Έβρος: (Ακρο)δεξιά υποκρισία και αντιδημοκρατική εκτροπή- Αγώνας ενάντια σε νέες προσπάθειες αντιτουρκικής υστερίας

image_pdfimage_print

του Αλέξη Λιοσάτου

Με το που άρχισε να βγαίνει η Ελλάδα από την καραντίνα και να φαίνεται ότι ξεπερνά προς το παρόν την κρίση του κορωνοϊού, έσκασε η είδηση: 16 στρέμματα ελληνικής γης έχουν καταληφθεί από τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα του Έβρου. Όχι όμως τώρα, αλλά … «προ εβδομάδων».1

Το «προ εβδομάδων» είναι ασαφές. Εμείς είχαμε πληροφορίες για ένα σκηνικό «έντασης» στον Έβρο εδώ και δύο μήνες, μαζί με «πιπεράτες» περιγραφές του τύπου «Τούρκοι στρατιωτικοί μπούκαραν στα ελληνικά σύνορα και πήραν τους Έλληνες αντίστοιχους στο κυνήγι». Αν μιλάμε για το ίδιο περιστατικό, πρόκειται για διάστημα 8-9 εβδομάδων. Εν τω μεταξύ το προηγούμενο διάστημα «έπαιξαν» διάφορες ειδήσεις για πυροβολισμούς στα ελληνοτουρκικά  σύνορα και είναι σαφές ότι όλο αυτό το διάστημα η ένταση στον Έβρο συνεχίζεται παρόλο οι προτεραιότητες της κυβέρνησης μετατοπίστηκαν από το πεδίο του αντιτουρκικού εθνικισμού και αντιμεταναστευτικού ρατσισμού στην ανάδειξη του ρόλου της ως …διεθνή πρωτοπορία για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Είναι απορίας άξιον (;) πως τα ΜΜΕ … άντεξαν εβδομάδες χωρίς να βγάλουν τσιμουδιά για το ζήτημα. Όπως και να έχει, το περιστατικό σημειώθηκε εν μέσω πανδημίας. Λίγο μετά έσκασε η είδηση για τα εκατομμύρια που πήραν τα ΜΜΕ από την κυβέρνηση (τα δυο γεγονότα δεν σχετίζονται, φανταζόμαστε). Στρατός, μυστικές υπηρεσίες, κυβέρνηση και ΜΜΕ λειτουργούν συντονισμένα για βγαίνουν στη δημοσιότητα όσα θέλουν να βγουν. Τίθεται για άλλη μια φορά θέμα δημοκρατίας, σε μια από τις χώρες που αποδεδειγμένα διαθέτουν τα λιγότερο αξιόπιστα ΜΜΕ και δημοσιογράφους στην Ευρώπη.2

Άλλωστε κάποιοι έμμεσα επιβεβαιώνουν ότι είναι καθιερωμένες τέτοιου τύπου «συνεννοήσεις» μεταξύ κυβέρνησης και ΜΜΕ, όπως ο επαγγελματίας τουρκοφάγος Λυγερός: «Όταν, μάλιστα, επικοινωνήσαμε με αρμόδια κρατική πηγή, μας έκανε έκκληση να μην επανέλθουμε με αναλυτικό ρεπορτάζ, επειδή βρισκόταν σε εξέλιξη προσπάθεια διευθέτησης. Ανταποκριθήκαμε…3

Είναι φανερό ότι ένα θέμα γίνεται «εθνικό ζήτημα» όταν αποφασίσουν μια χούφτα καναλάρχες κι εκδότες, διαφορετικά απλώς επικρατεί ομερτά. Όλα υποτάσσονται στον βωμό των αναγκών της εσωτερικής κι εξωτερικής πολιτικής της άρχουσας τάξης.

