Αποφάσεις συνέλευσης της ΚΑΡ Αθήνας της 2/11/2019

image_pdfimage_print

Στις 2/11/2019, έγινε Συνέλευση της Κίνησης» Απελάστε τον Ρατσισμό» στην Αθήνα.
1. Στη Συνέλευση συζητήσαμε για το νέο ρατσιστικό νόμο που ψηφίστηκε για το άσυλο και εκτιμήσαμε πως ο αγώνας ενάντια στις αντιπροσφυγικές διατάξεις του θα συνεχιστεί μέσα κι έξω από τα προσφυγικά στρατόπεδα το επόμενο διάστημα μετά από τις πρώτες αντιδράσεις και κινητοποιήσεις, για τις οποίες πήραμε πρωτοβουλίες και συνδιοργανώσαμε με άλλους φορείς.
Πρόκειται για ένα νόμο που αρνείται στοιχειώδη δικαιώματα στους αιτούντες άσυλο, τους φυλακίζει έως και 18 ή ακόμα και 36 μήνες χωρίς να έχουν διαπράξει κανένα αδίκημα, τους εξαιρεί από το σύστημα ασύλου εάν δεν “συμμορφώνονται προς τις υποδείξεις” των αρχών των στρατοπέδων, απαιτεί δικόγραφα για προσφυγή των αιτούντων σε β βαθμό εξέτασης εάν απορριφθεί η αίτησή τους σε 1ο βαθμό (όπως γίνεται κατά κανόνα για τη συντριπτική πλειποψηφία των αιτήσεων), εισάγει το δικαίωμα της απέλασης των προσφύγων ακόμα και αν δεν τελεσιδικήσει το αίτημα ασύλου τους και παρά την προσφυγή, αλλάζει προς το χειρότερο τις συνθέσεις των Επιτροπών Ασύλου, ορίζει ¨ασφαλείς χώρες” όπου μπορούν να απελαύνονται οι πρόσφυγες με Υπουργική πλέον απόφαση, κ.λ.π., κ.λ.π.
Εκτιμήσαμε πως ο νόμος αποσκοπεί στο να κάνει “το βίο αβίωτο” στους πρόσφυγες ώστε να λειτουργήσει ως εργαλείο “αποτροπής νέων αφίξεων προσφύγων” αδιαφορώντας για το κόστος σε ανθρώπινες ζωές και την παραβίαση στοιχειωδών δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου. Επίσης επισημάνθηκε η ιδεολογική/πολιτική διάσταση των διατάξεων του νόμου που σε συνδυασμό με άλλα αντιπροσφυγικά/αντιμεταναστευτικά μέτρα (π.χ. αφαίρεση ΑΜΚΑ, εκκενώσεις καταλήψεων στέγης, κ.λ.π.) υποδαυλίζουν ξενοφοβικές αντιδράσεις σε τοπικές κοινωνίες όπως αυτές που είδαμε τις τελευταίες μέρες και ξαναβγάζουν στον αφρό ακροδεξιούς και φασίστες.

Το επόμενο διάστημα θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες ενημέρωσης για το περιεχόμενο του νόμου και αντίστασης στην εφαρμογή του.

2. Συζητήσαμε για το θέμα του κλεισίματος του κυριακάτικου σχολείου της Πακιστανικής Κοινότητας στο 144ο Δημοτικό Σολείο στα Σεπολια όπου τα τελευταία δύο χρόνια παιδάκια από το Πακιστάν μαθαίνουν τη μητρική τους γλώσσα. Αποφασίστηκε να συμμετέχουμε στην κινητοποίηση που θα γίνει στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, όποτε αυτό γίνει έξω από το δήμο της Αθήνας. Επίσης θα στηρίξουμε δράσεις ενημέρωσης και κινητοποιήσεις στην περιοχή των Σεπολίων μαζί με άλλους τοπικούς φορείς με στόχο την επαναλειτουργία του Σχολείου.

3. Αποφασίσαμε να συμμετέχουμε στις 23 Νοέμβρη στην κινητοποίηση που οργανώνεται από φεμινιστικές κινήσεις για την Παγκόσμια Μέρα κατά της βίας που υφίστανται οι γυναίκες. Επίσης αποφασίστηκε η δημιουργία ομάδας κατά της έμφυλης καταπίεσης της Κίνησης «Απελάστε τον Ρατσισμό» για την προετοιμασία της συμμετοχή της ΚΑΡ στις δράσεις του κινήματος ενάντια στο σεξισμό και την ομοφοβία.

4. Αποφασίσαμε συμμετοχή στην πορεία του Πολυτεχνείου στις 17 Νοέμβρη και την παρουσία μας στο χώρο όλο το τριήμερο με τραπεζάκια και υλικά της ΚΑΡ και του ΚΣΜ.

5. Το ημερολόγιο 2020 του ΚΣΜ θα κυκλοφορήσει το τριήμερο της 17 Νοέμβρη.

6. Θα οργανώσουμε εκδήλωση στις 18 Δεκέμβρη για την παγκόσμια μέρα του μετανάστη στον χώρο του ΚΣΜ.

7. Το επόμενο περιοδικό της ΚΑΡ θα συνταχθεί και θα κυκλοφορήσει μέχρι το τέλος της χρονιάς από ανοιχτή συντακτική ομάδα.

8. Θα συλλέξουμε είδη πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες ξεσπιτώθηκαν από τις καταλήψεις στέγης και μεταφέρθηκαν σε στρατόπεδο της Κορίνθου.

Η επόμενη συνέλευση της ΚΑΡ θα γίνει το Σάββατο 11 Γενάρη στις 6 μ.μ.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.