Διαδηλώσεις στο Ιράν για την ανατροπή του καθεστώτος

image_pdfimage_print

Frieda Afary

Χρειάστηκαν οι λαϊκές εξεγέρσεις στο Ιράκ και στο Λίβανο, ύστερα από τις προηγούμενες εξεγέρσεις στο Σουδάν και την Αλγερία φέτος, για να βρουν το θάρρος οι ιρανικές μάζες, ιδιαίτερα οι άνεργοι και η φοιτητική νεολαία, να βγουν και πάλι στους δρόμους και για πρώτη φορά μετά την εξέγερση του Δεκέμβρη του 2017 και του Γενάρη του 2018, ζητώντας το τέλος της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Αυτό που προκάλεσε τις πανεθνικές διαδηλώσεις ήταν μια αύξηση κατά 300% στην τιμή της βενζίνης που ανακοινώθηκε ξαφνικά την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου. Πρόκειται για μια τεράστια αύξηση για την πλειοψηφία των Ιρανών που έχουν ήδη βυθιστεί σε ακραία επίπεδα φτώχειας λόγω του κόστους των στρατιωτικών και πολιτικών παρεμβάσεων στην περιοχή, των πυρηνικών και πυραυλικών προγραμμάτων και των αυστηρών κυρώσεων που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Από την Παρασκευή, δεκάδες χιλιάδες διαδηλώνουν σε 22 από τις 31 επαρχίες του Ιράν σε όλη τη χώρα που αντιστοιχούν σε 100 πόλεις καθώς και σε μερικές αγροτικές περιοχές. Η αστυνομία κατά των ταραχών και οι δυνάμεις ασφαλείας μάχονται εναντίον των διαδηλωτών. Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, πάνω από εκατό άτομα έχουν σκοτωθεί από την κυβέρνηση. Εκατοντάδες τραυματίστηκαν και πάνω από χίλια συνελήφθησαν. Οι κυβερνητικοί ελεύθεροι σκοπευτές στέκονται στις στέγες και πυροβολούν τους διαδηλωτές απευθείας στο κεφάλι. Χρησιμοποιούνται επίσης στρατιωτικά ελικόπτερα για να πυροβολούν διαδηλωτές.

Έχουν πυρποληθεί αστυνομικοί σταθμοί, τράπεζες, μερικά δημόσια κτίρια, μερικές θρησκευτικές σχολές και πολλές αφίσες του ανώτατου ηγέτη Αγιατολλάχ Αλί Χαμενεΐ. Οι διαδηλωτές έχουν μπλοκάρει δρόμους. Κάποια από τα συνθήματα που φωνάζουν είναι: «Η βενζίνη γίνεται όλο και ακριβότερη και οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι.» «Ο Χαμενεΐ είναι δολοφόνος. Η κυριαρχία του έχει λήξει.» «Θάνατος στον δικτάτορα.» «Θάνατος σε αυτή τη δημαγωγική κυβέρνηση.» Ακόμα και ορισμένοι βουλευτές παραιτήθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν στην πόλη Άχβαζ στην επαρχία Χουζεστάν, όπου την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις μετά το θάνατο ενός δημοφιλούς αντιφρονούντα ποιητή, του Χασάν Χεϊνταρί, ο οποίος είχε μόλις απελευθερωθεί ύστερα από σύλληψη. Το Χουζεστάν, που είναι μια επαρχία παραγωγής πετρελαίου με μεγάλο εθνοτικά αραβικό πληθυσμό, υπήρξε κέντρο εργατικών αγώνων και θύμα μαζικών περιβαλλοντικών προβλημάτων που σχετίζονται με τη ρύπανση από την παραγωγή πετρελαίου, την ξηρασία και τις πλημμύρες που προκλήθηκαν από τη δημιουργία φράγματος. Ο εθνοτικά αραβικός πληθυσμός του Χουζεστάν είχε επίσης διαμαρτυρηθεί πέρυσι και εναντίον των διακρίσεων και των εκτελέσεων με συνοπτικές διαδικσίες πολλών ακτιβιστών και συγγραφέων της κοινωνίας των πολιτών.

