Δολοφονία Σουλεϊμανί: Έξω ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός από το Ιράκ-κάτω τα χέρια από το Ιράν!

image_pdfimage_print

Δημοσιεύουμε και μεταφράζουμε ένα τμήμα κειμένου της RCIT για το Ιράκ, που γράφτηκε πριν τη δολοφονία Σουλεϊμανί και εν πολλοίς αποδεικνύεται προφητικό. Το κείμενο εν μέρει εξηγεί το υπόβαθρο που οδήγησε στη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού από τις ΗΠΑ, που οδηγούν σε μια επικίνδυνη κλιμάκωση. Σε μια κλιμάκωση που μπορεί να ανοίξει νέο πολεμικό μέτωπο στη Μέση Ανατολή, με απρόβλεπτες συνέπειες, καθώς η ευρύτερη περιοχή μεταξύ ΝΑ Μεσογείου, Βόρειας Αφρικής και Ιράν έχει συσσωρεύσει απεριόριστο εύφλεκτο υλικό, όπως και οι κόντρες μεταξύ ΗΠΑ-ΕΕ-Κίνας-Ρωσίας.  Η ελληνική άρχουσα τάξη τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί στο πιο πιστό σκυλί των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και σε όποια πιθανή εξέλιξη έχει ήδη διαλέξει στρατόπεδο. Τα παπαγαλάκια-διαμορφωτές της κοινής γνώμης στη Δύση έχουν πιάσει δουλειά δικαιολογώντας τη δολοφονία και αναπαράγοντας το γραφείο τύπου του ακροδεξιού Τραμπ.  

Η Αριστερά και το αντιπολεμικό κίνημα της Δύσης είναι αναγκαίο να ανασυγκροτηθούν ως ο βασικός παράγοντας που μπορεί να θέσει φρένο στα όποια σχέδια νέας στρατιωτικής επέμβασης ΗΠΑ-Δύσης στη Μέση Ανατολή, είτε η «στιγμή της κρίσης» είναι τώρα είτε αργότερα. Ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός είναι ο ισχυρότερος παίκτης κι ο μεγαλύτερος τρομοκράτης του πλανήτη, είναι ο κατακτητής του Ιράκ,  είναι ο βασικός επιτιθέμενος στην περιοχή Ιράν-Ιράκ και έχει 100% άδικο. Πρέπει να παλέψουμε ενάντια στην επέμβαση και αν επέμβει πρέπει να εργαστούμε για την ήττα του. Το καθεστώς του Ιράν είναι αντιδραστικό αλλά μπορεί να εκδημοκρατιστεί μόνο αν ανατραπεί μόνο από τον λαό του, όχι από ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Αν τελικά επέμβουν και νικήσουν οι ΗΠΑ το Ιράν θα έχει τη μοίρα του Ιράκ, του Αφγανιστάν, της Λιβύης κλπ, δηλαδή διαλυμένου κράτους με συντριπτικά πιο αντιδραστικό καθεστώς. Αν γίνει πόλεμος και νικήσει το Ιράν με τη βοήθεια του δυτικού αντιπολεμικού κινήματος που θα προσπαθεί να μπλοκάρει τη δυτική πολεμική μηχανή και να ανατρέψει τις φιλοδυτικές αντιλαϊκές κυβερνήσεις του, τότε υπάρχουν πιθανότητες η αντι-ιμπεριαλιστική νίκη να οδηγήσει σε προοδευτικές αλλαγές και σε ενίσχυση της Αριστεράς εντός του Ιράν. Γι αυτό είναι σημαντικό να προσανατολιστούμε έγκαιρα για να αντιμετωπίσουμε την προπαγάνδα: έξω οι ΗΠΑ από το Ιράκ-κάτω τα χέρια από το Ιράν. Συμπληρώνοντας «όχι στον πόλεμο για τα πετρέλαια», «έξω οι Δυτικοί από τη Μέση Ανατολή», «Λευτεριά στην Παλαιστίνη-Διάλυση του Ισραήλ»,  «Άραβες και Ιρανοί εργάτες αδέρφια μας», παλεύοντας στην Ελλάδα επιπλέον για «καμιά ελληνική συμμετοχή», κυρίως όμως προσπαθώντας να οργανώσουμε σε κάθε χώρα ένα κίνημα με στόχο «ειρήνη με τους λαούς των άλλων λαών, πόλεμος απέναντι στα αφεντικά μας σε κάθε χώρα».

