Κυβέρνηση ΝΔ: παροχές στο κεφάλαιο, αυταρχισμός για τους εργαζόμενους

image_pdfimage_print

Δώρα της Δεξιάς στους επιχειρηματίες και προσπάθεια ξανά για συνδικαλιστικό της Ασφάλειας

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θέλει να αποδείξει άμεσα και με πράξεις, ότι είναι ο καλύτερος υπηρέτης του Κεφαλαίου, για αυτό και δεν σταματά να νομοθετεί υπέρ αυτού. Έτσι μέσα στην καρδιά των διακοπών με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, καταργεί θετικά μέτρα για τους εργαζόμενους, για να ενισχύσει την “ευελιξία” της αγοράς.

Αυτά αφορούσαν:

1) την κατάργηση της αιτιολογημένης απόλυσης από τους εργοδότες, δηλαδή το ότι έπρεπε να επικαλεστεί κάποιο βάσιμο λόγο για να προχωρήσει σε απολύσεις εργαζόμενων,

2) καταργηση της κοινής και αλληλέγγυας ευθύνης του αναθέτοντος ενός έργου, του εργολάβου και του υπεργολάβου, που έδινε την δυνατότητα στους εργαζόμενους να διεκδικήσουν τα αιτήματα τους όταν (πολύ συχνά) έκλειναν οι εργολαβικές εταιρίες, από την επιχείρηση που πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους και

3) αναστέλλει τις προσφυγές των εργαζόμενων, όταν ο εργοδότης προσφεύγει σε συμφυλιωτικη διαδικασία, με κίνδυνο να χαθούν οι νομικές-δικαστικές προθεσμίες.

Η κυβέρνηση έκανε ένα δώρο στους επιχειρηματίες που ζητούσαν αυτές τις επιπλέον διευκολύνσεις, χωρίς να υπάρξει καν κάποια συζήτηση, προσπαθώντας να εμπεδώσει τον αυταρχισμό.

Και δεν είναι μόνο αυτά. Μετά την ψήφιση της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου, που θα κριθεί βέβαια με κινητοποιήσεις που πρέπει να γίνουν όταν ανοίξουν οι σχολές, στο στόχαστρο είναι τα συνδικάτα.

Ο υπ. Εργασίας Βρουτσης Ιω. έχει δηλώσει τις προθέσεις του να συνεχίσει την προσπάθεια ττγιαου ΣΥΡΙΖΑ για περιορισμούς στο δικαίωμα στην απεργία και τον ελεύθερο συνδικαλισμό.

Με δηλώσεις του αναφέρει ότι πρέπει να υπάρχει ηλεκτρονική ψηφοφορία για να αποφασιστεί απεργία και να συγκεντρώσει ποσοστό 50%+1. Τώρα πως θα διαφυλαχθει η μυστικότητα της ψήφου και από ποιους είναι ένα ερώτημα. Το άλλο αφορά το πως θα ψηφίσουν οι εργαζόμενοι χωρίς συζήτηση με τα συνδικάτα και τους υπόλοιπους συνάδελφους, αποκομμένοι και εξατομικοποιημενοι και με σίγουρη την παρέμβαση του εργοδότη.

Επίσης το ζήτημα του ηλεκτρονικού μητρώου συνδικαλιστών και μελών των συνδικάτων μας γυρίζει πίσω αρκετές δεκαετίες, όταν η Ασφάλεια και η Αστυνομία παρεμβαιναν φανερά και κρυφά στα συνδικάτα για να τα ελέγξουν ή να τα διαλύσουν.

Ήδη τα προηγούμενα χρόνια η Αστυνομία, όχι μόνο χτυπούσε τους εργαζόμενους και τη νεολαία και τους έπνιγε στα δακρυγόνα, αλλά παρακολουθούσε και κατέγραφε τις κινητοποιήσεις, τις διεκδικήσεις και τα συνθήματα μας.

Η δημοκρατία στα συνδικάτα και η σωστή λειτουργία τους επαφίεται στους εργαζόμενους και στη συμμετοχή τους στις συλλογικές διαδικασίες και όχι στην κρατική παρέμβαση.

Η κυβέρνηση της Δεξιάς προσπαθεί να αλώσει τα εργατικά δικαιώματα. Νομοθέτησε την υποχρέωση των δημοτικών αρχών να προσφεύγουν υποχρεωτικά κατά των διεκδικήσεων των εργαζόμενων, ενώ με την αδρανοποίηση του ΣΕΠΕ η κατάσταση στην αγορά εργασίας έχει ξεφύγει.

Από τη μη τήρηση της εργατικής νομοθεσίας περάσαμε πλέον στις απειλές με όπλα και στη χρήση σωματικής βίας από εργοδότες και τσιράκια τους! Το φαινόμενο της Μανωλαδας με τις άθλιες συνθήκες εργασίας, τους εκφοβισμούς και τους πυροβολισμούς επεκτείνεται και στους “νόμιμους” εργαζόμενους. Ειδικά η λεγόμενη βαριά βιομηχανία του τουρισμού βρίσκεται συνέχεια στην επικαιροτητα αυτό το καλοκαίρι με τέτοια θέματα.

Το σύνθημα της Νεας Δημοκρατίας είναι ένα: Όλα για το κεφάλαιο, τίποτα για τον εργαζόμενο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έστρωσε το δρόμο με την υλοποίηση πολλών μνημονιακων μέτρων και η Νέα Δημοκρατία θέλει να ενισχύσει ακόμα περισσότερο το ιδιωτικό κεφάλαιο.

Πρέπει το επόμενο διάστημα να υπάρχει μια πρώτη απάντηση από το εργατικό κίνημα απέναντι σε αυτές τις επιθέσεις.

Οι μνημονιακές-αντεργατικές πολιτικές δεν θα σταματήσουν, αν δεν αντισταθούμε. Οι παρατάξεις της Αριστεράς και οι εργαζόμενοι με ενωτική κατεύθυνση μπορούμε να βάλουμε φραγμό στη Δεξιά. Όπως το έχουμε κάνει αρκετές φορές με τους αγώνες μας τα τελευταία χρόνια.

 

Πολιτική Οργάνωση “Κόκκινο Νήμα”

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.