Οι τελευταίες αναφορές από το Χουζεστάν αναφέρουν ότι «το ιρανικό καθεστώς έχει πυροβολήσει άοπλους διαδηλωτές στις πόλεις Κούρα, γνωστή ως Τσαμάρν στα περσικά, και στο Τζαραχί, γνωστό ως Σιαχράκ-ε Μαμκού στα περσικά, στην περιοχή Άχβαζ. Οι δυνάμεις του καθεστώτος χρησιμοποίησαν βαριά πολυβόλα εναντίον άοπλων διαδηλωτών και πολιόρκησαν και τις δύο πόλεις με τανκς, σκοτώνοντας τουλάχιστον 20 διαδηλωτές κατοίκους του Άχβαζ, μεταξύ των οποίων και γυναίκες – όλοι και όλες άοπλοι/ες άμαχοι/ες. Σε αυτό το λουτρό αίματος, πραγματοποιούνται σκληρές συγκρούσεις στη γειτονιά Τανίντα στην πόλη Τζαραχί, ανάμεσα σε άοπλους διαδηλωτές, οπλισμένους μόνο με ραβδιά και πέτρες και στο βαριά οπλισμένο Σώμα των Φρουρών της Επανάστσης του καθεστώτος, το οποίο έχει και τη βοήθεια των τραμπούκων με πολιτικά Μπασίτζι, καθώς και Ιρακινών πολιτοφυλάκων από τις Μονάδες Λαϊκής Κινητοποίησης ή Χασντ ασ-Σια’αμπί, οι οποίοι είναι επίσης βαριά εξοπλισμένοι από το καθεστώς με πολυβόλα και άλλα όπλα.»1

Κάποιες άλλες σφοδρές διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν στο Σιράζ και στο Κερμανσάχ, μια κυρίως κουρδική επαρχία. Περιοχές του Κερμανσάχ υπέστησαν ζημίες από σεισμό τον Νοέμβριο του 2017, από τον οποίο δεν έχουν ακόμη ανακάμψει λόγω μικρής ανασυγκρότησης και όποιας άλλης βοήθειας από την κυβέρνηση. Τα θύματα του σεισμού εξακολουθούν να ζουν σε σκηνές.

Απέναντι σε όλες αυτές τις διαδηλώσεις, ο Χαμενεΐ ανακοίνωσε ότι ο κόσμος πρέπει να σφίξει τη ζώνη του και να δεχτεί την αύξηση της τιμής της βενζίνης. Κατήγγειλε τους διαδηλωτές ως «παλιανθρώπους» υποκινούμενους από ξένους. Η κυβέρνηση έχει κόψει το διαδίκτυο, γεγονός που καθιστά σχεδόν αδύνατο να συγκεντρωθούν αναφορές από το εσωτερικό του Ιράν. Η Ιρανή σοσιαλίστρια δημοσιογράφος, ακτιβίστρια των εργατικών και των γυναικείων δικαιωμάτων, Σεπιντέχ Γολιάνη οποία πρόσφατα απελευθερώθηκε προσωρινά μετά την καταβολή βαριάς εγγύησης, έχει συλληφθεί ξανά. Η Σάχα Μορτεζαΐ, μια Ιρανή που κάνει το διδακτορικό της στις πολιτικές επιστήμες, έχει συλληφθεί ξανά μαζί με άλλους φοιτητές.

Οι δυνάμεις ασφαλείας επιτίθενται αυτή τη στιγμή σε φοιτητές που διαδηλώνουν στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου της Τεχεράνης. Οι πύλες του πανεπιστημίου έχουν κλείσει για να κρατήσουν τους φοιτητές μέσα ώστε να διευκολυνθούν οι επιθέσεις εναντίον τους. Σε ορισμένες περιοχές της Τεχεράνης και σε άλλες πόλεις, ωστόσο, οι διαδηλωτές μπόρεσαν να πάρουν τον έλεγχο των περιοχών τους διώχνοντας την αστυνομία και τις δυνάμεις ασφαλείας.

Οι εργατικές διαμαρτυρίες και δράσεις είναι συχνές στο Ιράν τα τελευταία δύο χρόνια και οδήγησαν στη σύλληψη εργατών/τριών, εκπαιδευτικών και ακτιβιστών/ριών των εργατικών δικαιωμάτων, οι οποίοι/ες συχνά απελευθερώνονται προσωρινά με βαριά χρηματική εγγύησηΜένει να δούμε αν οι εργατικές διαμαρτυρίες που μέχρι στιγμής επικεντρώνονταν στην διεκδίκηση απλήρωτων μισθών και στην αντίδρση στην «ιδιωτικοποίηση» των κρατικών επιχειρήσεων θα κινηθούν προς την κατεύθυνση του καλέσματος μιας γενικής απεργίας και της άμεσης αμφισβήτησης του κράτους.