Ιράκ: Κάτω o αμερικάνικος ιμπεριαλισμός!

Του Γιόσι Σβαρτς, Επαναστατική Κομμουνιστική Διεθνής Τάση (RCIT), 31.12.2019, www.thecommunists.net

 

Σύμφωνα με την αμερικανική στρατιωτική διοίκηση στη Βαγδάτη, μια επίθεση με πυραύλους την Παρασκευή σε ιρακινή στρατιωτική βάση κοντά στο Κιρκούκ σκότωσε έναν Αμερικανό πολίτη-εργολάβο και τραυμάτισε μερικούς αμερικανούς στρατιώτες και ιρακινό προσωπικό.

Δεν ήταν σαφές ποιος βρισκόταν πίσω από την επίθεση. Οι 5.000 αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ είναι τα απομεινάρια της κατοχής και της καταστροφής των υποδομών του ιρακινού κράτους. Η κατοχή του Ιράκ από τους Αμερικανούς ιμπεριαλιστές έχει κοστίσει τη ζωή περισσότερων από 200.000 αμάχων.

 «Κανείς δεν ξέρει με βεβαιότητα πόσοι άνθρωποι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν στο Ιράκ από την εισβολή των Ηνωμένων Πολιτειών το 2003. Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι πάνω από 182.000 πολίτες έχασαν τη ζωή τους από άμεσες βιαιοπραγίες που προκλήθηκαν από τις ΗΠΑ, τους συμμάχους τους, τον ιρακινό στρατό και την αστυνομία και τις αντιπολιτευτικές δυνάμεις από την εποχή της εισβολής μέχρι το Νοέμβριο του 2018. Οι βίαιοι θάνατοι ιρακινών πολιτών μέσω εναέριων βομβαρδισμών, οβίδων, πυροβολισμών, επιθέσεων αυτοκτονίας και πυρκαγιών που ξεκίνησαν από βομβιστικές επιθέσεις. Επειδή δεν έχουν καταγραφεί με ακρίβεια όλοι οι θάνατοι που σχετίζονται με τον πόλεμο από την ιρακινή κυβέρνηση και τον συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, ο αριθμός των αμάχων που σκοτώθηκαν από το 2003 έως το 2018 παρουσιάζεται μικρότερος από τον πραγματικό”. 

Η αμερικανική επίσημη γραμμή είναι ότι η Ουάσιγκτον παρακινήθηκε (στΜ να μπει στο Ιράκ το 2003) από το πρόγραμμα όπλων μαζικής καταστροφής (ΟΜΚ) του Σαντάμ Χουσεΐν. Στην πραγματικότητα, τα όπλα μαζικής καταστροφής του τα είχαν δώσει οι ΗΠΑ και χρησιμοποιήθηκαν στον πόλεμο του Ιράκ-Ιράν τη δεκαετία του 1980, κάτι που κόστισε τη ζωή ενός εκατομμυρίου ιρακινών και ιρανών στρατιωτών.

Ο Σαντάμ Χουσεΐν ήταν ένας βίαιος δικτάτορας που ήρθε στην εξουσία με ένα στρατιωτικό πραξικόπημα που υποστηρίχθηκε από τη CIA. Ένα άρθρο των New York Times από το 2003 αναφέρει:

“Στα πρόθυρα του πολέμου, τόσο οι υποστηρικτές όσο και οι επικριτές της πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με το Ιράκ συμφωνούν στο ζήτημα της προέλευσης των στοιχειωμένων σχέσεων που μας έφεραν σε αυτή την κατάσταση: (στΜ εντοπίζουν την προέλευση) στις επαφές της Αμερικής με τον Σαντάμ Χουσεΐν, δικαιολογημένες ή όχι, πριν από δεκαετίες με τη σκιώδη, συνειδητή στήριξη (των ΗΠΑ) στο καθεστώς του στον πόλεμο Ιράκ-Ιράν της δεκαετίας του 1980. Και οι δύο πλευρές κάνουν λάθος. Η πολιτική της Ουάσιγκτον έχει μια ακόμα μεγαλύτερη, πιο περιπετειώδη και μοιραία ιστορία. Πριν από 40 χρόνια, η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών, υπό τον Πρόεδρο Τζον Φ. Κένεντι, πραγματοποιούσε τη δική της αλλαγή καθεστώτος στη Βαγδάτη, η οποία ήρθε σε πέρας σε συνεργασία με τον Σαντάμ Χουσεΐν.»

