Λέμε όχι στο νέο έγκλημα κατάργησης της κοινωνικής ασφάλισης

image_pdfimage_print

Σ.Υ.Α.Τ.                           

     Σύλλογος Υπαλλήλων                                                      Αθήνα 07/02/2020      

    Ασφαλιστικών Ταμείων                                                    Αρ. Πρωτ : 8

 IKTINOY 4  τκ : 105 52 ΑΘΗΝΑ                                    

THΛ.: 210 5234194, 210 5219802

FAX:  210 5234129, 210 5219773

EMAIL:[email protected]

http:www.syat.gr

                                      

ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

ΟΧΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΤΕΑΕΠ

 

    Το ΔΣ του ΣΥΑΤ και οι εργαζόμενοι στην Επικουρική Ασφάλιση (ΕΤΕΑΕΠ) πραγματοποιούμε σήμερα 07 /02/ 2020 , τελευταία ημέρα διαβούλευσης του νέου  αντιασφαλιστικού νομοσχέδιου, κατάληψη των κεντρικών γραφείων του ΕΤΕΑΕΠ (Φιλελλήνων 13-15 Αθήνα).

         Βασική στόχευση του νέου νόμου είναι η συγχώνευση-κατάργηση του ΕΤΕΑΕΠ στον  ΕΦΚΑ προσβλέποντας στα 7,5 δις αποθεματικά του Ταμείου. Το ΕΤΕΑΕΠ διαθέτει ακίνητη περιουσία 264 εκ. ευρώ, του οφείλει ο ΕΦΚΑ 1δις ευρώ,  έχει Ταμειακό πλεόνασμα το 2019, 515 εκ. ευρώ και με πρόσφατη αναλογιστική μελέτη για τα επόμενα 50 χρόνια μέχρι το 2070 το ΕΤΕΑΕΠ δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα βιωσιμότητας.

        Το δήθεν επιχείρημα της κυβέρνησης ότι με την συγχώνευση-κατάργηση αυτή θα επισπευστεί η απονομή των επικουρικών συντάξεων και του εφάπαξ είναι απολύτως αβάσιμο διότι δεν υπάρχουν κοινές μηχανογραφικές βάσεις αρχείων και κοινά λειτουργικά συστήματα  και ούτε μπορούν να υπάρξουν διότι υπάρχει ένα τεράστιο  φυσικό αρχείο (ιστορικό ασφάλισης του κάθε εργαζόμενου κλπ) του κάθε επιμέρους πρώην επικουρικού ταμείου σε κούτες , τσουβάλια, υπόγεια κλπ. Δεν υπάρχει ενιαίος κανονισμός παροχών και η θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος είναι διαφορετική σύμφωνα με το νόμο στο κάθε επιμέρους ταμείο.

       Η κυβέρνηση της ΝΔ εκτός από την φανερή επιδίωξη της αρπαγής  των αποθεματικών μέσω της διοικητικής ενοποίησης  του ΕΤΕΑΕΠ στοχεύει στο να ξεκαθαρίσει το έδαφος για να αναπτυχθούν επαγγελματικά ταμεία στα πλαίσια της δημιουργίας των 3 πυλώνων (δημόσιο, επαγγελματικά ταμεία, ιδιωτική ασφάλιση.).

      Με το νέο νομοσχέδιο  ο τρόπος του υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων που κρίθηκε υποτίθεται αντισυνταγματικός από το Συμβούλιο Επικρατείας επανανομοθετείται, δηλαδή η διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου (Ν. 4387/16 αρ. 96 παρ. 1) τίθεται σε απόλυτη ισχή. Η διάταξη αυτή είναι η λεγόμενη νοητή κεφαλαιοποίηση δηλαδή ξέρεις τι δίνεις ως εισφορές αλλά δεν ξέρεις τι θα πάρεις ως σύνταξη αφού το ποσό της σύνταξης καθορίζεται από το προσδόκιμο ζωής, τα έσοδα του ταμείου και τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.

        Καλούμε ασφαλισμένους και  συνταξιούχους να υπερασπιστούν μαζί μας την αυτοτελή ύπαρξη του ΕΤΕΑΕΠ. Δεν πρέπει να “φάνε το τυράκι” της επαναφοράς των επικουρικών συντάξεων στο ύψος στις 31/12/2014 διότι αυτό αφορά μικρό μέρος συνταξιούχων με άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης 1300 ευρώ, την ίδια ώρα “νομιμοποιούνται” όλες οι άλλες μνημονιακές μειώσεις.

  Να αγωνιστούμε για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού που είναι η βασική αιτία των καθυστερήσεων.

      Να παλέψουμε να αξιοπρεπείς επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ. Να επανέλθει η 13η και 14η σύνταξη και στην κύρια και την επικουρική σύνταξη.

                       Ξεσηκωμός ΟΛΟΙ στην 24ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ στις 18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2020.

        

                                             Το Διοικητικό Συμβούλιο

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.