Κυβέρνηση κάτω από τη βάση

image_pdfimage_print

της Σάσας Χασάπη

Με αφορμή την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, είδαμε φιλοκυβερνητικά πρωτοσέλιδα να αποκαλούν  την προσπάθεια παιδιών (κυρίως  των λαϊκών οικογενειών ) για μόρφωση και καλύτερη ζωή  ως «διασυρμό, κατήφορο» με  τίτλους όπως  «πανεπιστήμια κάτω από τη βάση, σε ΑΕΙ με λευκή κόλλα».  Ταυτόχρονα τα φιλοκυβερνητικά μέσα πρόβαλλαν μια σειρά «ιστοριών αριστείας» με υποψηφίους που «αρίστευσαν» και «αποτελούν παράδειγμα, πρότυπο σκληρής δουλειάς» κ.λπ.

Ο λόγος της επίθεσης που δέχτηκαν τα παιδιά και οι οικογένειές τους δεν ήταν ασφαλώς η έγνοια των ΜΜΕ για το επίπεδο και την ποιότητα της Ανώτατης εκπαίδευσης. Τα ΜΜΕ στρώνουν το έδαφος για τις αλλαγές που εξήγγειλε η υπουργός Παιδείας την ίδια μέρα σε συνέντευξή της  σε ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι. Αφού σχολίασε την είσοδο στις δημόσιες πανεπιστημιακές σχολές με  βαθμούς κάτω από τη βάση ως φαινόμενο «απαράδεκτο» απέφυγε να σταθεί στις αιτίες και πρότεινε κατευθείαν την «αντιμετώπιση»: στροφή στην Τεχνική εκπαίδευση, εισαγωγή της βάσης του δέκα σε επόμενες πανελλαδικές εξετάσεις, πιθανό κλείσιμο σχολών στην περιφέρεια ή σχολών με μικρή ζήτηση (αφού οδηγούν στην ανεργία)  όπου εκεί παρουσιάζεται πλειοψηφικά  το φαινόμενο εισόδου με χαμηλές βαθμολογίες, εισαγωγή θεματικών στα σχολεία για την  «επιχειρηματικότητα», δημιουργία «προτύπων» ΕΠΑΛ κ.α!

Οι προτάσεις για όλες τις βαθμίδες της δημόσιας εκπαίδευσης δεν είναι καινούριες, όσο κι αν παρουσιάζονται ως τέτοιες με αφορμή τις φετινές βάσεις εισαγωγής. Αποτελούν πάγια επιδίωξη  των κυβερνήσεων τις τελευταίες δεκαετίες και έχουν στόχο τις περικοπές, την εμπορευματοποίηση, το άνοιγμα στις επιχειρήσεις, τη συρρίκνωση του πληθυσμού των δημόσιων σχολείων και πανεπιστημίων, τη στροφή στην ιδιωτική εκπαίδευση (εδώ θα είχε ενδιαφέρον να μας πουν όσοι υπερασπίζονται την αριστεία με ποιες βάσεις εισαγωγής εισάγεται κανείς στις ιδιωτικές σχολές και ιδιωτικά εκπαιδευτήρια)!

Ο πραγματικός στόχος πίσω απ΄το χυδαίο διασυρμό των παιδιών των λαϊκών οικογενειών (και την κατάργηση του ασύλου) είναι οι αλλαγές στη λειτουργία της Ανώτατης εκπαίδευσης. Το πανεπιστήμιο της αγοράς που οραματίζεται η Κεραμέως και οι προκάτοχοί της θα επιβάλει δίδακτρα σε προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές, η έρευνά του θα έχει μοναδική έγνοια το κέρδος των επιχειρήσεων, οι απόφοιτοί του θα αποτελούν τη νέα γενιά πτυχιούχων- ελαστικά απασχολούμενων-ανέργων, βορά στον κάθε εργοδότη. Οι αλλαγές αυτές δε συμβαδίζουν με πανεπιστήμια-χώρους ελεύθερης σκέψης και διεκδίκησης, συνδικαλιστικής και πολιτιστικής δράσης της νεολαίας.

Πρόκειται για ένα σκληρό νεοφιλελεύθερο μοντέλο που γίνεται προσπάθεια να εφαρμοστεί στην παιδεία από ένα κυβερνητικό κόμμα που ξέρει να υπερασπίζεται καλύτερα από το προηγούμενο τα συμφέροντα του κεφαλαίου και της «επιχειρηματικότητας». Αυτό το μοντέλο περικοπών, υποχρηματοδότησης, που αντιμετωπίζει την εκπαίδευση ως εμπόρευμα και όχι ως αγαθό, υποβαθμίζει την ποιότητα σπουδών στα δημόσια σχολεία και ιδρύματα και όχι όσοι φοιτούν και εργάζονται σε αυτά.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.