Έρευνα: Τα μνημόνια ισοπέδωσαν την Υγεία και αύξησαν τη θνησιμότητα στη χώρα μας

image_pdfimage_print

Τα μνημόνια και οι πολιτικές της λιτότητας στη χώρα μας κατέστρεψαν την υγεία των πολιτών και αύξησαν τη θνησιμότητα του πληθυσμού, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη έρευνα στις ΗΠΑ, στην οποία συμμετείχαν και ομογενείς επιστήμονες, ερευνητές και καθηγητές ανώτατων σχολών, σύμφωνα με σχετικό ανακοινωθέν του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον (University of Washington, UW).

Στα ευρήματα της νέας έρευνας, αναφέρεται ότι η υγεία του πληθυσμού της Ελλάδας μειώθηκε σημαντικά και οι θάνατοι αυξήθηκαν ραγδαία μετά την επιβολή σκληρών μέτρων λιτότητας από την ΕΕ και το ΔΝΤ το 2010. Σε αυτήν, επισημαίνεται ότι οι κυβερνητικές δαπάνες για την υγεία μειώθηκαν κατά πολύ στην Ελλάδα και ότι τα αίτια θανάτου που αυξήθηκαν περισσότερο ήταν κυρίως αυτά που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν από το σύστημα περίθαλψης.

Στην έρευνα, από πλευράς ομογένειας, συμμετείχαν μεταξύ άλλων: ο δρ Γιώργος Κοτσάκης (Dr. Georgios Kotsakis), ακαδημαϊκός της Σχολής Οδοντιατρικής (School of Dentistry), ο δρ Στέφανος Τυροβολάς (Dr. Stefanos Tyrovolas), επισκέπτης καθηγητής στην Σχολή Οδοντιατρικής και ο δρ Αντι Στεργάκης (Dr. Andy Stergachis), καθηγητής Φαρμακευτικής και Παγκόσμιας Υγείας και αναπληρωτής πρύτανης της Σχολής Φαρμακευτικής του UW· επιπλέον, οι επιστήμονες Σοφία Ανδρούδη (Sofia Androudi), Βανέσσα Χρέπα (Vanessa Chrepa), Βασιλική Σταματοπούλου (Vasiliki Stathopoulou), Κωνσταντίνος Στρουμπούλης (Konstantinos Stroumpoulis), Φώτης Τοπούζης (Fotis Topouzis), Μιλτιάδης Τσιλιμπάρης (Miltiadis Tsilimbaris), Νικόλαος Τσιλιμπάρης (Nikolaos Tsilimparis), Δημήτριος Βαλσαμίδης (Dimitrios Valsamidis).

Την ίδια στιγμή, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ, WHO), σε ανάλυσή του για την πρόοδο των «μεταρρυθμίσεων» στον τομέα της υγείας στην Ελλάδα κάνει λόγο για σημαντικές προκλήσεις, παρά τις φιλόδοξες αλλαγές που έγιναν για την παροχή υπηρεσιών σε ανασφάλιστο πληθυσμό. Επισημαίνει ότι το σύστημα υγείας της χώρας επηρεάστηκε βαθιά από την οικονομική κρίση, κάτι που είχε άμεσο αντίκτυπο στην πρόσβαση σε σχετικές υπηρεσίες, την ποιότητα της φροντίδας και την οικονομική προστασία.

 

Πηγή: ergasianet.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.