυλοκοπούν με τα γκλομπς, να ανοίγουν πυρ με πλαστικές σφαίρες και το συγκεντρωμένο πλήθος να μην υποχωρεί. Να ανασυντάσσεται και να παραμένει στους δρόμους διαμαρτυρόμενο για τη βία ενάντια στις γυναίκες, διαμαρτυρόμενο για τη βία και την καταπίεση ενάντια στις ζωές όλων.

Ιστανμπούλ, 8 Μάρτη 2019
Ιστανμπούλ, 8 Μάρτη 2019

Ιστανμπούλ, 8 Μάρτη 2019

Οι συντρόφισσες και οι σύντροφοι από την Τουρκία παρέδωσαν για άλλη μια χρονιά μαθήματα αγωνιστικότητας και αποφασιστικής στάσης στον δρόμο. Οι συγκλονιστικές εικόνες από την Ιστανμπούλ δίνουν μια γεύση για το τι σημαίνει να παλεύεις ανυποχώρητα για το δίκιο σου μέσα στις πιο αντίξοες συνθήκες.    

Βραζιλία, 8 Μάρτη 2019

Βραζιλία: Σε μια χώρα με μεγάλη παράδοση ταξικών αγώνων, τεράστιων αντιφασιστικών και αντισεξιστικών κινητοποιήσεων ήταν κάτι περισσότερο από αναμενόμενο οι συγκεντρώσεις και πορείες της 8ης Μάρτη να προσλάβουν πολύ έντονο αντικυβερνητικό χαρακτήρα. “Γυναίκες ενάντια στον Μπολσονάρου-Δεν μας εκπροσωπεί Αυτός”. Και φυσικά πανό, πλακάτ, τραγούδια και συνθήματα “Μαριέλε, παρούσα” τιμώντας τη δολοφονημένη Μαριέλε Φράνκου.

Marielle Franco

Η Μαριέλε ήταν ό,τι μισεί περισσότερο ο νεοφασίστας μισογύνης και ομοφοβικός Μπολσονάρου: Γυναίκα, μιγάδα, λεσβία, συνδικαλίστρια, αριστερή, αντιφασίστρια, που δεν φοβήθηκε να τα βάλει με το κράτος, την αστυνομία και τους παρακρατικούς μηχανισμούς. Και το πλήρωσε με τη ζωή της. Για τους φτωχούς, για τις γυναίκες της Αριστεράς και τους ανθρώπους των κινημάτων η Μαριέλε είναι ταυτότητα. Είναι η ανυπότακτη “μαύρη” ψυχή της Βραζιλίας. Όλα όσα πίστεψε και για όσα αγωνίστηκε, βρίσκονται σήμερα υπό διακύβευση: η δημοκρατία, η δικαιοσύνη, ένας καλύτερος κόσμος για όλες και όλους χωρίς ρατσιστικούς φραγμούς και ταξικές ανισότητες. Δύσκολα επομένως θα μπορούσε να μην αποτελέσει το μεγαλειώδες και αδιαφιλονίκητο σύμβολο της βραζιλιάνικης 8ης Μάρτη.

Βραζιλία, 8 Μάρτη 2019
Βραζιλία, 8 Μάρτη 2019
Βραζιλία, 8 Μάρτη 2019
Βραζιλία, 8 Μάρτη 2019
Βραζιλία, 8 Μάρτη 2019

Και είναι αξιοθαύμαστη η γενναιότητα και το κουράγιο των συντροφισσών και των συντρόφων που ανασυντάσσουν τις δυνάμεις τους μετά την ήττα. Βγαίνουν σε συγκεντρώσεις πολλών χιλιάδων, ορθώνουν το ανάστημά τους και αρθρώνουν ξεκάθαρο αντιφασιστικό λόγο. Το φεμινιστικό κίνημα και η Αριστερά ασφαλώς και δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη. 

Λατινική Αμερική:

Αργεντινή, 8 Μάρτη 2019

Αργεντινή: Ήταν λογικό στις φετινές κινητοποιήσεις της 8ης Μάρτη την πρωτοκαθεδρία να έχουν τα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών.

Μπουένος Άιρες, Αργεντινή, 8 Μάρτη 2019

Το δικαίωμα στην άμβλωση υπενθυμίζουμε ότι ήταν αυτό που απορρίφθηκε πέρυσι από τη Γερουσία, ενώ είχε γίνει δεκτό από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και παρά τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του “Πράσινου Κύματος”, όπως ονομάστηκε το ρεύμα των διαμαρτυριών. «Κάτω τα χέρια από τα σώματά μας».

Στη Βολιβία βασική αιχμή η κακοποίηση μέσα στην οικογένεια, με τα κλειστά στόματα και τη συνενοχή ολόκληρου του κοινωνικού περίγυρου. Εκκινώντας από τη φράση-καραμέλα «Τι φορούσες όταν βιάστηκες;», έγινε μια πρωτότυπη αντίστροφη διαμαρτυρία με αντρικά εσώρουχα. «Αυτό είναι το εσώρουχο ενός βιαστή στον δρόμο, ενός κακοποιητικού συζύγου, ενός βάναυσου πατέρα, ενός…, ενός…”.

