Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Μέρα των μεταναστ(ρι)ών

image_pdfimage_print

Κυριακή 15 Δεκέμβρη, 7:30 μ.μ.: Μετανάστες εργάτες γης στη Μανωλάδα. Συμμετέχουν: Μετανάστες Εργάτες, Βασίλης Κερασιώτης (δικηγόρος), Απόστολος Καψάλης (εργατολόγος/συγγραφέας), Claudio Feliziani (ακτιβιστης)

Τετάρτη 18 Δεκέμβρη, 7 μ.μ.: “Αντιμεταναστευτικές/αντιπροσφυγικές πολιτικές, ακροδεξιές προκλήσεις και κίνημα αντίστασης”, Συμμετέχουν: Δημήτρης Αγγελίδης (δημοσιογράφος ΕφΣυν), Θράσος Αβραάμ (δημοσιογράφος από τη Λέσβο), Νίνα Γεωργιάδου (Ομάδα Αλληλεγγύης Καλύμνου), Φώτης Δημήτρουλας (Αλληλέγγυος ακτιβιστής), Εύη Κοντοσταύρου (Γονέας 144 Δημοτικού Σχολείου Αθήνας), Αλεξάνδρα Μητραβάλλα (Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Κορίνθου). Συντονίζει ο Θανάσης Κούρκουλας (Κίνηση “Απελάστε το Ρατσισμό)

Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών
Κίνηση “Απελάστε τον Ρατσισμό”

Θα συλλέγονται είδη πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες της Κορίνθου


—————————————-

Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 19:30 μ.μ., στο Κυριακάτικo Σχολείο Μεταναστών , Γιατράκου 22 στο Μεταξουργείο

Συζήτηση για την κατάσταση στην Μανωλάδα.

Στις 18 Νοεμβρίου στο Εφετείο της Πάτρας έγινε η τελευταία ακρόαση στη δίκη για τον τραυματισμό των 35 εργατών γης στη Μανωλάδα τον Απρίλιο του
2013.

Ο κατηγορούμενος καταδικάστηκε σε 8 χρόνια φυλάκιση αλλά πιθανόν δεν θα
μείνει παρά μόνο μία μέρα στην φυλακή.

Θα πληρώσει 5 ευρώ κάθε μέρα στην ελληνική δικαιοσύνη και τίποτα στα θύματα.

Το Δικαστήριο επιδίκασε στους εργάτες της Μανολάδας, που πυροβολήθηκαν,
50 ευρώ αποζημίωση και άδεια παραμονής.

Οι άλλοι, και αυτοί θύματα εκμετάλλευσης, που δούλεψαν για 4 ή 6 μήνες και δεν πληρώθηκαν, δεν έχουν καμία ελπίδα να πάρουν τα χρήματα τους, ούτε άδεια παραμονής.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε ήδη καταδικάσει την
Ελλάδα το 2017, αλλά το αφεντικό εξακολουθεί να μην έχει καταβάλει τίποτα.

Για τους περίπου 6000 εργάτες γης της περιοχής της Μανωλάδας που φέτος αρχίζουν να δουλεύουν και μένουν στα θερμοκήπια, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα βελτίωσης εκτός αν διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους οργανωμένα.

Θα συζητήσουμε για την κατάσταση εκεί σήμερα και πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε τον αγώνα των εργατών.

Στη συζήτηση θα είναι μαζί μας ο Βασίλης Κερασιώτης, δικηγόρος των εργατών
γης, και κάποιοι από τους 35 εργάτες που ήτανε στην Μανωλάδα το 2013. Επίσης συμμετέχουν ο Απόστολος Καψάλης εργατολόγος/συγγραφέας και ο Claudio Feliiani ακτιβιστής.