Καταρχάς καθόλου δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε τη δική μας άρχουσα τάξη, συνήθως αποδεικνύει ότι είναι επιτιθέμενη κι έχει άδικο και όχι το αντίστροφο. Υπάρχουν και δημοσιογράφοι που κάνουν λόγο για fake news, αν και στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτή είναι και η κυβερνητική γραμμή, οπότε πρέπει να είμαστε πιο καχύποπτοι. Ενδιαφέρον έχει όμως η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ που αναφέρει παραβιάσεις συνόρων από την πλευρά της Ελλάδας.4

Αμέσως πριν την πανδημία το ζήτημα που απασχολούσε κυβέρνηση και ΜΜΕ ήταν το σχέδιο της Τουρκίας να «ξαμολήσει εκατομμύρια λαθρομετανάστες» και να αφελληνίσει την πατρίδα μας. Μια γιγάντια εκστρατεία ξεκίνησε, με τίτλους όπως «πόλεμος στον Έβρο», στρατός συγκεντρώθηκε στα σύνορα μαζί με φασίστες αγρότες, κυνηγούς και άλλους στρατόκαυλους, το παρακράτος οργίασε, έγιναν συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις φασιστών σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, και τελικά απωθήθηκαν τα μεταναστευτικά κύματα, αφού οι φασιστόψυχοι με την ελληνική λεβεντιά  ξυλοκόπησαν, βασάνισαν και δολοφόνησαν άοπλα και άμαχα θύματα του πολέμου και της φτώχειας. Από τα ΜΜΕ υποδαυλίστηκε ξανά ο αντιτουρκικός εθνικισμός, καλλιεργήθηκε κλίμα ότι είμαστε έτοιμοι για «πόλεμο με την Τουρκία» και η έκβαση παρουσιάστηκε ως νίκη σε βάρος του προαιώνιου εχθρού του έθνους μας. Στην πραγματικότητα οι «λεβέντες στα σύνορα» πολεμούσαν άμαχους ανθρώπους της φτωχολογιάς που ψάχνουν μεροκάματο και μια καλύτερη ζωή γι’ αυτούς και τις οικογένειές τους στη δυτική Ευρώπη, περνώντας απλώς από την Ελλάδα. Στόχο είχαν την καλλιέργεια ρατσιστικού κι εθνικιστικού μίσους σε τέτοιο βαθμό, που πολλοί πράγματι πίστεψαν ότι έχουμε πόλεμο – πες πες κάτι θα μείνει που έλεγε κι ο συναγωνιστής των κυβερνητικών, ο Γκέμπελς.

Το θέμα «ξεχάστηκε» με την πανδημία (άνθρωποι είναι κι αυτοί, «ξεχνάνε»), είτε γιατί η κυβέρνηση δεν έπρεπε να ανοίξει δύο μέτωπα και να «αναστατώσει» το ποίμνιό της είτε γιατί επέλεξε να εστιάσει στην δίχως περισπασμούς καλλιέργεια του νέου μύθου: της στιβαρής κυβέρνησης που μας βγάζει αλώβητους από την πανδημία, μόνο και μόνο επειδή άφησε διαλυμένα τα νοσοκομεία, αφιέρωσε μηδαμινούς πόρους για την αντιμετώπιση της πανδημίας, κι εφάρμοσε καραντίνα -από τα Lidl- τις ίδιες περίπου μέρες που την εφάρμοσαν και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, αφήνοντας εκατομμύρια ανθρώπους του μόχθου φτωχότερους ή και ανέργους. Το πολιτικό κεφάλαιο που θα αποκόμιζε από αυτό το παραμύθι θα το αξιοποιούσε για να εξαπολύσει τις νέες αντιλαϊκές επιθέσεις της αμέσως μετά – ή και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπως αποδείχθηκε, τα νέα αυταρχικά μέτρα, τα νέα κύματα ρατσισμού κι εθνικισμού. Έτσι το κράτος ομόφωνα έπαψε να ασχολείται με τους μοχθηρούς γείτονες, παρόλο που είχαν εισβάλει στα σύνορα στρατιωτικές δυνάμεις της Τουρκίας, κάτι που απέχει μεν παρασάγγας από το να σημαίνει πόλεμο, ωστόσο συνιστούσε χιλιάδες φορές περισσότερο «πόλεμο» από την προσπάθεια των προσφύγων να περάσουν τα ελληνικά σύνορα.

