Δυναμική Παράσταση διαμαρτυρίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής

image_pdfimage_print

Αγωνιστική Πρωτοβουλία Πειραιά – SOS Πειραιάς

Στο επίκεντρο η επέκταση της προβλήτας στην Πειραϊκή και τα ρυπογόνα καζάνια στην Δραπετσώνα

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησε η “Αγωνιστική Πρωτοβουλία Πειραιά – SOS Πειραιάς” στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής στις 5/2/2020.

Η παρέμβαση αυτή είχε σκοπό να αναδείξει και να επιβάλει στην ημερήσια διάταξη του Περιφερειακού Συμβουλίου το Master Plan της Cosco και τις δραματικές συνέπειες που διαμορφώνονται για το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας μας και τους πολίτες του Πειραιά.

Στο πλαίσιο αυτό με την παράσταση αναδείχθηκαν δύο κεντρικά ζητήματα.

Το πρώτο αφορούσε την έναρξη των εργασιών για την επέκταση του λιμανιού στην περιοχή της Πειραϊκής για τα υπερμεγέθη κρουαζιερόπλοια, επένδυση η οποία ψηφίστηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και η σχετική δαπάνη χρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό ταμείο περιφερειακής ανάπτυξης και η οποία προβλέπει επέκταση συνολικού εμβαδού 150.000 τ.μ. Μάλιστα η Cosco με θρασύτατο και προκλητικό τρόπο ανακήρυξε τον ανάδοχο του σχετικού έργου με σκοπό οι εργασίες να ξεκινήσουν μέσα στον μήνα Φλεβάρη, χωρίς να έχει πάρει ακόμη την απαραίτητη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Το δεύτερο ζήτημα ήταν το επείγον αίτημα των κατοίκων Δραπετσώνας – Κερατσινίου για το κλείσιμο και την άμεση απομάκρυνση των ρυπογόνων εγκαταστάσεων της επιχείρησης Μελισσανίδη “OIL ONE” η οποία αποδεδειγμένα επιβαρύνει με την ρυπογόνα δραστηριότητά της την υγεία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Αναφορικά με το Master Plan της Cosco και τα προβλήματα που διαμορφώνονται στον Πειραιά από την επέκταση της προβλήτας , την σχετική πρωτοβουλία στο Περιφερειακό Συμβούλιο στήριξε το περιφερειακό σχήμα – συνδυασμός “Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική” που έβαλε το ζήτημα ως επείγον για να τεθεί στην ατζέντα της ημερήσιας διάταξης ενώ για το δεύτερο (OIL ONE) υπήρχε κοινό αίτημα το οποίο έθεσαν επίσης το περιφερειακό σχήμα “Λαϊκή Συσπείρωση” καθώς και το σχήμα “Ανυπότακτη Αττική”.

Επίσης οι εκπρόσωποι αυτών των παρατάξεων στις παρεμβάσεις τους απαίτησαν την άμεση μετεγκατάσταση της OIL ONE καθώς και την μη εκταμίευση οποιασδήποτε χρηματοδότησης της Cosco από το περιφερειακό ταμείο μέχρι το θέμα να συζητηθεί στο περιφερειακό συμβούλιο.

Έπειτα από διαλογική συζήτηση έγινε δεκτό το αίτημα της “Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας Πειραιά – SOS Πειραιάς” και το θέμα της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Cosco θα εισαχθεί προς συζήτηση στο αμέσως επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο ενώ το δεύτερο απορρίφθηκε από τις συστημικές δυνάμεις του Περιφερειακού Συμβουλίου…

Στην παρέμβασή του ο εκπρόσωπος της “Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας Πειραιά – SOS Πειραιάς” μεταξύ των άλλων αναφέρθηκε στην πολυδιαφημισμένη επένδυση της Cosco η οποία έχει διαμορφώσει στο λιμάνι μια ειδική οικονομική ζώνη με υπονομευμένα τα εργατικά δικαιώματα στις ΣΣΕ, στις εργασιακές σχέσεις ακόμη και στα ζητήματα που συνδέονται με την ασφάλεια στους χώρους εργασίας.

Ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι τα έργα που εντάσσονται στους σχεδιασμούς της Cosco θα προκαλέσουν σοβαρές κοινωνικές και περιβαλλοντικές συνέπειες για τον λαό του Πειραιά στην ευρύτερη έκταση των συνοικιών του, θα επιβαρύνουν δραματικά την ρύπανση, θα καταστρέψουν το θαλάσσιο περιβάλλον, θα αυξήσουν την ηχορρύπανση, θα επιδεινώσουν το κυκλοφοριακό ενώ οι συνέπειες θα είναι εξίσου σοβαρές για χιλιάδες επαγγελματίες που αναπτύσσουν την δραστηριότητά τους στον Πειραιά και στο λιμάνι.

Οι “εμβληματικές” επενδύσεις που βρίσκονται στην φορτωμένη ατζέντα της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής με την παραπέρα επέκταση των ιδιωτικοποιήσεων (ΔΕΗ – ΕΥΔΑΠ – ΛΑΡΚΟ – Νοσοκομεία – Δήμοι κ.λπ), το ξεπούλημα όλου του δημόσιου και εθνικού πλούτου εξυπηρετεί το δόγμα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, αυτό της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας τους.

Χθες ο ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα η Ν.Δ προκειμένου οι “επενδυτές” να ασφαλίσουν τις επενδύσεις και τα κέρδη τους θωρακίζουν τα προνόμια του κεφαλαίου σε θεσμικό – νομοθετικό επίπεδο και από την άλλη χτυπάνε αδίστακτα τα εναπομείναντα εργατικά δικαιώματα.

Ένα τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Cosco η οποία τα τελευταία χρόνια αυξάνει θεαματικά τα κέρδη της και με το νέο επιχειρηματικό της σχέδιο γιγαντώνεται, η κερδοφορία της ανέρχεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και ο λαός του Πειραιά και οι εργαζόμενοι καλούνται να πληρώσουν τις συνέπειες μιας ανάπτυξης η οποία είναι απόλυτα προσανατολισμένη στα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.

Κλείνοντας σημείωσε ότι συνεχίζουμε την μάχη κατά της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ, κατά του Master Plan της Cosco, βάζουμε μπροστά τα προβλήματα και τις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας και των εργαζομένων του Πειραιά και θα συνεχίσουμε τον αγώνα να μην υλοποιηθούν οι καταστροφικοί σχεδιασμοί κυβέρνησης – Cosco και των άλλων επιχειρηματικών ομίλων.

Απαιτούμε την άμεση παύση λειτουργίας και την απομάκρυνση των καζανιών από το Πέραμα και της OIL ONE από το Κερατσίνι.

Το Συντονιστικό της

“Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας Πειραιά – SOS Πειραιάς”

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.