1

Ανοιχτή εκδήλωση – Παρασκευή 22/6 – 6.30 μ.μ. στην ΑΣΟΕΕ: ΓΙΑ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΓΚΗ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ

Η υπεράσπιση του κόσμου της εργασίας και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων απέναντι στη μνημονιακή διαχείριση των πολιτικών λιτότητας της ΕΕ από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αποτελεί πρώτιστη ανάγκη. Η συσπείρωση δυνάμεων του κινήματος γύρω από την αντιπαράθεση στα μνημονιακά μέτρα, η ενότητα στη δράση και η τακτική του ενιαίου μετώπου συνεχίζουν να αποτελούν βασικές προϋποθέσεις αυτής της αναγκαίας απάντησης. Η άνοδος της «ευρωσκεπτικιστικής» και λαϊκιστικής, εθνικιστικής και ρατσιστικής ακροδεξιάς σε όλη την έκταση της Ευρώπης υπογραμμίζει με έμφαση την ταξική και διεθνιστική διάσταση της αναγκαίας απάντησης στην ευρωλιτότητα και τη ρατσιστική Ευρώπη-«φρούριο».

Την ίδια στιγμή, ο ανταγωνισμός μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και η κλιμάκωση του ελληνο-τουρκικού ανταγωνισμού γύρω από τον έλεγχο κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και ενεργειακών δρόμων στη Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο, υπογραμμίζει την ανάγκη ενιαίας και αδιαίρετης αντιπαράθεσης τόσο με τον εθνικισμό και τα σχέδια των αρχουσών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας όσο και με την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα.

Σε όλα αυτά τα μέτωπα, η συγκρότηση ισχυρών κοινωνικών αντιστάσεων στην Ελλάδα και στις χώρες της γύρω περιοχής, προϋποθέτει και επιβάλλει την ανασυγκρότηση της ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής αριστεράς, αλλά και την επείγουσα οικοδόμηση μαζικής επαναστατικής αριστεράς, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Το έργο μιας τέτοιας ανασυγκρότησης πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη του την ήττα του προηγούμενου κύκλου ριζοσπαστικοποίησης από το Σιάτλ και μετά, με τη χρεοκοπία της ρεφορμιστικής ηγεσίας και στρατηγικής όπως αποτυπώθηκε σε εγχειρήματα τύπου ΣΥΡΙΖΑ, Ποδέμος και των «ροζ» κυβερνήσεων στη Λ. Αμερική, αλλά και την αδυναμία δυνάμεων της αντικαπιταλιστικής και επαναστατικής αριστεράς να την αποτρέψουν ή έστω να θέσουν σοβαρά εμπόδια. Να αναζητήσει στο μεγαλύτερο δυνατό βάθος τα αίτια της ήττας, ώστε να προσδιορίσει με τη μεγαλύτερη δυνατή καθαρότητα τους όρους και προϋποθέσεις για την αναγκαία και κατεπείγουσα ανασύνταξη.

Οι δυνατότητες μιας τέτοιας ανασυγκρότησης υπάρχουν. Τις υπογραμμίζουν όχι μόνο οι επίμονοι αγώνες μικρής και μεσαίας εμβέλειας, όχι μόνο τα ξαφνικά ξεσπάσματα όπως πρόσφατα στη Γαλλία, αλλά και τα στρατηγικά αδιέξοδα του καπιταλισμού, τα κρισιακά φαινόμενα που παραμένουν, η οικονομική και πολιτική ρευστότητα και αστάθεια, η όξυνση των ανταγωνισμών ανάμεσα στις ισχυρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις αλλά και η παραμένουσα έρπουσα κρίση πολιτικής ηγεμονίας των αρχουσών τάξεων.

Στόχος μιας τέτοιας, επίμονης και επίπονης ανασυγκρότησης, είναι μια αριστερά που να ανταποκρίνεται στις βασικές προϋποθέσεις ενός σύγχρονου μεταβατικού προγράμματος για το σοσιαλισμό, να προτάσσει την κοινή δράση πάνω στα αιτήματα της τάξης μας επιχειρώντας να δώσει αποτελεσματικά τη μάχη απέναντι στην εγχώρια και διεθνή άρχουσα τάξη, να απαντά με ταξικό και διεθνιστικό πρόσημο στις προκλήσεις της περιόδου.

Το Κόκκινο Νήμα και το site RedTopia σας καλούν στην ανοιχτή εκδήλωση που διοργανώνουν την Παρασκευή 22 Ιούνη, με την ευκαιρία της ιδρυτικής Ολομέλειας της νέας μας συλλογικότητας που θα ακολουθήσει το Σαββατοκύριακο 23-24 Ιούνη. Στην εκδήλωσή μας θα είναι προσκεκλημένες συλλογικότητες από ευρύ φάσμα της ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής αριστεράς.

Το άνοιγμα εκ μέρους της διοργάνωσης θα κάνει ο Πάνος Κοσμάς. Συντονίζει η  Αθηνά Σκαμπά.