Οι πραγματικοί λόγοι πίσω από τον πόλεμο των ΗΠΑ στον ιρακινό λαό ήταν η διπλωματία του πετρελαίου και των όπλων – για να δείξουν οι ΗΠΑ ότι είναι οι αφέντες της Μέσης Ανατολής και άλλων περιοχών του κόσμου. Ο Ahsan I Butt, δημοσιογράφος του Al Jazeera, έγραψε για  το θέμα: “Μια γρήγορη και αποφασιστική νίκη στην καρδιά του αραβικού κόσμου θα έστελνε ένα μήνυμα σε όλες τις χώρες, ειδικά σε απείθαρχα καθεστώτα όπως η Συρία, η Λιβύη, το Ιράν ή η Βόρεια Κορέα, ότι η αμερικανική ηγεμονία ήρθε εδώ για να μείνει. Με απλά λόγια, ο πόλεμος στο Ιράκ είχε ως κίνητρο την επιθυμία να (επι)βεβαιώσει ότι οι ΗΠΑ παραμένουν κορυφαία δύναμη στον κόσμο. Πράγματι, ακόμη και πριν από την 11η Σεπτεμβρίου, ο τότε Υπουργός Άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ αντιμετώπιζε το Ιράκ με όρους καθεστώτος και φήμης, επιχειρηματολογώντας διαφωτιστικά τον Φεβρουάριο και τον Ιούλιο του 2001 (στΜ δηλαδή ΠΡΙΝ την επίθεση στους δίδυμους πύργους) ότι η ανατροπή του Σαντάμ θα “ενισχύσει την αμερικανική αξιοπιστία και επιρροή σε ολόκληρη την περιοχή” και θα «δείξει ποια είναι η Πολιτική των ΗΠΑ για το ζήτημα. “ 

Έτσι, όποιος επιτέθηκε στη στρατιωτική βάση του Ιράκ που χρησιμοποιούσε ο αμερικανικός στρατός είχε πολύ βάσιμους λόγους να σκοτώσει τον αμερικανό εργολάβο που ήρθε στο Ιράκ για να πλουτίσει από τα δεινά του ιρακινού λαού.

Η αντίδραση των ΗΠΑ ήταν η βομβιστική επίθεση πέντε θέσεων της ιρακινής πολιτοφυλακής Kataeb Hezbollah, η οποία είναι φιλο-ιρανική. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι αυτή η πολιτοφυλακή βρίσκεται πίσω από την επίθεση στη στρατιωτική βάση. Ωστόσο, είναι πιθανότερο ότι το ISIS που έχει βάσεις στην περιοχή του Κιρκούκ βρισκόταν πίσω από την επίθεση. Μπορεί επίσης να αποτελούσε μια επιχείρηση του Ισραήλ.

Θα μπορούσε το Ισραήλ να επιτεθεί σε αμερικανική βάση για να ωθήσει τις ΗΠΑ να επιτεθούν σε μια φιλο-ιρανική πολιτοφυλακή; Ενώ δεν έχουμε γνώση σχετικά με τέτοια ισραηλινή εμπλοκή, το Ισραήλ έχει ιστορία να επιτίθεται σε αμερικανικές μονάδες και θα αναφέρουμε δύο τέτοιες περιπτώσεις.

Α) Η υπόθεση Lavon. Η υπόθεση Lavon αναφέρεται στο σκάνδαλο για μια αποτυχημένη ισραηλινή μυστική επιχείρηση στην Αίγυπτο γνωστή ως Επιχείρηση Susannah, στην οποία η ισραηλινή στρατιωτική υπηρεσία βομβάρδισε αιγυπτιακούς, αμερικανικούς και βρετανικούς στόχους στην Αίγυπτο το καλοκαίρι του 1954. Έγινε γνωστή ως Υπόθεση Lavon αφού ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Pinhas Lavon, ο οποίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί λόγω του γεγονότος ή κατ’ ευφημισμόν ως η «Άτυχη υπόθεση». Το Ισραήλ παραδέχτηκε την ευθύνη του το 2005 όταν ο Ισραηλινός Πρόεδρος Moshe Katzav τίμησε τους εννέα αιγυπτιακούς εβραίους πράκτορες που συμμετείχαν. 