Τελικά η είδηση επιλέχθηκε να κυκλοφορήσει τώρα – όπου ίσως ακολουθήσει ένα νέο ελληνοτουρκικό σίριαλ, ίσως και όχι, ανάλογα με το πώς θα το χειριστεί η κυβέρνηση. Προς το παρόν η είδηση κυκλοφορεί σε αρκετά διεθνή μέσα ενώ τα ελληνικά ΜΜΕ κρατούν χαμηλούς τόνους – πιθανώς ακόμα βρίσκονται σε στάδιο επεξεργασίας γύρω από τον τρόπο αντιμετώπισης. Για την ώρα πάντως οι συμμορίες του Μιχαλολιάκου, του Κασιδιάρη, της Μπιτάκου, του Λαγού κι άλλων πυροβολημένων νεοναζί, παρακρατικών, ψεκασμένων και μακεδονομάχων της πυρκαγιάς δεν καβάλησαν τα άλογά τους για να χιμήξουν και να κατασπαράξουν τον «Τούρκο», ενώ η κυβέρνηση σήμερα τηρεί γραμμή 180 μοιρών διαφορετική: ο ΥπΕξ Δένδιας καλεί σε κοινή προσπάθεια των δυο «συμμάχων» χωρών να τα βρουν, ότι δεν χάθηκε ο κόσμος για λίγα στρέμματα, και -μένοντας πιστός στην προηγούμενη κυβερνητική γραμμή- ότι δεν χρειάζεται να γραφτεί ούτε μονόστηλο στην εφημερίδα.

Όσον αφορά το γεγονός αυτό καθαυτό, σχετικές εντάσεις για το ζήτημα (που έχει να κάνει με την κοίτη του ποταμού και το πώς αυτή μεταβάλλεται εναλλάξ το καλοκαίρι και τον χειμώνα, με αποτέλεσμα η κάθε χώρα να ερμηνεύει κατά το δοκούν τα σύνορα)  φαίνεται να υπήρχαν και τα προηγούμενα χρόνια, ωστόσο φαίνεται ότι τώρα είναι η πρώτη φορά που εδώ και εβδομάδες οι Τούρκοι στρατιωτικοί έχουν κατασκηνώσει σε συγκεκριμένο σημείο και αρνούνται να αποχωρήσουν.

Στην πραγματικότητα δεν αφορά τα «16 στρέμματα» αλλά την κόντρα Ελλάδας-Τουρκίας στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο γενικώς και ακόμα περισσότερο γύρω από τις ΑΟΖ, τους υδρογονάνθρακες και τους αγωγούς φυσικού αερίου. Σε ό,τι αφορά τον Έβρο, φαίνεται πως εμποδίζεται η ελληνική προσπάθεια «για επέκταση του φράχτη και στον Νότιο Έβρο, αλλά και για την οχύρωση της περιοχής», κάτι που ενδεχομένως επιδιώκει η Τουρκία, η οποία προσπαθεί να αξιοποιήσει το μεταναστευτικό σαν χαρτί διαπραγμάτευσης απέναντι στην ΕΕ.

Το θέμα δεν προσφέρεται για κριτική στην κυβέρνηση από τα δεξιά για «ενδοτισμό», όπως κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ ή τμήματα της πατριωτικής Αριστεράς (που λίγο πολύ καλούν σε θερμό επεισόδιο που μπορεί να καταλήξει σε πόλεμο), αν και είναι σωστό να επισημαίνεται η… άξια σιχασιάς υποκρισία και «λεβεντιά» της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς αποκλειστικά απέναντι στην εργατική τάξη και τους αδύναμους. Η επισήμανση πρέπει να γίνεται για να συγκροτήσουμε καλύτερα το δικό μας στρατόπεδο στην μάχη τάξη εναντίον τάξης και όχι για να… απλωθούμε στα «εθνικά ακροατήρια» κάνοντας λόγο για εθνικές μειοδοσίες και προδοσίες.

Το θέμα μπορεί να αποδειχθεί μικρής σημασίας, μπορεί και όχι. Όπως και να έχει, 2 κρισιακά επεισόδια στον Έβρο σε διάστημα λίγων εβδομάδων σε συνδυασμό με μια συνεχή ένταση στις σχέσεις των δυο κρατών είναι πολλά, σε ένα περιβάλλον οξυμένων οικονομικών ανταγωνισμών μεταξύ τους κι επερχόμενης νέας οικονομικής κρίσης, με τα δισεκατομμύρια που διακυβεύονται στη υπόθεση των ΑΟΖ να είναι πολλά. Ούτε μπορούμε να παίξουμε με ενδεχόμενο ελληνοτουρκικού πολέμου ούτε να το αφήσουμε παθητικά στη… διακριτική ευχέρεια των αρχουσών τάξεων των δυο χωρών.