Ουρουγουάη, 8 Μάρτη 2019

Στο Εκουαδόρ, κυριάρχησαν τα συνθήματα για τις δολοφονίες γυναικών. Οι γυναικοκτονίες έχουν φτάσει να γίνουν θέμα στο κοινοβούλιο, σε βαθμό τέτοιο ώστε ο πρόεδρος Λένιν Μορένο δεσμεύτηκε για χορήγηση βοηθήματος 300 δολαρίων σε κάθε παιδί δολοφονημένης γυναίκας.

Σαντάγο, Χιλή, 8 Μάρτη 2019

Στο Σαντιάγο της Χιλής σχεδόν 250.000 -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διοργανωτ(ρι)ών- είχαν κλείσει τους δρόμους μπλοκάροντας την κυκλοφορία για ώρες με κύρια αιτήματα-αιχμές την πρόσβαση σε νόμιμη και ασφαλή άμβλωση και το να μπει ένα τέρμα στην έμφυλη βία.

Σαν Σαλβαδόρ, 8 Μάρτη 2019

Στο Σαλβαδόρ, που συνοδεύεται από τον θλιβερό χαρακτηρισμό, “μία από τις πιο επικίνδυνες χώρες για να ζει μια γυναίκα”, οι αμβλώσεις στάθηκαν ο υπ’ αριθμόν ένα λόγος για να πλημμυρίσουν τους δρόμους οι γυναίκες. Στη χώρα έχει νομοθετηθεί η απόλυτη απαγόρευση των εκτρώσεων, χωρίς καμία εξαίρεση, και ήδη υπάρχουν γυναίκες καταδικασμένες εκτίοντας ποινή κάθειρξης 30 χρόνων, επειδή προχώρησαν σε “παράνομη” άμβλωση.  

Ν. Δελχί, Ινδία, 8 Μάρτη 2019

Στην άλλη πλευρά του πλανήτη, στην Ινδία, με τα τρομακτικά ποσοστά δολοφονημένων γυναικών και αναρίθμητων περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, στη χώρα όπου ο φυλετικός διαχωρισμός είναι πανταχού κυρίαρχος με τις γυναίκες από τις κατώτερες κάστες και ειδικά από τους “Ανέγγιχτους” να θεωρούνται κάτι λιγότερο από ανθρώπινα πλάσματα, η βασική αιχμή δύσκολα θα μπορούσε να είναι άλλη από τις σεξουαλικές επιθέσεις.

Ν. Δελχί, Ινδία, 8 Μάρτη 2019
Ν. Δελχί, Ινδία, 8 Μάρτη 2019

Δύσκολα μπορεί να ξεχαστεί η ανθρώπινη αλυσίδα 600 χιλιομέτρων που σχηματίστηκε πριν λίγο καιρό και ύψωσε μια ηχηρή διαμαρτυρία για τις έμφυλες διακρίσεις και την κακοποίηση. Οι συγκλονιστικές απεργιακές κινητοποιήσεις των τελευταίων μηνών έδωσαν και πολλά συνθήματα ενάντια στις διακρίσεις στον χώρο δουλειάς, σχετικά με την υποαμειβόμενη απασχόληση, και τις δυσμενέστερες εργασιακές συνθήκες για τις γυναίκες. Συγκινητικά ήταν και τα αντιπολεμικά συνθήματα των διαδηλωτ(ρι)ών ενάντια στη σύρραξη με το Πακιστάν.   

Στη Τζακάρτα κυριάρχησε το αίτημα “Στοπ στις απολύσεις εγκύων”, μια εργοδοτική συνήθεια που ειδικά στην Ινδονησία έχει πάρει μορφή επιδημίας.

Συμπέρασμα πλοήγησης:

Ένας πλανήτης μη ασφαλής για εκατομμύρια γυναίκες. Ένας πλανήτης που μετρά δολοφονημένες, γυναίκες με κατεστραμμένες ζωές, κορίτσια βιασμένα από πατεράδες και λοιπούς συγγενείς, γυναίκες έγκλειστες σε στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων, γυναίκες που δουλεύουν σε εργασιακά κάτεργα, που κινδυνεύουν να απολυθούν αν μείνουν έγκυες και να φυλακιστούν αν κάνουν άμβλωση. Καμπανάκι κινδύνου.

Και την ίδια στιγμή γυναίκες που όταν αποφασίζουν να βγουν στους δρόμους –συντροφευμένες από αλληλέγγυους άντρες- είναι υποδειγματικές στο πώς οργανώνουν τον αγώνα τους. Ικανές για συγκλονιστικές απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες. Ικανές -αψηφώντας κάθε έννοια «εκτίμησης συσχετισμών»- να αντιμετωπίσουν πάνοπλους αστυνομικούς και να μην υποχωρήσουν ούτε εκατοστό από τη θέση τους.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.