Κυβερνητική απάτη με την αύξηση κατώτατου μισθού

image_pdfimage_print

Της Γεωργίας Χασάπη

Επιστροφή στο νόµο Βρούτση και αύξηση… διά διαρροών και από το 2019

Στα τέλη Σεπτεµβρίου σε σχέδιο νόµου του υπουργείου Υγείας πέρασε στη Βουλή τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας, σύµφωνα µε την οποία η κυβέρνηση διατείνεται ότι επιταχύνεται η διαδικασία για την αύξηση του κατώτατου µισθού. Στην πραγµατικότητα η εν λόγω τροπολογία της υπ. Εργασίας Αχτσιόγλου είναι η επαναφορά και έναρξη εφαρµογής του άρθρου 103 του µνηµονιακού νόµου Βρούτση 4173/2013!

Το άρθρο αυτό ορίζει ρητά ότι ο κατώτατος µισθός δεν θα προκύπτει από συλλογική διαπραγµάτευση εργοδοτών – εργαζοµένων, αλλά θα καθορίζεται µε απόφαση του Υπουργικού Συµβουλίου:

«(…) λαµβάνοντας υπόψη την κατάσταση της ελληνικής οικονοµίας και τις προοπτικές της για ανάπτυξη από την άποψη της παραγωγικότητας, των τιµών, και της ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης, του ποσοστού της ανεργίας, των εισοδηµάτων και µισθών (…)».

Όσον αφορά το επίπεδο του κατώτατου µισθού, το Φεβρουάριο του 2012 µε την εκβιαστική  Πράξη Υπηρεσιακού Συµβουλίου 6/2012 ο κατώτατος µισθός µειώθηκε από 751€ σε 586€ για τους εργαζόµενους άνω των 25 ετών (µείωση 22%) και 511€ για τους εργαζόµενους κάτω των 25 (µείωση 32%), εισάγοντας ηλικιακές διακρίσεις ανάµεσα στους εργαζόµενους και αναφέροντας ρητά και ευθαρσώς ότι η άµεση προσαρµογή στα νέα µειωµένα κατώτατα όρια µισθών και ηµεροµισθίων… δεν προϋποθέτει τη σύµφωνη γνώµη των εργαζοµένων.

Στο κείµενο της τροπολογίας Αχτσιόγλου δεν υπάρχει λέξη περί αύξησης κατώτατου µισθού αλλά ορίζεται ο τρόπος και η διαδικασία που θα ακολουθείται για τον καθορισµό του κατώτατου µισθού σύµφωνα µε τις διατάξεις του Ν.4172/2013. ∆ηλαδή όχι µε ελεύθερες διαπραγµατεύσεις εργαζοµένων-εργοδοτών µέσω ΕΓΣΣΕ αλλά µε απόφαση υπουργού και µόνο εάν το επιτρέπει η κατάσταση της οικονοµίας και των αγορών. 

Επιπλέον, στην τροπολογία δεν υπάρχει καµία αναφορά για κατάργηση της ΠΥΣ 6/2012 και φυσικά καµία αναφορά σε επαναφορά του κατώτατου µισθού στο προ µνηµονίων επίπεδο των 751 ευρώ. Η πληροφορία που έχει αφήσει να διαρρεύσει το υπουργείο εργασίας είναι ότι εκτιµάται πως τον Ιανουάριο του 2019 θα υπάρξει αύξηση του κατώτατου µισθού 20-30 ευρώ.

Προφανώς αύξηση τέτοιου µεγέθους που θα επιτρέπει στη συνέχεια τον ισοσκελισµό των δηµοσίων οικονοµικών από τη µείωση του αφορολόγητου, ώστε τελικά να µην αποτελέσει πραγµατικό διαθέσιµο εισόδηµα στην τσέπη των εργαζοµένων.

Η κυβέρνηση µε την ψήφιση αυτής της τροπολογίας συντηρεί και παγιώνει το µνηµονιακό θεσµικό πλαίσιο διαµόρφωσης του κατώτατου µισθού του νόµου Βρούτση, ένα νόµο που ο τότε ΣΥΡΙΖΑ είχε καταψηφίσει και οι εργαζόµενοι είχαν καταγγείλει ως άκρως αντεργατικό και αντισυνταγµατικό. Για επικοινωνιακούς λόγους, η υπουργός Εργασίας δε θέλησε να φανεί ότι εφαρµόζει αυτούσιο ένα νόµο προηγούµενης κυβέρνησης που το κόµµα της είχε κρίνει αυστηρά και έτσι τον εξωράισε καταθέτοντας µία τροπολογία.

Η αύξηση του κατώτατου µισθού και οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγµατεύσεις που ευαγγελίζεται το υπουργείο Εργασίας είναι εµπαιγµός απέναντι στους εργαζόµενους. Έντιµη φιλοεργατική πολιτική θα αποτελούσε η ρητή κατάργηση της ΠΥΣ 6/2012, η επαναφορά του κατώτατου µισθού στα 751 ευρώ και ο καθορισµός του µε ΕΓΣΣΕ. Τα υπόλοιπα είναι πιστή εφαρµογή των µνηµονιακών δεσµεύσεων στη «µεταµνηµονιακή» εποχή, που µόνο η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ήρθε.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.