Β) Η περίπτωση του πλοίου Ελευθερία. «Οι Αμερικανοί έχουν ενδείξεις που δείχνουν ότι οι πιλότοι μας είχαν επίγνωση ότι το πλοίο ήταν αμερικανικό», λέει ένα πρόσφατα δημοσιευμένο έγγραφο των κρατικών αρχείων (στΜ του Ισραήλ), εν μέσω των εορταστικών εκδηλώσεων για τον Πόλεμο των Έξι Ημερών, για την τραγική ιστορία του αμερικανικού κατασκοπευτικού πλοίου USS Ελευθερία – το οποίο βομβαρδίστηκε από ισραηλινό μαχητικό αεροσκάφος και στρατιωτικές λέμβους στις 8 Ιουνίου 1967 στην ανατολική Μεσόγειο – ήταν κάτι που κατά κάποιον τρόπο πέρασε στα ψιλά. Τρεις-τέσσερις αμερικανοί ναυτικοί σκοτώθηκαν κατά την ισραηλινή επίθεση και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν.

Στους πρόσφατους βομβαρδισμούς στο Ιράκ οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές σκότωσαν τουλάχιστον 25 άτομα και τραυματίστηκαν δεκάδες. Αυτό ήταν καθαρή ιμπεριαλιστική κρατική τρομοκρατία.

Απαντώντας σε αυτή την εγκληματική επίθεση των ΗΠΑ, εκατοντάδες ιρακινοί διαδηλωτές προσπάθησαν να περικυκλώσουν την αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη φωνάζοντας “Κάτω, κάτω οι ΗΠΑ!”

Η αμερικανική επίθεση μπορεί να οδηγήσει σε στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν σε ιρακινό έδαφος. Αυτό αποτελεί … υγρό όνειρο του Ισραηλινού Πρωθυπουργού. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου μίλησε τη Δευτέρα με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και τον συγχαίρει για την επίθεση των ΗΠΑ εναντίον των ιρανικών στρατιωτικών ομάδων στο Ιράκ. Στις παρατηρήσεις του, ο Nετανιάχου επαίνεσε τη σημαντική δράση των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν και των πολιτοφυλακών του στην περιοχή του Περσικού Κόλπου.

Την περασμένη εβδομάδα, πριν γίνει η επίθεση στην αμερικανική βάση, ο επικεφαλής του ισραηλινού στρατού, Αβίβ Κοχάι, δήλωνε: “Θα ήταν καλύτερο να μην είμαστε οι μόνοι που απαντάμε σε αυτούς [που απαντάμε στρατιωτικά στο Ιράν]”, δήλωσε ο Κοχάβι, σε μια ανοιχτή κριτική προς τις ΗΠΑ και τις χώρες του Περσικού Κόλπου, οι οποίες θεωρούν επίσης το Ιράν ως τον μεγαλύτερο εχθρό τους. Ο αρχηγός του (ισραηλινού) στρατού, στην πρώτη μεγάλη ομιλία του, δήλωσε ότι οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις επιχειρούσαν όλη την περιοχή – ανοιχτά, συγκαλυμμένα και μυστικά – προκειμένου να αποτρέψουν τα σχέδια του Ιράν και των πληρεξουσίων του “ακόμα και με κίνδυνο του πολέμου”.  Έστειλε επίσης μια ειρηνική ευθεία προειδοποίηση προς τους Ισραηλινούς ότι ο επόμενος πόλεμος, όταν έρθει, θα γίνει έντονα αισθητός εντός της χώρας τους.  «Πρέπει να γνωρίζουμε και να αναγνωρίσουμε ότι στον επόμενο πόλεμο – είτε στα βόρεια είτε εναντίον της Χαμάς – η βαριά πυρκαγιά θα απλωθεί εντός συνόρων. Κοιτάω τους ανθρώπους στα μάτια, και τους λέω, θα υπάρξει μεγάλη φωτιά. Πρέπει να το αναγνωρίσουμε αυτό και πρέπει να προετοιμαστούμε γι ‘αυτό … Πρέπει να προετοιμαστούμε για αυτό στρατιωτικά. οι πολιτικές ηγεσίες πρέπει να προετοιμαστούν γι ‘αυτό. Και πρέπει να προετοιμαστούμε για αυτό διανοητικά.» (6) 

Είναι πιθανό ότι η απόφαση του Τράμπ να επιτεθεί στην φιλο-ιρανική πολιτοφυλακή συνδέεται με την ομιλία του Κοχάβι; Ο χρόνος θα δείξει. (……)

https://www.thecommunists.net/worldwide/africa-and-middle-east/iraq-down-with-u-s-imperialism/

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.