Οι εκδηλώσεις αλληλεγγύης από τους Ιρανούς προς τις λαϊκές και κυρίως νελαιίστικες διαδηλώσεις στην περιοχή και σε όλο τον κόσμο είναι εξαιρετικά αναγκαίες. Τόσο στο Ιράκ όσο και στο Λίβανο, οι διαδηλωτές απαιτούν την ανατροπή των διεφθαρμένων αυταρχικών κυβερνήσεων που είτε επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από το Ιράν μέσω της Χεζμπολάχ στο Λίβανο είτε ελέγχονται απευθείας από το Ιράν μέσω των Σωμάτων της Ισλαμικής Επαναστατικής Φρουράς (IRGC) και των ομάδων των σιιτικών πολιτοφυλακών που ελέγχουν την κυβέρνηση του Ιράκ. Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε πρόσφατα από τους New York Times, βασισμένη σε διαρροή εγγράφων σχετικά με την ανάμειξη του Ιράν στη ιρακινή κυβέρνηση, δείχνει το βαθμό στον οποίο ο Κασσέμ Σολεϊμανί του IRGC διατάζει στο Ιράκ. Αναδεικνύει την έκταση στην οποία το Ιράν και η σιιτική πολιτοφυλακή του εμπλέκονται στον καθορισμό των ηγετών και στην καθοδήγηση της ιρακινής κυβέρνησης, καθώς και στην καταστολή των λαϊκών διαδηλώσεων στο Ιράκ. Αναδεικνύει επίσης το βαθμό στον οποίο η αμερικανική εισβολή στο Ιράκ το 2003 βοήθησε στην πραγματικότητα το Ιράν να αποκτήσει κυρίαρχο ρόλο στο Ιράκ2.

Η κυβέρνηση Τραμπ παρά τους ισχυρισμούς της ότι υποστηρίζει τις σημερινές διαδηλώσεις στο Ιράν, έδειξε την απανθρωπιά της και τη βαρβαρότητά της προς τις ιρανικές μάζες με τη μορφή απειλών πολέμου και αυστηρών κυρώσεων. Ο Τράμπ είναι σύμμαχος με αυταρχικούς ηγέτες, όπως ο Ερντογάν, ο Μπεν Σαλμάν, ο Νετανιάχου, ο Άσαντ και ο Πούτιν και δεν τρέφει καμία ανησυχία για τους Σύριους Κούρδους και τους Σύριους Άραβες που πολεμούν εναντίον του καθεστώτος του Ασάντ και των θρησκευτικών φονταμενταλιστών, ή για τους Παλαιστίνιους, οι οποίοι όπως και οι Κούρδοι, διεκδικούν αυτοδιάθεση, ή για τις γυναίκες του Αφγανιστάν που αγωνίζονται ενάντια στους Ταλιμπάν. Έχει οδηγήσει στα άκρα την απανθρωπιά της και τη βαρβαρότητα που έχει προωθήσει ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός με τις προηγούμενες διοικήσεις.

Το ιρανικό καθεστώς ελπίζει ότι η Κίνα θα το βγάλει από την κατάσταση χρεοκοπίας και θα το μετατρέψει σε ένα αποτελεσματικό στρατιωτικοποιημένο κρατικό καπιταλιστικό καθεστώς όμοιο μ’ αυτήν. Μόλις πρόσφατα, το Ιράν υπέγραψε συμφωνία με την Κίνα, η οποία προσφέρει στο ιρανικό καθεστώς επενδύσεις ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων στο πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τις υποδομές, καθώς και 5.000 κινεζικές δυνάμεις ασφαλείας, με αντάλλαγμα πετρέλαιο στο ένα τρίτο της τιμής της αγοράς. Η Κίνα με τη σειρά της βλέπει το Ιράν ως πεδίο για να επεκτείνει την ηγεμονία της στην περιοχή.

Απέναντι σ’ αυτή την πραγματικότητα, είναι απαραίτητο για τους Ιρανούς να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στις διαδηλώσεις του Χονγκ Κονγκ εναντίον του αυταρχισμού της κινεζικής κυβέρνησης, καθώς και στους εργατικούς αγώνεςστους πολιτικούς κρατούμενους και τα δικαιώματα των γυναικών και στους περιβαλλοντικούς ακτιβιστές στην ηπειρωτική Κίνα.

Είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικό οι εργαζόμενοι/ες, οι φεμινίστριες/ές και οι νέοι/ες ακτιβιστές/στριες σε όλο τον κόσμο να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στις σημερινές λαϊκές διαδηλώσεις στο Ιράν και στο αίτημά τους να ανατραπεί το καθεστώς. Δυστυχώς, ορισμένοι σοσιαλιστές στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες έχουν ταχθεί με τη μεριά του ιρανικού καθεστώτος και έχουν μάλιστα ταξιδέψει στο Ιράν για να συναντηθούν με τον υπουργό Εξωτερικών Ζαρίφ και να τον επαινέσουν αντί να προσπαθούν να συναντηθούν με αντιφρονούντες και να ζητήσουν την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων.

