Ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Ανεξάρτητων Εκπαιδευτικών για τα Νηπιαγωγεία

image_pdfimage_print

Στηρίζουμε το ΔΗΜΟΣΙΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ και τους/τις ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΥΣ χωρίς εφησυχασμούς!

Το αίτημα για δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή, απαιτούσε και απαιτεί: πολιτική βούληση, χτύπημα των κερδοσκοπικών συμφερόντων δημάρχων και ιδιωτών, χιλιάδες διορισμούς νηπιαγωγών, εκτεταμένο πρόγραμμα στέγης και υποδομών. Η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θεσμοθέτησε μεν το δίχρονο νηπιαγωγείο, αλλά ούτε διορισμούς έκανε ούτε μέτρα χρηματοδότησης κι άλλης στήριξης πήρε ούτε έκοψε το βήχα στους δημάρχους που κάνουν μπίζνες με τα vouchers στους παιδικούς σταθμούς κι επέτρεψε να λειτουργεί παράλληλο δίκτυο στην προσχολική αγωγή.

Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ πάει πολύ πιο πίσω: Αμέσως μετά την εκλογή της, ικανοποίησε το αίτημα των δημάρχων για αναστολή της δίχρονης σε 13 Δήμους στους οποίους ήταν νομοθετημένο να αρχίσει το φετινό Σεπτέμβρη, δίνοντας μεγάλη πάσα στο λόμπι των δημάρχων της ΚΕΔΕ να αμφισβητούν όχι μόνο την εκπαιδευτική αναγκαιότητα του δίχρονου νηπιαγωγείου, αλλα συνολικά το δημόσιο χαρακτήρα του! Γι αυτό κι οι πρόσφατες δηλώσεις αφοσίωσης της κυβέρνησης στο αίτημα της δίχρονης όχι μόνο δεν μας καθησυχάζουν αλλά μας ανησυχούν, για το πώς ακριβώς θα εφαρμοστεί καθολικά από το 2020-21, όσο στους μεγάλους δήμους της χώρας και τα αστικά κέντρα δεν θα εξασφαλίζεται η στέγαση κι όσο κανένας διορισμός νηπιαγωγού δεν θα έχει και πάλι προβλεφθεί στον προϋπολογισμό.

Kαι για να το ξεκαθαρίσουμε: Αν η κυβέρνηση, με άλλοθι τη σχεδιασμένη αδυναμία του δημόσιου νηπιαγωγείου να εντάξει το ’20-’21 όλα τα νήπια και προνήπια, θέλει να ενισχύσει με vouchers και να στρέψει τους γονείς στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία, θα μας βρει απέναντι! Δε θα ανεχτούμε, επίσης, και δε θα επιτρέψουμε σε καμιά περίπτωση να στοιβαχτούν νήπια και νηπιαγωγοί σε υπερπληθή τμήματα μέσα σε containers σε αυλές Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων! Απαιτούμε να εφαρμοστεί η υποχρεωτική διετής φοίτηση στο Νηπιαγωγείο παντού σε κάθε Δήμο. Να γίνουν τώρα μαζικοί διορισμοί νηπιαγωγών και να δρομολογηθεί άμεσα η δημιουργία των αναγκαίων υποδομών, με εξασφάλιση ή ενοικίαση χώρων και σχέδιο ανέγερσης νηπιαγωγείων. Τίποτα λιγότερο!

Αντιστεκόμαστε, επίσης, σε κάθε απόπειρα συμπτύξεων και συγχωνεύσεων είτε μέσω εφαρμογής του νέου κατώτατου ορίου νηπίων ανά τμήμα είτε μέσα από στοχεύσεις για «πολυδύναμα» νηπιαγωγεία. Το αίτημά μας είναι 15 νήπια ανά τμήμα-το ανώτατο! Αντιστεκόμαστε στην παγίωση της αλλοίωσης του ολοήμερου νηπιαγωγείου, γι’ αυτό επαναφέρουμε το αίτημα για αμιγή ολοήμερα τμήματα και εναλλασσόμενη βάρδια. Να ιδρυθούν τμήματα ένταξης σε όλα τα νηπιαγωγεία και να στελεχωθούν με το απαραίτητο βοηθητικό προσωπικό. Απαιτούμε από τις σχολικές επιτροπές ικανή χρηματοδότηση στα νηπιαγωγεία για να πάψει η οικονομική ασφυξία τους, που τα κάνει να αδυνατούν να καλύψουν στοιχειώδη έξοδα και ανάγκες τους.

Δε συμβιβαζόμαστε με την καθιέρωση-κοροϊδία του διδακτικού ωραρίου των νηπιαγωγών, που είναι το μεγαλύτερο στην εκπαίδευση και απαιτούμε τη μείωσή του στις 21, 22, 23, 24, ώρες για τους-τις νηπιαγωγούς, όπως είναι το ωράριο για όλους τους εκπαιδευτικούς της Π.Ε. Απαιτούμε ίδια αντιμετώπιση των Προϊσταμένων Νηπιαγωγείων με τους Διευθυντές των Δημοτικών για τις ανάγκες διεκπεραίωσης των διοικητικών τους καθηκόντων.

Λέμε όχι στην αυτοαξιολόγηση των σχολικών μονάδων και την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, που επαναφέρονται. Στηριγμένοι στις αποφάσεις και τη δράση των πρωτοβάθμιων συλλόγων, λέμε καθαρά: Δεν θα περάσουν (και) αυτά τα σχέδια!

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.