ΜΕΤΑ: Το «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΝΔ θα μείνει στα χαρτιά!

image_pdfimage_print

Την Τετάρτη 23 και την Πέμπτη 24 Οκτώβρη 2019 συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής και ψηφίζεται το λεγόμενο «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο, με το οποίο προωθούνται:

– Εξαιρέσεις στην υπερίσχυση της Εθνικής και των κλαδικών ΣΣΕ, έναντι τοπικών και επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων.

– Ο έλεγχος των συνδικάτων και η φαλκίδευση του απεργιακού δικαιώματος.

– Η εισαγωγή fast track διαδικασιών για την προώθηση των «στρατηγικών επενδύσεων» και την παράκαμψη των απαιτούμενων ελέγχων, ενώ απειλούνται οι δημόσιοι λειτουργοί με πειθαρχικές διώξεις σε περίπτωση καθυστερήσεων. Είναι φανερό λοιπόν ότι η «ανάπτυξη» που μας ετοιμάζουν γίνεται σε βάρος του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς, με αποικιοκρατικούς όρους και με τριτοκοσμικά εργασιακά δικαιώματα και μισθούς.

– Η διευκόλυνση και επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων στην καθαριότητα, το πράσινο και τον ηλεκτροφωτισμό στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, κάτι που αποτελεί χρόνιο αίτημα των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και θα οδηγήσει σε απολύσεις.

Τα νέα αυτά μέτρα που εισάγονται προς ψήφιση την Πέμπτη είναι σε συνέχεια εκείνων που ψηφίστηκαν το καλοκαίρι και έχουν σχέση με:

 Το «επιτελικό» κράτος και την προώθηση της νεοφιλελεύθερης στρατηγικής, για την απαλλαγή του κράτους από υπηρεσίες που δεν ασκούν δημόσια εξουσία και την εκχώρησή τους σε ιδιώτες, αλλά και τη θωράκισή του με μέτρα ενίσχυσης του κατασταλτικού του χαρακτήρα (κατάργηση πανεπιστημιακού ασύλου, επιχειρήσεις «σκούπα» στα Εξάρχεια, προσλήψεις ειδικών φρουρών στην αστυνομία, αλλαγές στον κώδικα ποινικής δικονομίας και δημιουργία φυλακών τύπου Γ’ κ.λπ.).

– Την αλλοίωση της λαϊκής βούλησης που εκφράστηκε στις δημοτικές εκλογές, αφού δημοτικές μειοψηφίες μετατρέπονται σε πλειοψηφίες σε κρίσιμα δημοτικά όργανα και επιτροπές στο όνομα της κυβερνησιμότητας των Δήμων.

– Την κατάργηση της αιτιολόγησης των απολύσεωνκαι των ελάχιστων μέτρων προστασίας των εργολαβικών εργαζομένων.

– Την ψήφιση νέων φορολογικών απαλλαγών και διευκολύνσεων στο μεγάλο κεφάλαιο και τους εφοπλιστές κλπ.

Ως ΜΕΤΑ έχουμε τοποθετηθεί σχετικά με τις κινητοποιήσεις που έγιναν μέχρι σήμερα, ενάντια στο «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο. Οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, και ιδιαίτερα η γραφειοκρατική πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, επιχείρησαν να υπονομεύσουν τις κινητοποιήσεις, με πιο χαρακτηριστική την απεργοσπαστική τους παρέμβαση στην 24ωρη απεργία στις 24 Σεπτέμβρη και την προαναγγελία 24ωρης απεργίας για τις 2 Οκτώβρη.

Οι δυνάμεις, όμως, που συμφώνησαν για την προκήρυξη της απεργίας και στις 2 του Οκτώβρη έχουν τις δικές τους ευθύνες, γιατί νομιμοποίησαναυτή την απεργοσπαστική παρέμβαση, δίνοντας «φιλί ζωής» στον κάθε Παναγόπουλο να αποφασίζει πότε θα απεργήσουμε και πότε όχι, γεγονός που οδήγησε στην αποκλιμάκωση κινητοποιήσεων και έτσι, αντί για γενική απεργία, τις μέρες συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου, να γίνεται απλά ένα απογευματινό συλλαλητήριο.

Παρόλα αυτά, θεωρούμε ότι τις επόμενες μέρες και με αφορμή κινητοποιήσεις που γίνονται σε διάφορους κλάδους του δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (Τοπική Αυτοδιοίκηση, Υγεία, Παιδεία, ΝΟΚΙΑ, μεταφορές, βιομηχανικούς κλάδους, επισιτισμό κ.λπ.) είναι επιτακτικά αναγκαίο τα Σωματεία, οι Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα της ΓΣΕΕ και τα Νομαρχιακά Τμήματα της ΑΔΕΔΥ να ενημερώσουν και να κινητοποιήσουν τους εργαζόμενους, ώστε να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή στις κλαδικές απεργίες και τα συλλαλητήρια που γίνονται σε όλη τη χώρα.

Το ΜΕΤΑ καλεί τα Σωματεία, τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους συνταξιούχους, τους νέους και τις νέες να συμμετέχουν μαζικά στο συλλαλητήριο των συνδικάτων στο Σύνταγμα, την Πέμπτη 24 Οκτώβρη, ώρα 5μμ.

Η συγκέντρωση του ΜΕΤΑ, στην Αθήνα, θα είναι στην συμβολή των οδών Όθωνος και Αμαλίας στο Σύνταγμα, την ίδια ώρα.

Πηγή: ergasianet.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.