Είναι πολύ δύσκολο για τους/τις σοσιαλιστές/ριες ακτιβιστές/ριες στο Ιράν και τους/τις Ιρανούς/ές σοσιαλιστές/ριες στην εξορία να προβάλουν τον σοσιαλισμό ως εναλλακτική λύση όταν ορισμένοι σοσιαλιστές ακτιβιστές είτε αδιαφορούν στην πραγματικότητα για την αλληλεγγύη στις ιρανικές διαδηλώσεις είτε στην πραματικότητα τάσσονται με την πλευρά του ιρανικού καθεστώτος, θεωρώντας το «αντιιμπεριαλιστικό».

Είναι μια κρίσιμη στιγμή στην παγκόσμια ιστορία στην οποία η σφοδρότητα των κρίσεων και η απανθρωπιά του καπιταλισμού βγάζουν τους ανθρώπους στους δρόμους σε διάφορες χώρες για να αντιταχθούν τόσο στη φτώχεια όσο και στην καταπίεση. Χρειαζόμαστε δράσεις αλληλεγγύης που να συνδέουν τους εργατικούς, τους φεμινιστικούς, τους αντιρατσιστικούς και τους περιβαλλοντικούς αγώνες στις χώρες στις οποίες διαμένουμε με τους αγώνες στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, την Κίνα, τη Χιλή, την Αϊτή και πέρα απ’ αυτές. Πρέπει να αντιταχθούμε τόσο στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές όσο και στα κρατικά καπιταλιστικά μοντέλα όπως αυτά της Κίνας και του Ιράν.

19 Νοεμβρίου 2019

Δείτε αυτό το φυλλάδιο για μια εκστρατεία αλληλεγγύης στους φεμινίστριες πολιτικές κρατούμενες στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική

«Campaign in Solidarity with Feminist Political Prisoners in the Middle East and North Africa», Alliance of Middle Eastern and North African Socialists, 2 Ιουλίου 2019 https://www.allianceofmesocialists.org/campaign-in-solidarity-with-feminist-political-prisoners-in-the-middle-east-and-north-africa/

Δείτε επίσης αυτούς τους διαλόγους ζωντανής ροής μεταξύ σοσιαλιστικών/τριών ακτιβιστών/τριών από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, καθώς και από την Κίνα, τις ΗΠΑ και τη Βενεζουέλα

«Livestream Event: Youth Power: Socialist Activists from Sudan, Iraq, Iran, China, U.S. in Dialogue, Nov. 17», Alliance of Middle Eastern and North African Socialists, 8 Νοεμβρίου 2019, https://www.allianceofmesocialists.org/livestream-dialogue-on-international-youth-struggles-and-socialism/

«Livestream Dialogue on Kurdish Self-Determination and Socialism», Alliance of Middle Eastern and North African Socialists, 10 Οκτωβρίου 2019, https://www.allianceofmesocialists.org/livestream-dialogue-on-kurdish-self-determination-and-socialism/

«Livestream Dialogue Between Chinese, Algerian, Sudanese, Iranian, Venezuelan and U.S. Labor Activists on International Labor Solidarity», Alliance of Middle Eastern and North African Socialists, 13 Σεπτεμβρίου 2019, https://www.allianceofmesocialists.org/livestream-dialogue-between-chinese-algerian-iranian-venezuelan-and-u-s-labor-activists-on-international-labor-solidarity/

«Livestream Dialogue Between Sudanese, Algerian, African American, Syrian and Iranian Socialist Feminists», Alliance of Middle Eastern and North African Socialists, 25 Ιουλίου 2019, https://www.allianceofmesocialists.org/livestream-dialogue-between-sudanese-algerian-african-american-syrian-and-iranian-socialist-feminists/

«Livestream Facebook Dialogue Between Venezuelan, Syrian and Iranian Socialists on the Challenges of Offering an Emancipatory Alternative, Sunday July 21, 2019», Alliance of Middle Eastern and North African Socialists, 12 Ιουλίου 2019, https://www.allianceofmesocialists.org/livestream-facebook-dialogue-between-venezuelan-syrian-and-iranian-socialists-on-the-challenges-of-offering-an-emancipatory-alternative-sunday-july-21-2019/

Μετάφραση: e la libertà

Frieda Afary, «Iran Nationwide Popular Protests Call for Overthrow of Demagogic Regime», Alliance of Middle Eastern and North African Socialists, 19 Νοεμβρίου 2019 https://www.allianceofmesocialists.org/iran-nationwide-popular-protests-call-for-overthrow-of-demagogic-regime/

 

 

Σημειώσεις

2 James Risen, Tim Arango, Farnaz Fassihi, Murtaza Hussain, Ronen Bergman, «A Spy Complex Revealed», The Intercept18 Νοεμβρίου 2019, https://theintercept.com/2019/11/18/iran-iraq-spy-cables/

Πηγή: https://www.elaliberta.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.