*ΘΑ ΣΥΛΛΕΓΟΝΤΑΙ ΕΙΔΗ ΠΡΩΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ*

———————————————————

Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 19:00, στο Κυριακάτικo Σχολείο Μεταναστών , Γιατράκου 22 στο Μεταξουργείο

Αντιμεταναστευτικές/Αντιπροσφυγικές πολιτικές, ακροδεξιές προκλήσεις και κίνημα αντίστασης

Νόμοι “για το άσυλο” που εξαιρούν τη συντριπτική πλειοψηφία των προσφύγων από τη διαδικασία του ασύλου. Άθλια προσφυγικά camps όπως της Μόριας που εξαγγέλλεται ότι θα καταργηθούν μόνο όταν χτιστούν νέες τρισάθλιες προσφυγικές φυλακές όπως της Αμυγδαλέζας. Ξεσπίτωμα προσφύγων “για το καλό τους” από καταλήψεις στέγης και εξανδραποδισμός των οικογενειών τους σε καταυλισμούς με απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης όπως της Κορίνθου. Άρνηση του δικαιώματος της εκπαίδευσης σε παιδιά προσφύγων. Εξαίρεση των αιτούντων άσυλο και των παιδιών “παράτυπων μεταναστών” από την απόδοση ΑΜΚΑ και την πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα νέα ρατσιστικά μέτρα της κυβέρνησης των “αρίστων” που επιχειρεί να ανατρέψει την κοινή λογική και κάθε έννοια διεθνούς δικαίου στο έδαφος της απάνθρωπης συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Βαφτίζουν εκ των προτέρων “οικονομικούς μετανάστες” όλους τους πρόσφυγες με προέλευση από χώρες όπως το Αφγανιστάν και το Ιράκ και εξαιρούν κάθε μετανάστη που έφτασε στη χώρα τα τελευταία χρόνια και όσους-ες έρχονται σήμερα από οποιαδήποτε πρόσβαση σε νομιμοποιητικά έγγραφα, κοινωνικά και ανθρώπινα δικαιώματα. Θεσμικός ρατσισμός που υποδαυλίζει ξενοφοβικές αντιδράσεις από δεξιούς “γκόρτσους” και ακροδεξιούς θύλακες σε περιοχές που μεταφέρονται πρόσφυγες, ρατσιστικά μπάρμπεκιου και μαχαιρώματα προσφυγόπουλων έξω από σχολεία.

Κι από την άλλη: μεγάλες αντιφασιστικές διαδηλώσεις απέναντι σε ρατσιστικές επιθέσεις. Καλωσόρισμα προσφυγόπουλων σε δημόσια σχολεία σε περιοχές της χώρας και γειτονιές της Αθήνας. Επαναλειτουργία του σχολείου μητρικής γλώσσας της Πακιστανικής κοινότητας στο 144 Δημοτικό Σχολείο της Αθήνας, παρά και ενάντια στις προθέσεις του δημάρχου Αθήνας. Αλληλεγγύη από εκατοντάδες απλούς ανθρώπους στους πρόσφυγες της Κορίνθου. Εκτός Βουλής η Χρυσή Αυγή με ισχυρό το αίτημα να φυλακιστεί η ηγεσία της ναζιστικής οργάνωσης. Πρόκειται για ένα διαρκές μπραντ ντε φερ ανάμεσα στις ρατσιστικές πολιτικές και το κίνημα αντίστασης. Χρέος μας να ενισχύσουμε τη φωνή όσων δεν έχουν, να χτίσουμε γέφυρες αλληλεγγύης, να γκρεμίσουμε τα τείχη της ΕΕ-Φρούριο και τα συρματοπλέγματα της Ελλάδας-κρατητήριο. Για όλα αυτά και για πολλά ακόμα θα συζητήσουμε στην εκδήλωση της 18/12, ανήμερα της παγκόσμιας μέρας των μετανάστ(ρι)ών, στο Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών, μαζί με πρωταγωνιστές-τριες από τον κόσμο της αλληλεγγύης.

Σας περιμένουμε για να ανταλλάξουμε εμπειρίες και ιδέες και για να συντονίσουμε τις πρωτοβουλίες μας.

Συμμετέχουν: Δημήτρης Αγγελίδης (δημοσιογράφος ΕφΣυν), Θράσος Αβραάμ (δημοσιογράφος από τη Λέσβο), Νίνα Γεωργιάδου (Ομάδα Αλληλεγγύης Καλύμνου), Φώτης Δημήτρουλας (Αλληλέγγυος ακτιβιστής), Εύη Κοντοσταύρου (Γονέας 144 Δημοτικού Σχολείου Αθήνας), Αλληλέγγυοι-ες από την Κόρινθο. Συντονίζει ο Θανάσης Κούρκουλας (Κίνηση “Απελάστε το Ρατσισμό)

*ΘΑ ΣΥΛΛΕΓΟΝΤΑΙ ΕΙΔΗ ΠΡΩΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ*

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.