Αλληλεγγύη στους ναυτεργάτες και τους εργαζόμενους της Cosco: ενωμένοι θα νικήσουν

image_pdfimage_print

Του Μάριου Αυγουστάτου

Τις στιγμές που γράφονται αυτές οι γραμμές είναι σε εξέλιξη η 24ωρη απεργία των ναυτεργατών σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων. Η συμμετοχή απ’ ό,τι μας ενημερώνουν τα σωματεία, σε όλα τα λιμάνια είναι καθολική.
Τα ναυτεργατικά Σωματεία δίνουν από τα ξημερώματα τη μάχη της περιφρούρησης της απεργίας. Ιδιαίτερα σημαντική, η έμπρακτη αλληλεγγύη που εκφράζεται από εργαζόμενους, μεταξύ άλλων και από εργαζόμενους της
Cosco, κόντρα στην υπονομευτική τακτική που καλλιέργησαν τις προηγούμενες μέρες κυβέρνηση και εφοπλιστές, προσπάθεια που έπεσε στο κενό.

Η ένωση των ακτοπλόων επανήλθε σήμερα (3/9) με νέα πρόταση για αύξηση 2% από την 1η Σεπτεμβρίου για δύο χρόνια κάτι ωστόσο που δεν έγινε δεκτό από τα σωματεία που ζητούν αύξηση 5%, οπότε εξαγγέλθηκε νέα 24ωρη πανελλαδική απεργία και κλιμάκωση του αγώνα. Τα αιτήματα, εκτός από την αύξηση 5% είναι:

• Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις.
• Επαναφορά της υποχρεωτικότητας της Εθνικής Γενικής Συλλογικής
• Σύμβασης Εργασίας και του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ.
• Κατάργηση όλων των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων που υπονομεύουν τις ΣΣΕ και την Κοινωνική Ασφάλιση, ενάντια στο ν. 4387/2016, στον επανυπολογισμό των συντάξεων και στις περικοπές της προσωπικής διαφοράς.

 

Στον αγώνα και οι εργαζόμενοι στην Cosco

Τον Ιούνη που πέρασε, οι εργαζόμενοι στην Cosco με τον απεργιακό αγώνα τους είχαν κερδίσει τη δέσμευση από την εργοδοσία και την κυβέρνηση να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για Συλλογικές Συμβάσεις. Όμως, 3 μήνες μετά, η Cosco και οι εργολάβοι για να δικαιολογήσουν την άρνησή τους και να καθυστερήσουν όσο μπορούν να υπογράψουν Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, συνεχώς προτάσσουν προσχήματα.
Το σωματείο επισημαίνει την προκλητική στάση της εργοδοσίας που, ενώ απ’ τη μια περηφανεύεται για την ήδη μεγάλη αύξηση του όγκου εργασιών
 στο λιμάνι, την ίδια ώρα λέει στις διαπραγματεύσεις ότι τα αιτήματα των εργατών δεν μπορούν να ικανοποιηθούν, γιατί το μισθολογικό κόστος είναι ήδη υψηλό, περιλαμβάνοντας σε αυτό, τα… διαλείμματα, την υποχρέωσή της να παρέχει μέσα ατομικής προστασίας, τη χασούρα της από τις απεργίες! Στην παρατήρηση του σωματείου ότι μέχρι το 2014 δεν έδινε καν το διάλειμμα, διατύπωσε το γελοίο επιχείρημα ότι δεν χρειαζόταν να το δίνει, γιατί τότε ο όγκος εργασίας ήταν πολύ μικρός και οι εργάτες κάθονταν! Ξέχασε ότι το διάλειμμα δόθηκε μετά την ίδρυση του σωματείου που πρόβαλλε το σχετικό αίτημα. Αλλιώς ακόμα η εργοδοσία θα θεωρούσε ότι οι εργάτες κάθονται…

Τη στιγμή που γράφονται αυτά, υπάρχουν σκέψεις για 24ωρη απεργία μέσα στη βδομάδα.
Μεταξύ άλλων τα αιτήματα των εργαζόμενων είναι: ένταξη στο καθεστώς των ΒΑΕ, αυξήσεις στους μισθούς, μόνιμη και σταθερή εργασία, αύξηση του αριθμού εργαζόμενων στις ομάδες φορτοεκφόρτωσης.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.