Άλλωστε ακόμα κι αν αποδειχθεί τελικά «ακίνδυνο» το συγκεκριμένο περιστατικό, αναμένεται νέα σύγκρουση των δυο χωρών το καλοκαίρι με αφορμή το μεταναστευτικό και οργανώνεται από τώρα νέος πόλεμος των Ελλήνων ενόπλων μιλιταριστών και φασιστών κατά των κατατρεγμένων προσφυγικών πληθυσμών.5

Και τότε δεν θα υπάρχει καθόλου η ίδια «διακριτικότητα» από τα ΜΜΕ και τον κυβερνητικό, κρατικό και παρακρατικό-ακροδεξιό συρφετό.

Για την ελληνική Αριστερά πρέπει γι’ άλλη μια φορά να χτυπήσει συναγερμός, να βάλει ψηλά στην ατζέντα της τη μάχη του διεθνισμού, απέναντι στον μιλιταρισμό, τον εθνικισμό και τον πόλεμο και να πάρει πρωτοβουλίες «κόντρα στο ρεύμα», να συγκεντρώσει δυνάμεις και να ανασυγκροτήσει το δικό μας ταξικό στρατόπεδο. Δεν πολεμάμε τις «καλύβες» της τουρκικής (και κουρδικής) εργατικής τάξης, των προσφύγων και των μεταναστών, αλλά πρέπει να πολεμήσουμε τα «παλάτια» του ελληνικού συρφετού δεξιο-ακροδεξιών που μας κυβερνά, του ελληνικού κεφαλαίου και του (παρα)κράτους. Όχι στον πόλεμο για τις ΑΟΖ και τα πετρέλαια, συρρίκνωση των στρατιωτικών εξοπλισμών, ειρήνη πάση θυσία στο Αιγαίο και τον Έβρο.

1.https://www.ethnos.gr/politiki/106990_ebros-arpagi-ellinikis-gis-apo-toyrkoys-diabima-ypex

https://www.cnn.gr/news/politiki/story/220476/evros-antiparathesi-kyvernisis-antipoliteysis-gia-tin-toyrkiki-paroysia-sti-methorio

Έβρος : Οι Τούρκοι έχουν προωθηθεί σε ελληνικό έδαφος – Η αντίδραση της Αθήνας

2.https://www.lawspot.gr/nomika-nea/anamesa-stis-teleytaies-hores-tis-ee-se-oti-afora-tin-eleytheria-toy-typoy-i-ellada

3. https://slpress.gr/ethnika/ti-pragmatika-symvainei-ston-evro-to-mikro-toyrkiko-tetelesmeno-kai-ta-kamomata-toy-dendia/?__cf_chl_jschl_tk__=62624c022916d647155de97f4702b2e234024fdd-1590270312-0-Aay2uzAu-lHnoggjByU-uSjlAfNZF1iZjNH5A104dWfJTn0cDN_OWhHYIH9n2zIDSJxLCVwRs_oaY1KXKUTrM2v1yrQChYJSn1LCkt93vaZJxqTqVl9cwtoSURRTL8SWYf260JsjjBa0asNWJRZnLvQFECCpqJkMUw1wWHMtwqNCM7VIH1pdwWXtiTPQq58PfguIVfUUvLGKQGrf3M-SJCyyYjUf_b4MyvAxEhXozimCV0tQOR8cv_CgyPMfN9B3okQpfgCr-bE5fu_klF9RSRO3TzDf22Lzpgz0ockPsxCk9RclsecyuZUumPA6ja66Fc_ObYRrqlehkWlSOxIENk1vpYdeHgH7L7ZVRA9IAgwbRiPMsvfZIeDhI9MKMVWc1aKMSQyjEroyd3O6Y-gCfQMTMHkrbWmG2yctGa8zP75HpRVjOXbV9Lp115VgRxB_XaK0jIFJyz51gKzttF2P5os&fbclid=IwAR31I4yAIHlf4WyRYS5asgMYQDUwewrkGawfmbiV2i_fx3OBKjHEgKd9FjA

4.https://m.naftemporiki.gr/story/1601914/tourkia-parabiazontai-ta-sunora-ston-ebro-den-tha-dexthoume-tetelesmena

https://www.cnn.gr/news/politiki/story/220507/evros-sygklisi-tis-epitropis-gia-ta-synora-zita-i-toyrkia

5. https://www.tanea.gr/2020/05/24/greece/sxedio-evros-no2-o-aporritos-fakelos-tou-pentagonou-gia-ti-fylaksi-ton-synoron/

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.